Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αφαιρεθεί η Κούβα από τη λίστα των «χορηγών της τρομοκρατίας»

Να αφαιρεθεί η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα των «κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας», του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζητούν με επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς και οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Ο λαός της Κούβας υφίσταται εδώ και πολλές δεκαετίες τις βαριές συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού, των ΗΠΑ, που βάζει μεγάλα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Κούβας και εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών του κουβανικού λαού. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενισχύουν παραπέρα τα μέτρα ενάντια στην Κούβα, με ενέργειες όπως η επαναφορά της Κούβας στη λίστα των "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας", του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έγινε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2021 και τη διατηρεί σήμερα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η λίστα αυτή λειτουργεί ως εργαλείο εξαναγκασμού και άσκησης οικονομικής πίεσης ενάντια στον κουβανικό λαό. Αλλωστε, η Κούβα δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη τρομοκρατία, αντίθετα πρωταγωνιστεί στην αλληλεγγύη σε άλλους λαούς που έχουν ανάγκη, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, στην περίοδο της πανδημίας COVID-19. Η ένταξη της Κούβας σε αυτήν τη λίστα βάζει μεγάλα εμπόδια στις εμπορικές και οικονομικές της σχέσεις, αφού όποιος συνεργάζεται με την Κούβα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ εμποδίζει την Κούβα να προμηθευτεί Ενέργεια, τρόφιμα, ακόμα και τον ιατρικό εξοπλισμό που έχει ανάγκη ο λαός της.

Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στην Κούβα και στον λαό της, απαιτούμε την άμεση διαγραφή της Κούβας από τη λίστα των "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας", του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, και συνολικά την άρση όλων των απαράδεκτων μέτρων του αποκλεισμού κατά της Κούβας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της διαγραφής της Κούβας από τη λίστα των "κρατών - χορηγών της τρομοκρατίας".

Καταγγέλλει και η ΕΕΔΔΑ

Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την αμέριστη υποστήριξή της στον αγώνα του κουβανικού λαού και της κυβέρνησής του ενάντια στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στην Κούβα οι ΗΠΑ εδώ και σχεδόν 65 χρόνια, και απαιτεί την άμεση άρση του, καθώς και τη διαγραφή της Κούβας από την απαράδεκτη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

ΗΠΑ: Μέτρα μερικής άρσης του αποκλεισμού για τον ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση της Κούβας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ (του υπουργείου Οικονομικών) ότι θα επιτρέψει σε επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα της Κούβας να έχουν λογαριασμούς σε αμερικανικές τράπεζες και να χρησιμοποιούν πλατφόρμες στο διαδίκτυο, σημειώνει ότι «θα μελετήσει τα μέτρα και, αν δεν παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία και σημαίνουν ένα άνοιγμα που ωφελεί τον κουβανικό πληθυσμό, έστω και ένα τμήμα, δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή τους».

Αναφέρει ακόμα ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκφράσει ρητά την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τομέα για πολιτικούς σκοπούς, ενάντια στην Επανάσταση, με βάση τους στόχους της για αλλαγή καθεστώτος».

Αλλωστε αυτός ο στόχος δεν κρύβεται, αφού και στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων λέγεται ξεκάθαρα ότι θέλουν «την επέκταση της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και την επέκταση του επιχειρηματικού τομέα στην Κούβα», με σκοπό την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια στα άθλια ψηφίσματα σε βάρος του κουβανικού λαού, άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού(2024-03-01 00:00:00.0)
Νέα μέτρα με τον ίδιο στόχο(2022-05-18 00:00:00.0)
Η Κούβα και πάλι στη «τρομολίστα»(2012-08-03 00:00:00.0)
Αντιπαλεύει το βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ(2009-09-17 00:00:00.0)
Η τρομοκρατία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού(2009-05-05 00:00:00.0)
Η Κούβα είναι η μοναδική ελεύθερη χώρα στην αμερικανική ήπειρο!(2004-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ