Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αντιπαλεύει το βάρβαρο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, μια μέρα μετά την επαναβεβαίωση της επιθετικής πολιτικής Ομπάμα

ΑΒΑΝΑ.--

Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να συνεχίσει τον πολύμορφο αποκλεισμό ενάντια στην Κούβα, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, τόνισε ότι η Κουβανική Επανάσταση είναι συμπαγής και μάχιμη με ή χωρίς τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσε χτες στην Αβάνα, έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση της Κούβας που θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αίτημα την άρση του επιβαλλόμενου αποκλεισμού των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Κούβα θα συνεχίσει παρά τα εμπόδια.

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, το «στραγγαλισμό» που έχει προκαλέσει ο αμερικανικός αποκλεισμός, που έχει στοιχίσει 96 δισεκατομμύρια δολάρια σε 50 χρόνια, τις κλιματικές αλλαγές και άλλα φαινόμενα, η Κούβα θα συνεχίσει την ανάκαμψη της οικονομίας της, πρόσθεσε ο Μπρούνο Ροντρίγκες.

Στην έκθεση, που παρουσιάζει η Κούβα κάθε χρόνο στην ΓΣ του ΟΗΕ (πέρσι 185 χώρες την υπερψήφισαν και μόνο 3 καταψήφισαν το αίτημα για άρση του αποκλεισμού), τονίζεται ότι μέχρι το Μάη του 2009 δεν είχε υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική του αποκλεισμού που επιβάλλουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Στην έκθεση παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι στα 96 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών δεν υπολογίζονται οι άμεσες επιπτώσεις στους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς της χώρας που έχουν προκληθεί από πράξεις δολιοφθοράς και επιθέσεων, πράξεις που ενθαρρύνονται, οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Τέλος, το ζήτημα των πέντε Κουβανών πατριωτών, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν επιθετικά σχέδια ακροδεξιών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στην Κούβα, υπογράμμισε ο Κουβανός εκπρόσωπος Ρεσφέλ Πίνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ