Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΤΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Αντιδράσεις για τη στάση της Κολομβίας

KITO.-- Ακαρπη κατέληξε χτες στο Κίτο του Εκουαδόρ η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του UNASUR (Ενωση Νοτιοαμερικανικών Χωρών), εξαιτίας της άρνησης της Κολομβίας, της αντιδραστικής κυβέρνησης του Αλβάρο Ουρίμπε, να εγγυηθεί πως οι επτά νέες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις που θα οικοδομηθούν στη χώρα δε θα χρησιμοποιηθούν για την εξαπόλυση επιθέσεων και επεμβάσεων σε χώρες της περιοχής.

Σύμφωνα δε με τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Ραμόν Καρισάλες, οι περισσότερες χώρες του 12μελούς Οργανισμού, UNASUR, αντέδρασαν έντονα στη στάση της Κολομβίας και επέκριναν την επιλογή της κολομβιανής κυβέρνησης του Αλβαρο Ουρίμπε να ταυτιστεί στρατηγικά με τις ΗΠΑ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ανοιχτά τα σχέδια Βραζιλίας και Βενεζουέλας για την αγορά όπλων από τη Γαλλία και τη Ρωσία (αντίστοιχα). Μάλιστα, η αντιπροσωπεία της Βενεζουέλας εξήγησε ότι τα σχέδια αγοράς ρωσικών όπλων εντάσσονται στα πλαίσια ενίσχυσης της εθνικής άμυνας έναντι πιθανών επιθέσεων από ΗΠΑ και Κολομβία...

Το ίδιο 24ωρο, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε ότι προτιμά τον απευθείας διάλογο με την κυβέρνηση της Κολομβίας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις που διαταράχθηκαν το Μάρτη του 2008 εξαιτίας της παράνομης εισβολής δυνάμεων του κολομβιανού εδάφους στο Εκουαδόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ