Παρασκευή 31 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Μνημόνιο Συνεργασίας για όλα τα πεδία αξιοποίησης ορυκτών

Μνημόνιο Συνεννόησης για μια «διμερή Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία σε βιώσιμα, κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά», υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και Αυστραλία την Τρίτη 28 Μάη, με φόντο την ανησυχία που εκφράζουν μια σειρά μονοπωλιακά συμφέροντα από Δύση και όχι μόνο, για τον «υψηλό βαθμό εξάρτησης» από την Κίνα, που διατηρεί μακράν τη σημαντικότερη θέση στις εξαγωγές σχετικών πρώτων υλών (πολύτιμων για διάφορους γοργά αναπτυσσόμενους τομείς της βιομηχανίας).

Εκ μέρους της ΕΕ το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου Βαλντις Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Tιερί Μπρέτον. Εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας η υπουργός Πόρων και Βόρειας Αυστραλίας Mαντελαίν Κίνγκ και ο υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Ντον Φάρελ.

Ανακοίνωση της Κομισιόν υποστηρίζει πως «αυτή η συνεργασία στοχεύει στην υποστήριξη πολλών κοινών στόχων, ενώ βασίζεται σε αμοιβαία οφέλη», με στόχο για τις Βρυξέλλες «να διαφοροποιήσει τις προμήθειες υλικών που είναι απαραίτητα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση» και ταυτόχρονα «συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα ορυκτών ζωτικής σημασίας της Αυστραλίας». Σημειωτέον ότι η συμφωνία καλύπτει όλες τις φάσεις που αφορούν την αξιοποίηση ορυκτών, δηλαδή «εξερεύνηση, εξόρυξη, επεξεργασία, διύλιση, ανακύκλωση και επεξεργασία εξορυκτικών αποβλήτων». Μάλιστα οι δύο πλευρές προτάσσουν και συνεργασία σε άλλες περιοχές, αφού «η εταιρική σχέση θα διερευνήσει επίσης τη συνεργασία σε χώρες όπου η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν αμοιβαία συμφέροντα». Η αξιοποίηση αυτών των πρώτων υλών σχετίζεται και με την ανάπτυξη - παρέμβαση σε «άλλους βασικούς βιομηχανικούς τομείς, όπως η άμυνα και η αεροδιαστημική».

Η ανακοίνωση εξηγεί ότι άμεσα θα καθοριστεί «οδικός χάρτης» για να τεθεί συγκεκριμένα σε εφαρμογή «η Στρατηγική Σχέση» μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Χαρακτηρίζοντας «ουσιαστικό προαπαιτούμενο» τις κρίσιμες πρώτες ύλες» για την «ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση», οι Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια έχουν υπογράψει μια σειρά από σχετικές συμφωνίες: Το 2021 χωριστές συμφωνίες με τον Καναδά και Ουκρανία. Το 2022, με Καζακστάν και Νορβηγία. Το 2023, με Αργεντινή, Χιλή, Ζάμπια, Κογκό, Γροιλανδία. Το 2024 με Ρουάντα, Νορβηγία, Ουζμπεκιστάν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Μετά από επίσκεψη κλιμακίου του Ταμείου στη χώρα, οι προβλέψεις για φέτος αναθεωρήθηκαν στο 5% από 4,6% που ήταν μέχρι πρότινος.

Αλλά και οι προβλέψεις για το 2025 επίσης αναθεωρήθηκαν σε 4,5% από 4,1% που ήταν έως τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ