Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επικράτηση της υποψήφιας της σοσιαλδημοκρατίας

Προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο Μεξικό, όπου η συμμετοχή έφτασε το 60%, δηλαδή προσήλθαν πάνω από 50 εκατ. ψηφοφόροι. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα αποτελέσματα, στο 86,2% της καταμέτρησης που έδωσε το Εθνικό Εκλογικό Ινστιτούτο (INE) στις 11.15 τοπική ώρα το πρωί της Δευτέρας, η σοσιαλδημοκράτισσα Κλαούντια Σέινμπαουμ, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος «Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση» (MORENA) για την προεδρία, την οποία στήριξαν και άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως το Κόμμα Εργατών (PT), επικρατεί με 58,97%. Ακολουθούν η Ξότσιτλ Γκάλβες, επικεφαλής της συμμαχίας των παραδοσιακών αστικών φιλελεύθερων κομμάτων PRI - PAN - PRD, με 28,03%, και ο «ανεξάρτητος» Χόρχε Αλβαρες Μάινες με 10,5%, οι μη εγγεγραμμένοι υποψήφιοι 0,1%, ενώ τα άκυρα ψηφοδέλτια έφτασαν το 2,4%. Στους μη εγγεγραμμένους υποψηφίους περιλαμβάνεται και ο Μάρκο Βινίσιο Ντάβιλα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξικού, αφού το Κόμμα, ξεπερνώντας τα τεράστια εμπόδια που θέτει ο εκλογικός νόμος, αξιοποίησε το «παράθυρο» αυτό. Στο Μεξικό υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (χαρτί) όπου καταγράφονται όλοι οι συνδυασμοί, και ο ψηφοφόρος διαλέγει και σημαδεύει την προτίμησή του. Εκεί υπάρχει και κενό πλαίσιο όπου μπορεί κάποιος χειρόγραφα να προσθέσει το όνομα ενός μη εγγεγραμμένου υποψηφίου.

Στις πρώτες δηλώσεις της η Σέινμπαουμ, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού και εκλεκτή του πρώην Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ενώ θα γίνει και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας), σημείωσε: «Δεν θα σας απογοητεύσω, θα οδηγήσουμε το Μεξικό στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας». Υποσχέθηκε να επιτεθεί «στις αιτίες της βίας», να ενισχύσει την Εθνοφρουρά και να υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ατιμωρησίας» έναντι της βίας.

Η βασική αντίπαλός της, η Γκάλβες, ενώ στην αρχή της καταμέτρησης μιλούσε για νίκη της, στη συνέχεια αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ήττα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται από την καταμέτρηση, η συμμαχία MORENA, του Κόμματος Εργατών και των Πρασίνων, εξασφαλίζει 45,87% στα δύο Σώματα της Βουλής, αλλά και πολλούς τοπικούς κυβερνήτες και δημάρχους σε μεγάλες πόλεις. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης, PRI - PAN - PRD, συγκεντρώνει 30,20% στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ