Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα συνάντηση με αυτονομιστικά κινήματα από γαλλική αποικία

Συνάντηση για «το δικαίωμα στην απο-αποικιοποίηση της Γαλλικής Πολυνησίας - προκλήσεις και προοπτικές» έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Νέα Καληδονία (γαλλική αποικία στον Νότιο Ειρηνικό) και των κατηγοριών Γάλλων αξιωματούχων κατά της αζέρικης ηγεσίας για προσπάθεια να δημιουργήσει «ρωγμές στις κοινωνίες μας» και «χάος».

Ο αντιπρόεδρος της αζέρικης Βουλής, Αλί Χουσεϊνλί, δήλωσε στη συνάντηση ότι η χώρα του έχει «δείξει σταθερά σθεναρή αντίσταση στην πολιτική της νεοαποικιοκρατίας» και ότι με αυτόν τον σκοπό συμμετείχε και στη σύσταση της «Ομάδας Πρωτοβουλίας του Μπακού» (σχήμα που συγκροτήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι), με τη συμμετοχή αυτονομιστικών δυνάμεων από τις γαλλικές κτήσεις Μαρτινίκα, Γαλλική Γουιάνα, Νέα Καληδονία και Γαλλική Πολυνησία.

Μεταξύ άλλων έκανε παρέμβαση και ο Βίκτορ Μααμαατουαϊαχουτάπου, γγ του κόμματος «Ταβίνι Χουιράατιρα» και επικεφαλής της αντιπροσωπείας από τη Γαλλική Πολυνησία, ο οποίος - σύμφωνα με το πρακτορείο «Azertac» - μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο λαός και το κόμμα του για αυτοδιάθεση. Το ίδιο ρεπορτάζ μετέδωσε ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας της Γαλλικής Πολυνησίας εξέφρασαν «ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία» να πουν «την αλήθεια για την αποικιακή πολιτική της Γαλλίας στον κόσμο».

Στα τέλη Φλεβάρη η «Ομάδα Πρωτοβουλίας του Μπακού» οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη Διεθνή Διάσκεψη με τίτλο «Απο-αποικιοποίηση: Αφύπνιση της Αναγέννησης». Τότε το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού» έκανε λόγο για συμμετοχή εκπροσώπων από «13 διαφορετικές χώρες και 4 διεθνείς οργανώσεις», με αντιπροσώπους από γαλλικά εδάφη όπως η Νέα Καληδονία, η Γαλλική Πολυνησία, η Γαλλική Γουιάνα, η Μαρτινίκα και η Γουαδελούπη.

Σε αυτήν τη Διάσκεψη σημειώθηκε μεταξύ άλλων «η σαφής ανάγκη» ο ΟΗΕ να αναγνωρίσει τον ρόλο του «στην ανάπτυξη της απο-αποικιοκρατικής διαδικασίας». Επίσης επικρίθηκε η Γαλλία, για το ότι «πραγματοποίησε τις πιο σκληρές και αδίστακτες αποικιακές δραστηριότητες», και αναλύθηκαν οι «καταστάσεις αμοιβαίου οφέλους» που διαμορφώνουν «οι πολιτικές της Τουρκίας και του Αζερζμπαϊτζάν στην Αφρική».

Αλλος ομιλητής εξέφρασε την άποψη ότι με τη στάση χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Τουρκία, οι χώρες της Αφρικής «μπορούν επιτέλους να περιμένουν ότι θα απο-αποικιοποιηθούν πλήρως».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ