Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΑ ΘΑΣΟΥ
Πογκρόμ τρομοκρατικών απολύσεων

Σε πογκρόμ τρομοκρατικών απολύσεων σε βάρος συνδικαλιστών ναυτικών της πορθμειακής γραμμής Καβάλας - Θάσου έχουν καταφύγει οι πλοιοκτήτριες εταιρίες ΑΝΕΘ και ΝΕΚ σε μια προσπάθεια παρεμπόδισης των εργαζόμενων από τη διεκδίκηση εφαρμογής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους όρους δουλιάς και ασφάλειας στα πλοία της γραμμής Θάσου - Καβάλας και Θάσου - Κεραμωτής.

Συνολικά έχουν απολυθεί 8 ναυτεργάτες. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» Κώστας Ντούκας, τα μέλη του ΔΣ Αριστοτέλης Αγαπητός, πλοίαρχος, Δημήτρης Λιούρας, ναύκληρος και τα μέλη της Ενωσης Γιώργος Κουτράκης, Γιάννης Πλωμαρίτης, Κώστας Δρακόντης, Νίκος Παπαβασιλείου. Εκτός από αυτούς τους 8 που διώκονται για πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους, υπάρχουν και άλλοι 7 ναυτεργάτες που έχουν μείνει χωρίς δουλιά με τον παροπλισμό του πλοίου «Παπαγεωργίου 3», λόγω συμπλήρωσης 35ετίας και που δε ναυτολογούνται από τις άλλες εταιρίες της γραμμής, που ωστόσο κάνουν νέες προσλήψεις.

Η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» έχει επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς γαλέρας που επικρατεί στα καράβια της γραμμής και συγκεκριμένα ότι με τη στήριξη του ΥΕΝ και την κάλυψη των λιμενικών αρχών Καβάλας, οι ναυτιλιακές εταιρίες παραβιάζουν κατάφωρα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την εργατική νομοθεσία, σε βάρος των ναυτεργατών, των εσόδων των ασφαλιστικών τους ταμείων και των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας των πλοιοκτητών είναι το γεγονός ότι ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΝΕΘ δηλώνει ότι ο Αριστοτέλης Αγαπητός είναι ο ικανότερος πλοίαρχος που διαθέτει δεν το ναυτολογεί γιατί είναι αντιπρόεδρος του σωματείου και επιμένει στην εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, απαιτεί την καταβολή υπερωριών και έξτρα αμοιβών για το πλήρωμα και δεν υποκύπτει στις πιέσεις της εταιρίας να εκτελεί δρομολόγιο με απαγορευτικό απόπλου και να βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Οι μέθοδοι πίεσης και τρομοκράτησης των εργαζόμενων που χρησιμοποιούν οι πλοιοκτήτες της ΑΝΕΘ και ΝΕΚ είναι πραγματικά πρωτοφανείς. Οι εργαζόμενοι που ναυτολογούνται για πρώτη φορά, αλλά και αυτοί που επαναναυτολογούνται υποχρεώνονται να υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κατά παράβαση του νόμου, να δηλώνουν στην εταιρία τη μη συμμετοχή στη δράση του σωματείου, την πίστη τους στην εργασιακή ειρήνη και ότι τα δικαιώματά τους είναι αυτά που αναγνωρίζει η εταιρία!

Η Ενωση Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ» δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες τους για να σταματήσουν οι διώξεις και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι ναυτεργάτες. Επίσης να υπογραφτεί ικανοποιητική ΣΣΕ, να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, να δίνονται μηνιαίοι εξοφλητικοί λογαριασμοί, να αποδίδονται οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και οι φόροι στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ