Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Χωρίζει τους εργαζόμενους με αμοιβές πολλών «ταχυτήτων»

Την τακτική της χορήγησης αυξήσεων πριν την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, επανέλαβε και φέτος η διοίκηση της τράπεζας, ωστόσο για ορισμένους εργαζόμενους το ποσοστό φτάνει... μέχρι και 3%

Την τακτική του διαχωρισμού των εργαζομένων σε αμειβόμενους πολλών «ταχυτήτων» εφαρμόζει για μια ακόμη χρονιά η τράπεζα Γιούρομπανκ, η διοίκηση της οποίας χορήγησε αυξήσεις στους εργαζόμενους, πριν την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι αυξήσεις ξεκινούν κατά βάση από...3%! Από εκεί και πέρα, η όποια κλιμάκωση εξαρτάται από την ξεχωριστή πολιτική αμοιβών και αυξήσεων της τράπεζας για μια σειρά στελέχη της ή εργαζόμενους που θεωρεί ότι καλύπτουν σημαντικούς τομείς. Υπάρχουν όμως και εργαζόμενοι που στο πλαίσιο... συμψηφισμού δεν πήραν ούτε μια δραχμή! Ωστόσο ένα χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων αυξήσεων είναι ότι τα χαμηλότερα ποσοστά αφορούν αρκετούς εργαζόμενους που προέρχονται από την πρώην Εργασίας.

Η αντιμετώπιση αυτή σχετίζεται άμεσα με την πίεση που ασκεί η διοίκηση σ' αυτούς τους εργαζόμενους για να δεχτούν αλλαγή της σύμβασης εργασίας, ώστε με μικρότερο και ελεγχόμενο κόστος να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει η τράπεζα στις απολύσεις που θέλει να κάνει στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του προσωπικού μετά την απορρόφηση της Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι της πρώην Εργασίας έχουν υπογράψει σύμβαση ορισμένου χρόνου με λήξη τη συνταξιοδότησή τους! Σε περίπτωση απόλυσης, η τράπεζα πρέπει να τους αποζημιώσει για τα χρόνια που απομένουν μέχρι την... κανονική λήξη της σύμβασης εργασίας! Αυτό εμποδίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος κινήτρων για «οικειοθελείς αποχωρήσεις» γιατί ανεβάζει πολύ το κόστος της επιπλέον αποζημίωσης. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη σύμβαση συνιστά ένα είδος προστασίας που δεν έχουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που δεν ανήκαν στην Εργασίας και που δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί η τράπεζα.

Η διοίκηση της Γιούρομπανκ επιχείρησε στο παρελθόν ν' αλλάξει μαζικά τις συμβάσεις, αλλά οι εργαζόμενοι δεν... ανταποκρίθηκαν. Ταυτόχρονα άλλαξε ο Οργανισμός Εργασίας με τη συναίνεση του νέου σωματείου που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση. Ο νέος Οργανισμός επιτρέπει την απόλυση εργαζομένων ακόμη και για λόγους «αναδιοργάνωσης», σε αντίθεση με τον προηγούμενο που ήταν εξαιρετικά προστατευτικός για την απασχόληση.

Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει πρωτοπορήσει τα τελευταία χρόνια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και κυρίως στα «ελαστικά» ωράρια εργασίας. «Ελαστικότητα» επικρατεί και στους τρόπους αμοιβής. Για παράδειγμα ακολουθεί την πολιτική της σημαντικής αύξησης του μισθού με τον όρο ότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν και η πληρωμή των υπερωριών. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο εργαζόμενος να αμείβεται για την ίδια δουλιά λιγότερο από πριν, παρ' όλο που έχει μεγαλύτερο μισθό!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ