Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στρατηγική της ΕΕ η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας

Η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, και η Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκαν τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του πρώην ΤΕΙ Αθήνας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η μεγάλη εκκρεμότητα σχετικά με το χρονίζον ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του συγκεκριμένου τμήματος, το οποίο λειτούργησε από το 2001 έως το 2018, εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμα επαγγελματικά.

Οι εκπρόσωποι των αποφοίτων ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ακόμα και τον παραλογισμό κάποιοι φορείς του Δημοσίου να τους αναγνωρίζουν και άλλοι όχι! Για παράδειγμα, ενώ προκηρύσσονται θέσεις μέσω ΑΣΕΠ που τους περιλαμβάνουν, στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους είναι η προσκόμιση βεβαίωσης από άλλο φορέα του Δημοσίου, η οποία, λόγω της μη επαγγελματικής αναγνώρισης του τίτλου σπουδών τους, δεν μπορεί να τους δοθεί.

Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι πίσω από τον κατακερματισμό της διαδικασίας επαγγελματικής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης, αλλά και τα διάφορα πειράματα στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, των οποίων η κατάσταση στο συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα, βρίσκεται η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εκπορεύονται από την κοινή στρατηγική της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και μετατρέπει σε προσόντα τα δικαιώματα που θα έπρεπε αυτόματα να κατοχυρώνονται στο πτυχίο.

Επανέλαβαν τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους, τονίζοντας ότι οι σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου είναι επαγγελματικές σπουδές και γι' αυτό είναι αυτονόητη η απαίτηση με την ολοκλήρωση των σπουδών να αποκτάται το δικαίωμα εργασίας στο ανάλογο με τις σπουδές αντικείμενο, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού προβλήματος και μέσα στη Βουλή, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ