Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Συζήτηση για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Δελή και Αφροδίτη Κτενά, καθώς και από την Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ενωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (ΕΤΕ) αποτελούμενη από τον πρόεδρο Νικόλαο Βασαγιώργη, τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Μουστάκα, τον γενικό γραμματέα Ιωάννη Φελέκη και τον υπεύθυνο Επιστημονικών Θεμάτων Σωτήριο Θεοδωρόπουλο.

Θέμα της συνάντησης ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ένταξη της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) στο ΕΚΠΑ. Το σχέδιο που έχει δημοσιευτεί είναι η μετατροπή της Σχολής σε «Τμήμα Εκπαιδευτικών Μηχανικών», με 4 εισαγωγικές κατευθύνσεις, ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ.

Οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΕΤΕ παρουσίασαν την πρότασή τους για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία πρόταση έχει δημοσιευτεί προ τριετίας και εδράζεται στις ανάγκες στελέχωσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην χώρα μας. Εξέφρασαν τους προβληματισμούς και την αγωνία τους σε σχέση με το σχέδιο που προκρίνεται σήμερα, καθώς το ίδρυμα της ΑΣΠΑΙΤΕ, που σήμερα προσφέρει προγράμματα σπουδών 4 Τμημάτων και πενταετείς σπουδές, πρόκειται να ενταχθεί στο ΕΚΠΑ ως ένα Τμήμα με τετραετές πρόγραμμα σπουδών και όχι ως διακριτή Σχολή. Εξέφρασαν, ακόμα, την αγωνία τους για το ότι αυτή η πρόταση σηματοδοτεί αρνητικές εξελίξεις και για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, ενώ αναφέρθηκαν επικριτικά και στο γεγονός ότι από τα σχέδια που έχουν δημοσιευτεί απουσιάζουν οι μεταβατικές διατάξεις για όσους φοιτούν σήμερα αλλά και για τους αποφοίτους. Μετέφεραν τέλος τα εργασιακά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι των εν λόγω Τμημάτων, και την εκτίμηση ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο αυτά θα πολλαπλασιαστούν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, από τη μεριά τους, επεσήμαναν ότι είναι αυτονόητη η ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στον πανεπιστημιακό τομέα, την οποία το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει απαιτήσει με παρεμβάσεις του, και μέσα στη Βουλή, για να αποτελέσει απάντηση στα τεράστια προβλήματα και εμπόδια που συναντάνε σήμερα στις σπουδές και στο μέλλον τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Προϋπόθεση είναι να συνοδευτεί με μέτρα πραγματικής αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών και των υποδομών, εξασφάλισης πλήρους στελέχωσης κ.λπ., αλλά και να διασφαλιστεί η πλήρης επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχίων. Ανέδειξαν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και για το συγκεκριμένο θέμα, που «σέρνεται» επί σειρά ετών και σήμερα προκρίνεται ένα σχέδιο σε βάρος των σπουδών και της επαγγελματικής προοπτικής των σπουδαστών και των αποφοίτων. Υπενθύμισαν δε ότι το «τοπίο» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα συνεχίζει να αλλάζει ραγδαία, και λόγω της εισόδου των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην αγορά.

Κλείνοντας, επανέλαβαν τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα των τεχνολόγων εκπαιδευτικών και δεσμεύτηκαν ότι θα αναλάβουν εκ νέου πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος, ώστε αυτά να ικανοποιηθούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με προσανατολισμό στο περιεχόμενο σπουδών(2015-12-15 00:00:00.0)
Προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες κερδοφορίας των επιχειρήσεων(2013-02-02 00:00:00.0)
«Τεχνολογικά Λύκεια» - προθάλαμος διά βίου εκμετάλλευσης(2011-05-27 00:00:00.0)
Μετά την εκπαίδευση...(1998-02-22 00:00:00.0)
Κατάρτιση αντί εκπαίδευσης για χιλιάδες νέους(1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ