Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μετά την εκπαίδευση...

Οι νέοι συντηρητές που αποφοιτούν από το ΤΕΙ συναντούν μάλλον μισάνοιχτες πόρτες. Από το 1991 έχουν αποφοιτήσει 301 σπουδαστές,αλλά μόλις 31 απασχολούνται ως μόνιμοι στο υπουργείο Πολιτισμού ενώ κάθε χρόνο απορροφούνται 100 ωρομίσθιοι. Αίτημα του Συλλόγου των Πτυχιούχων Συντηρητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να προκηρυχτούν κατ' αρχήν 130 νέες θέσεις και στον νέο Οργανισμό να προβλεφτούν τουλάχιστον 500 θέσεις συντηρητών ΤΕ πανελλαδικά.

Δεδομένου ότι η ευαίσθητη φύση της πολιτιστικής κληρονομιάς, απαιτεί την ανάλογη ευαισθησία στο πεδίο της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατοχύρωσης, ο Σύλλογος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προσπαθεί να θέσει τα όρια της επαγγελματικής κατάρτισης. Με αφορμή επικείμενη υπογραφή από τον υπουργό Πολιτισμού ΠΔ για την κατοχύρωση αποφοίτων των ΙΕΚ, ο Σύλλογος ζήτησε"να εξαιρεθεί ο Τομέας της Συντήρησης, αφού η υπογραφή του θα σημάνει ουσιαστικά την κατοχύρωση των αποφοίτων των ΙΕΚ ως "βοηθών συντηρητών" στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Αυτό θα οδηγεί στην παραγκώνιση των αποφοίτων των ΤΕΙ από την αγορά εργασίας". Για τους ήδη απόφοιτους ή φοιτούντες σε αυτές τις σχολές, προτείνεται "η διεξαγωγή κατατακτηρίων εξετάσεων προκειμένου να εισέλθουν στη σχολή των ΤΕΙ".

Τόσο ο Σύλλογος των Πτυχιούχων όσο και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) συνηγορούν στο αίτημα αναβάθμισης των σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Προτείνουν όμως και συγκεκριμένους τρόπους βελτίωσης του επιπέδου των παρεχόμενων σπουδών. Η ΠΕΣΑ επανειλημμένως έχει εισηγηθεί"τη δημιουργία μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών στα ΤΕΙ, την επιμόρφωση του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού, τη διατήρηση των ΤΕΛ μόνο ως προπαρασκευαστικού σταδίου εισαγωγής στα ΤΕΙ, την κατάργηση του τμήματος Συντήρησης των ΙΕΚ και την κατάργηση των επιδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σεμιναρίων".Για όλα αυτά τονίζει η ΠΕΣΑ, χρειάζεται πολιτική βούληση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ