Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το υγρό στοιχείο

Ενα επιτυχημένο πείραμα της γαλλικής και ισπανικής τηλεόρασης θα ταξιδέψει και τους Ελληνες τηλεθεατές στον αινιγματικό, αλλά συναρπαστικό υδάτινο κόσμο. Η εκπομπή "Θάλασσα",που θα παρουσιάσει η ΝΕΤ στις 18.15, σήμερα Κυριακή, και που άρχισε να προβάλλεται στο εξωτερικό πριν από 17 χρόνια, βασισμένη σε μια ιδέα του Τζορτζ Πέρνουντ, θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ας δούμε, τώρα, τι είναι η "Θάλασσα" και τι πραγματεύεται. Ασφαλώς, με ό,τι έχει σχέση με το υγρό στοιχείο. Μα, ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η "Θάλασσα",το τηλεπεριοδικό των 13 εκπομπών, είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της θάλασσας και καλύπτει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων για το περιβάλλον, την πλοήγηση, την ιστιοπλοϊα, τις καταδύσεις, την ιστορία, την αλιεία, διάφορες ανθρώπινες περιπέτειες, καθώς και μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Ολες οι παραπάνω ενότητες θα εναλλάσσονται από εκπομπή σε εκπομπή, με βάση την ελληνική και τη διεθνή επικαιρότητα, σε συνεργασία με την ομάδα THALLASSA στο Παρίσι, η οποία θα κατευθύνει την ελληνική ομάδα στο στάδιο της προετοιμασίας. Παρουσίαση: Ρίκα Βαγιάνη.

Μια ολόκληρη ζωή

Ενα κινηματογραφικό πορτρέτο του Ροβήρου Μανθούλη θα παρουσιάσει σήμερα η ΝΕΤ στις 19.15, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μωριάτη. Η εκπομπή: "Μια ταινία, μια ζωή", έχει θέμα τις αναρίθμητες κινηματογραφικές περιπέτειες του σκηνοθέτη και ταξιδιώτη Ροβήρου Μανθούλη, που είναι, ίσως, ο πλέον ταξιδεμένος Ελληνας σκηνοθέτης, όπως άλλωστε το αποδεικνύει και η φιλμογραφία του, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Γαλλικό Ινστιτούτο με την ευκαιρία αυτού του αφιερώματος. Η ταινία που θα παρακολουθήσουμε βασίζεται σε συνεντεύξεις και αποσπάσματα από 34, από τις 144 ταινίες που γύρισε τα τελευταία 40 χρόνια γυρίζοντας και στις 4 γωνιές του κόσμου, διατηρώντας, όμως, πάντα την ψυχή και το βλέμμα του Ελληνα. Γι' αυτήν την "ελληνική οπτική γωνία", γι' αυτήν την ελληνική ψυχή, για την ελληνική "οδύσσεια", δε θα μιλήσει απλώς το έργο, θα τις καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια.

Κάντε του το χατίρι...

Του αρέσει να τρώει αργά το βράδυ, αργά και βαριά φαγητά;.. Αφήστε τον να κάνει του κεφαλιού του και θα το ...φάει. Είναι κι αυτός ένας από τους 13 τρόπους που προτείνει ο Κώστας Μπαζαίος, για να σκοτώσετε τον άνδρα σας χωρίς να πάτε φυλακή. Από την ΕΤ-1 στις 18.30 την Τρίτη από την εκπομπή "Ποι-κοιλία" θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τα πιο συχνά λάθη που γίνονται από θα μας μιλήσει για τη μοιραία λάθη που κάνουμε από άγνοια στη διατροφή μας και για τις ώρες που επιλέγουμε να τρώμε. Η συνήθεια να τρώμε αργά είναι πολύ βλαβερή για το πεπτικό σύστημα, που έτσι επιβαρύνεται απότομα λίγο πριν τον βραδινό ύπνο και μας παχαίνει, γιατί ο μεταβολισμός λειτουργεί με πολύ βραδύτερους ρυθμούς στη διάρκεια του ύπνου. Οι πιο βασικές τροφές που μας κρατούν υγιείς, είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ το κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια πρέπει να αποτελούν τη ...γαρνιτούρα στο πιάτο μας. Το σωστό, λέει ο Κώστας Μπαζαίος, είναι να τρώμε ένα πλούσιο πρωινό, ένα μέτριο μεσημεριανό κι ένα ελαφρύ βραδινό, όσο πιο νωρίς γίνεται. Καλεσμένος της εκπομπής είναι ο Βαγγέλης Κατσάνης, που μιλά στην εκπομπή για το πόσο μειώνεται η γευστική απόλαυση όταν τρώμε σε μια ακατάστατη κουζίνα γεμάτη άπλυτα πιάτα, όσο κι αν είναι ωραίο το φαγητό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ