Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δεν γίνονταν έλεγχοι για σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης

Δεν περιλάμβανε το μικρόβιο της σαλμονέλας ο έλεγχος που γινόταν στο δίκτυο ύδρευσης των χωριών του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία, όπου εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα την οργή των κατοίκων σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο.

Την αποκάλυψη αυτή επιβεβαίωσε χτες και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι ναι μεν γινόταν έλεγχος κάθε μήνα, αλλά «αυτές οι εξετάσεις δεν εμπεριέχουν στον έλεγχο το μικρόβιο της σαλμονέλας», και προσθέτοντας ότι μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας «έγινε εξειδικευμένη έρευνα στο νερό για σαλμονέλα»!

Ο μη έλεγχος για σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης, και μάλιστα περιοχών που λόγω της πλημμύρας επί «Ντάνιελ» έχουν στάσιμα νερά έως και 4 μέτρα, αποτελεί απόδειξη για τις ελλείψεις στους ελέγχους για τα προβλήματα των υποδομών του δικτύου. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες περιοχές, ειδικά μετά τις πλημμύρες.

Σοβαρό πρόβλημα είναι πλέον και η τροφοδοσία των κατοίκων με κατάλληλο νερό για πόση, μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή και κτηνοτροφική χρήση. Μόλις χτες Τρίτη έστειλε ο δήμος ορισμένες υδροφόρες, ενώ τα εμφιαλωμένα νερά που δίνονται από την Κυριακή δεν επαρκούν και ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να προμηθευτεί νερό. «Επικρατεί πανικός», παραδέχτηκε σε δηλώσεις της η Γιώτα Τσόγκαρη, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ριζόμυλου.

Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος, δηλαδή με ποιον τρόπο εισχώρησε το μικρόβιο της σαλμονέλας στο δίκτυο ύδρευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, δεν έχουν εγκατασταθεί κινητά ιατρεία για την παροχή βοήθειας αλλά και ιατρικής ενημέρωσης στους περίπου 2.500 κατοίκους των δύο χωριών.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης δεν είχαν εμφανιστεί νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου και στο Νοσοκομείο Βόλου. Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη όλα τα σχολεία σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, ενώ κανονικά θα λειτουργήσει το Γυμνάσιο στο Στεφανοβίκειο, λόγω των εξετάσεων. Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική διερεύνηση, έχει οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας για την προκαταρκτική έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ