Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαμεσολαβητικές» επαφές για την πρόταση Μπάιντεν και τα σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Σε αλλεπάλληλες «διαμεσολαβητικές» επαφές στη Μέση Ανατολή προχωρούν οι ΗΠΑ, με άξονα την πρόταση τριών φάσεων που δημοσιοποίησε στις 31 Μάη - με μπόλικη «δημιουργική ασάφεια» - ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή κρατουμένων, μετά από 8 μήνες μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο με τις πολύμορφες πλάτες και τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ευρωατλαντικών «συμμάχων».

Σε αυτό το πλαίσιο και προωθώντας τα σχέδια των ΗΠΑ για την «επόμενη μέρα», νέες επαφές στην Ντόχα και στο Κάιρο πραγματοποιούν ο διευθυντής της CIA Γ. Μπερνς και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκέρκ, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί ξανά στο Ισραήλ και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, για όγδοη φορά από τον περασμένο Οκτώβρη.

Παζάρια, διεργασίες και πιέσεις

Η αμερικανική πρόταση εντείνει ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις και διεργασίες στο Ισραήλ, όπου η κυβέρνηση πάντως για την ώρα αρνείται να συναινέσει, μιλώντας για «κενά», παραλείψεις, ανακρίβειες κ.ά.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ΗΠΑ προσπαθούν να παρουσιάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση ως έτοιμη να δεχτεί την πρόταση και προβάλλουν τη Χαμάς ως «άκαμπτη» στις διαπραγματεύσεις, ώστε να μετακυλήσουν σε αυτήν το ενδεχόμενο ενός νέου ναυαγίου.

Από την πλευρά τους, στελέχη της Χαμάς αναφέρουν ότι βλέπουν «θετικά στοιχεία» στην πρόταση Μπάιντεν, όπως αυτά που αφορούν «τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων».

Προσθέτουν όμως ότι εξακολουθούν να μην έχουν στα χέρια τους κάποιο επίσημο σχετικό έγγραφο και επιμένουν σε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, όπως η απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων, η ελεύθερη κίνηση των πολιτών μεταξύ βόρειας και νότιας Γάζας και η σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και της αποστολής εξοπλισμού για την απομάκρυνση των βουνών ερειπίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Το πρωί της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς δεν έχει δώσει επισήμως την απάντησή της στην τελευταία πρόταση των μεσολαβητών για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς επίσης ότι εξακολουθεί «να τη μελετά», ενώ οι μεσολαβητικές προσπάθειες «Κατάρ, Αιγύπτου και ΗΠΑ συνεχίζονται».

Μία μέρα πριν, οι ΗΠΑ και άλλες 16 χώρες - οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, με κοινό χαρακτηριστικό ότι πολίτες τους συμπεριλαμβάνονται στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα - υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν την πρόταση εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων που περιέγραψε ο Μπάιντεν στις 31 Μάη.

Η ανακοίνωση, που υπογράφεται από τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και της Βρετανίας, καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς «να κάνουν οποιουσδήποτε τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία».

Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ φαίνεται να ασκούν πιέσεις σε χώρες με «επιρροή» στη Χαμάς, όπως το Κατάρ, η Τουρκία και η Αίγυπτος, ώστε να εκβιάσουν μια συμφωνία, με απειλές για «μέτρα» διαφόρων ειδών.

Την Παρασκευή, αξιωματούχοι του Κατάρ φέρεται να απείλησαν - υπό την πίεση της Ουάσιγκτον - τους ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης με «απέλαση» από το εμιράτο σε περίπτωση που απορρίψουν και αυτήν τη διπλωματική προσπάθεια.

Ισραηλινές αντιδράσεις σε προωθούμενο σχέδιο στον ΟΗΕ

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα νέο σχέδιο απόφασης (που πιθανώς θα υποβληθεί στο σώμα στις 10 Ιούνη) βασισμένο στην πρόταση τριών φάσεων του Μπάιντεν.

Ο Ισραηλινός απερχόμενος πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκ. Ερντάν, ενημέρωσε την Παρασκευή την Αμερικανίδα ομόλογό του, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ότι διαφωνεί με το αμερικανικό σχέδιο απόφασης.

Σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα «Times of Israel», το Ισραήλ αντιδρά γιατί στη νέα εκδοχή του σχεδίου απόφασης γίνεται αναφορά σε μια συμφωνία για τους ομήρους «που θα επιφέρει εκεχειρία», ενώ το αρχικό σχέδιο περιέγραφε ως τελικό σκοπό την «παύση εχθροπραξιών», η οποία για το Ισραήλ ερμηνεύεται ως κάτι προσωρινό.

Αντιδρά επίσης στην έκκληση σε Ισραήλ και Χαμάς για «πλήρη εφαρμογή» της τελευταίας πρότασης του Μπάιντεν για εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων.

Οι Ισραηλινοί αντιδρούν και στην αναφορά του σχεδίου των τριών φάσεων, αλλά και σε αναφορά του σχεδίου σε «απόρριψη κάθε προσπάθειας δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής της Λωρίδας της Γάζας συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που μειώνουν το έδαφος της Γάζας, μέσω μόνιμης θέσπισης επίσημων ή ανεπίσημων αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ εκφράζει την «αταλάντευτη δέσμευση για την επίτευξη του οράματος διαπραγμάτευσης λύσης στη βάση των δύο κρατών (...) σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», κάτι που απορρίπτει συστηματικά η ισραηλινή κυβέρνηση.

ΗΠΑ: «Ξέπλυμα» του μακελειού και νέα πώληση F-35 στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν το «ξέπλυμα» του μακελειού σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και τη στρατιωτική στήριξη του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «με ακούει», φέρνοντας ως παράδειγμα γι' αυτό ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πήγαιναν στη Ράφα με πλήρη ισχύ, θα εισέβαλλαν σε όλη τη Ράφα, θα έμπαιναν στην πόλη (...) Δεν το έκαναν αυτό».

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο Αμερικανός Πρόεδρος «ξεπλένει» το Ισραήλ για τη χερσαία επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ράφα από τις αρχές Μάη, η οποία, εκτός από πάρα πολλούς νεκρούς και τραυματίες και πέρα από σφαγές όπως αυτή στον καταυλισμό αμάχων Ταλ Αλ Σουλτάν, προκάλεσε και τον νέο εκτοπισμό άνω του 1 εκατ. Παλαιστινίων, οι οποίοι δεν έχουν πού να πάνε στην ισοπεδωμένη Γάζα.

Παράλληλα, εν μέσω της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μία ακόμα συμφωνία για εξοπλισμό του Ισραήλ, με άλλα 25 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς F-35. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια, ποσό που καταβάλλεται ολόκληρο από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Ενταση μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου

Σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζεται στο παρασκήνιο και η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, που έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, αφότου ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο. Εκτοτε έχει σημειωθεί ένα σοβαρό μεθοριακό περιστατικό ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων στρατιωτών, που κόστισε τη ζωή σε δύο Αιγύπτιους.

Ακολούθως, την Παρασκευή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε και την παράκτια ζώνη της νότιας Ράφα, ολοκληρώνοντας «πλήρως τον έλεγχο» πάνω στον λεγόμενο «Διάδρομο Φιλαδέλφειας» που ελέγχει τα σύνορα Γάζας - Αιγύπτου.

Σε ένα τέτοιο φόντο καταγράφηκε και η νέα αποτυχία των διαπραγματεύσεων Αμερικανών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην κατεύθυνση του να βρεθεί ένας τρόπος επαναλειτουργίας του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, που παραμένει κλειστό εδώ και έναν μήνα, καθώς το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει ρόλο στη λειτουργία του περάσματος ακόμα και στην Παλαιστινιακή Αρχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ