Σάββατο 8 Ιούνη 2024 - Κυριακή 9 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ατελείωτες σφαγές και θηριωδίες από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό στη Γάζα

Copyright 2024 The Associated

Με ατελείωτες σφαγές και απερίγραπτες θηριωδίες από τον κατοχικό στρατό, με συνέχιση του απάνθρωπου αποκλεισμού και με τις διαρκείς επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς να οδηγούν τους αμάχους σε συνεχή εκτοπισμό, χωρίς κανένα ασφαλές μέρος για να καταφύγουν, το Ισραήλ με τις πολύμορφες «πλάτες» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων.

Σε 245 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 36.731 και οι τραυματίες τους 83.530. Μόνο σε ένα 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 77 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 221 άλλοι.

Αυτήν τη βδομάδα, στο στόχαστρο των δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών βρέθηκαν κυρίως προσφυγικοί καταυλισμοί και σχολεία του ΟΗΕ στην κεντρική και νότια Γάζα, ενώ συνεχίστηκαν επιδρομές σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια ώρα, το φάσμα του λιμού εκτείνεται πάνω από τα κεφάλια 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και παραμονεύει ο κίνδυνος επιδημιών, ακόμη και χολέρας, λόγω έλλειψης καθαρού τρεχούμενου νερού και αποχετευτικού συστήματος μέσα στο καλοκαίρι...

Σφαγές με αμερικανικές βόμβες εναντίον αμάχων σε σχολεία του ΟΗΕ


Copyright 2024 The Associated

Ανάμεσα στις δεκάδες φονικές ισραηλινές επιδρομές της περασμένης βδομάδας, «ξεχώρισε» το νέο μακελειό αμάχων στις 6 Ιούνη, όταν ο κατοχικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με αμερικανικές βόμβες στο σχολείο al-Sardi του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.

Μέχρι την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα το σχολείο λειτουργούσε υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), ενώ όταν χτυπήθηκε φιλοξενούσε 6.000 εκτοπισμένους αμάχους.

Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, οι βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών σκότωσαν τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 70 άλλους. Το χτύπημα έγινε «χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση του στρατού προς τους εκτοπισμένους ή την UNRWA», τόνισε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Παράλληλες αναλύσεις στο αμερικανικό δίκτυο CNN και στο αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» επιβεβαιώνουν ότι και αυτό το ισραηλινό έγκλημα έγινε με αμερικανικές βόμβες. Το CNN εντόπισε θραύσματα τουλάχιστον δύο αμερικανικών βομβών μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB), ενώ σε ανάλυση του «Al Jazeera» επισημαίνεται ότι «εικόνες από θραύσματα πυραύλων που αναλύθηκαν (...) εντόπισαν εξαρτήματα της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας "Honeywell"».

Την Παρασκευή, το Ισραήλ βομβάρδισε και το σχολείο Asma του προσφυγικού καταυλισμού Σάτι της πόλης της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο 3 αμάχων και τον τραυματισμό 15 άλλων.

Εκατοντάδες επιθέσεις σε δομές Υγείας

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε αύξηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε δομές Υγείας, επισημαίνοντας ότι από τον περασμένο Οκτώβρη εξαπολύθηκαν 469 επιθέσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, Κέντρα Υγείας και άλλες υγειονομικές δομές.

Σε αυτές σκοτώθηκαν 727 υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές, υπάλληλοι νοσοκομείων) και τραυματίστηκαν άλλοι 933.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ τόνισε ότι το 37% των ισραηλινών επιθέσεων σε δομές Υγείας έγιναν στην πόλη της Γάζας, το 23% στη βόρεια Γάζα και το 28% στη Χαν Γιούνις.

Επιπλέον, εκπρόσωπος της UNICEF ανακοίνωσε πως 9 στα 10 παιδάκια της Λωρίδας της Γάζας δεν έχουν σήμερα αρκετά τρόφιμα για να χορτάσουν και να αναπτυχθούν σωστά.

Φονικές επιδρομές και στη Δυτική Οχθη

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά οι φονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ, η Ναμπλούς.

Συνεχείς είναι επίσης οι αποκλεισμοί χωριών αλλά και οι θηριωδίες Εβραίων εποίκων που λεηλατούν, καίνε, καταστρέφουν με κάθε τρόπο τις περιουσίες Παλαιστινίων.

Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παραμένει εδώ και 8 μήνες άνεργο, καθώς ήρθησαν οι άδειες εργασίας στο Ισραήλ για δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ ή σε εβραϊκούς εποικισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, η ανεργία στη Δυτική Οχθη από τον Οκτώβριο εκτοξεύτηκε στο 32%, ενώ στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά το 80%.

Ενδοαστικές κόντρες στο Ισραήλ

Παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, εντείνονται κόντρες και διεργασίες εντός και εκτός της ισραηλινής κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι η ομιλία που θα εκφωνήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιούλη. Ο Νετανιάχου θα εξηγήσει στο Κογκρέσο, κατά δήλωσή του, «τη δική μας αλήθεια για αυτόν τον δίκαιο πόλεμο»...

Ηδη ωστόσο εντείνονται κόντρες και κινήσεις εντός της κυβέρνησής του, όπως αυτές από τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς του κόμματος «Εθνική Ενότητα», που είχε δώσει τελεσίγραφο στον Νετανιάχου έως τις 8 Ιουνίου για να παρουσιάσει ένα βιώσιμο σχέδιο για την «επόμενη μέρα στη Γάζα».

Ο Γκαντς στις 3 Απριλίου είχε ζητήσει να διεξαχθούν εκλογές τον Σεπτέμβριο και την περασμένη βδομάδα υπέβαλε νομοσχέδιο για διάλυση της βουλής. Συγκλίνουσες πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως παρά τις αμερικανικές πιέσεις να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο Γκαντς το βράδυ του Σαββάτου θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου την αποχώρησή του.

Την Κυριακή πάντως αναμένεται να συνεδριάσει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, από το οποίο ενδεχομένως να λείπει και ο Μπένι Γκαντς και ο Γκάντι Αϊζενκότ.

Μία τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει πως εάν γίνονταν τώρα εκλογές, η Εθνική Ενότητα του Γκαντς θα έβγαζε 27 έδρες (από τις 120 της Κνέσετ). Το Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου θα περιοριζόταν σε 21 βουλευτές (από 32), ενώ το Yesh Atid του Γ. Λαπίντ (που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Μπένι Γκαντς) θα γινόταν το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με 14 έδρες.

Η ομάδα του Νετανιάχου θα κατέληγε σε 51 έδρες, με την σημερινή αντιπολίτευση και την Εθνική Ενότητα να καταλαμβάνουν 69 έδρες.

Οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Οικονομικών Μπ. Σμότριτς απειλούν επίσης με αποχώρηση από την κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Νετανιάχου συμφωνήσει με την πρόταση «τριών φάσεων» του Αμερικανού Προέδρου για τη Γάζα.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις οργανώσεων συγγενών των ομήρων και άλλων φορέων, που πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση για να επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ