Τρίτη 11 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
Ο Τεντόγλου των χρυσών και των ρεκόρ

Την κυριαρχία του στο μήκος επιβεβαίωσε και στη Ρώμη ο Ελληνας πρωταθλητής, δείχνοντας σε άριστη κατάσταση ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Την κυριαρχία του στο αγώνισμα του μήκους αυτήν τη στιγμή επιβεβαίωσε με την πρωτιά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος, και παράλληλα κάτοχος όλων των τίτλων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, με άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση δεν είχε πρόβλημα να κατακτήσει την πρωτιά, χάρη σε ένα σπουδαίο άλμα στα 8,65 μ., επίδοση μάλιστα την οποία, σε ένα ανεπανάληπτο σκηνικό, σημείωσε δύο φορές, και στο 5ο και στο 6ο άλμα του. Πρόκειται για την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο και για τη δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα, μόλις ένα εκατοστό κάτω από το πανελλήνιο ρεκόρ του Λούη Τσάτουμα με 8,66 μ. από το 2007.

«Χρυσός» ...μύθος του αγωνίσματος

Με τη νέα του πρωτιά στη Ρώμη ο Τεντόγλου έφτασε στα τρία συνεχόμενα χρυσά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, διατηρώντας τον ευρωπαϊκό τίτλο στο αγώνισμα εδώ και μια εξαετία. Παράλληλα, έχει στη συλλογή του και τους αντίστοιχους τίτλους σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και πρωτιές στον κλειστό στίβο, επίσης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Στην καριέρα του μόλις 26 ετών αθλητή ήταν το 11ο μετάλλιο σε διεθνείς διοργανώσεις σε επίπεδο ανδρών, με τα 10 απ' αυτά τα μετάλλια να είναι χρυσά, ενώ έχει και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Στίβου του Ορεγκον το 2022. Συνολικά ο Ελληνας αθλητής κατέχει 14 μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων δύο χρυσών και ενός ασημένιου στο μήκος σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες.

Σε ιδανική κατάσταση ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων


Eurokinissi Sports

Στον τελικό της Ρώμης ο Τεντόγλου επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την ιδανική αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ειδικά ενόψει της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι σε λιγότερο από δυο μήνες. Αφήνοντας πίσω τους βασικούς αντιπάλους του, τον Ιταλό Φουρλάνι (2ος με 8,30 μ.) και τον Ελβετό Εχάμερ (3ος με 8,31 μ.), ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι κατάφερε στις προσπάθειές του να σπάσει 5 φορές την καλύτερη φετινή επίδοση, έχοντας άλματα στα 8,42 μ., 8,45 μ., 8,49 μ. και φυσικά δύο φορές στα 8,65 μ. Μετά την επιτυχία της πρωτιάς δήλωσε ικανοποιημένος από την εμφάνιση του, εξηγώντας ότι οι επιδόσεις και το πώς εμφανίζεται σε κάθε αγώνα αποτελούν για τον ίδιο ένα σημαντικό στοιχείο, ανεξαρτήτως κατάκτησης μεταλλίων, που το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του.

«Δεν θα παίξω το παιχνίδι τους»

Στις δηλώσεις του μετά την επιτυχία, εκτός από το κομμάτι της ίδιας της κατάκτησης του χρυσού, ο Τεντόγλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί για μια ακόμα φορά και στις αλλαγές που ετοιμάζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία (World Athletics) στο αγώνισμα του μήκους. Θυμίζουμε ότι με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα (κατάργηση της βαλβίδας, μέτρηση των αλμάτων από το πάτημα του αθλητή) είναι εμφανές ότι οι αλλαγές στόχο έχουν τη μεγαλύτερη εμπορικότητα του αθλήματος και φυσικά τα κέρδη που αυτή θα επιφέρει, παρά την ουσιαστική αναβάθμισή του.

Οπως σχολίασε ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης, η σκέψη του για μετάβαση στο τριπλούν - όπως είχε δηλώσει ότι ενδέχεται να κάνει αν περάσουν οι αλλαγές - δεν του έχει φύγει από το μυαλό. «Θα δω πώς θα πάνε τα πράγματα με τις αποφάσεις που θα πάρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που κάνουν. Δεν μου αρέσει να είμαι το παιχνίδι τους και να με χρησιμοποιούν για τα πειράματά τους», τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ