Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων

Γονείς και εκπαιδευτικοί του 89ου Δημοτικού και του 1ου Ειδικού Δημοτικού πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο δημαρχείο και παρενέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δυναμική κινητοποίηση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν γονείς και εκπαιδευτικοί από το 89ο Δημοτικό και το 1ο Ειδικό Δημοτικό, ενάντια στο κλείσιμο και στη μεταστέγαση των σχολείων, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση την ανέγερση σύγχρονων σχολικών κτιρίων για τη στέγαση των μαθητών.

Διαδήλωσαν μαχητικά την απόφασή τους να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς δήμου και κυβέρνησης για μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές, με πρόσχημα την ακαταλληλότητα των κτιρίων. Μια κατάσταση που είναι διαπιστωμένη εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν προκρίθηκε η λύση της ανέγερσης σύγχρονων σχολείων.

Το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο σχεδιάζεται να μετεγκατασταθεί από την περιοχή της Νέας Παραλίας, όπου λειτουργεί, στην περιοχή της Ξηροκρήνης, το δε 89ο σχεδιάζεται να κλείσει και οι μαθητές να διαμοιραστούν σε άλλα σχολεία της περιοχής.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε ο λόγος σε εκπροσώπους των γονέων και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι περιέγραψαν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν και απαίτησαν ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις. Παράλληλα ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στον δήμο Θεσσαλονίκης με τη σχολική στέγη και, φυσικά, την ανάγκη αντικατάστασης των λυόμενων σχολείων από σύγχρονα και ασφαλή.

Κάτω από την πίεση των αγωνιστικών διεκδικήσεων, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για την ανέγερση δύο σχολείων για τη λειτουργία του 89ου και του 1ου Ειδικού, χωρίς όμως να κάνει σαφές ούτε πού θα ανεγερθούν, ούτε με ποια χρηματοδότηση. Μάλιστα είπε πως εξετάζει ακόμα και τη λύση δανεισμού! Τίποτα συγκεκριμένο και καμία απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα των γονιών, σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν τα παιδιά τους τον Σεπτέμβρη. Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι και τα 5 λυόμενα σχολεία του δήμου θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Στις παρεμβάσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Τομπουλίδης και Μιχάλης Κωνσταντινίδης, ανέδειξαν το εκρηκτικό πρόβλημα σχολικής στέγης που εδώ και χρόνια προβάλλει επιτακτικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση από την αρχή του έτους, με ειδικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκαναν κριτική στη διοίκηση Αγγελούδη, τονίζοντας ότι δεν έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα - σχέδιο ανάπτυξης της σχολικής στέγης, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα μελετών - εργασιών και προσωρινή μεταστέγαση, γεγονός που ενισχύει τον φόβο της οριστικής μεταστέγασης. Ανέδειξαν επίσης τον κίνδυνο σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας τους να χαθούν αυτοί οι χώροι οριστικά, όπως έχει γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, όταν αποχαρακτηρίστηκαν τουλάχιστον 20 χώροι οι οποίοι ήταν χαρακτηρισμένοι για ανέγερση σχολείων.

Κάλεσαν τη διοίκηση του δήμου, σε κάθε περίπτωση, να σταθεί στο πλευρό των γονιών για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους. Και απαίτησαν τη δέσμευση του δήμου Θεσσαλονίκης για άμεση ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολείων στους ίδιους χώρους όπου λειτουργούν σήμερα.

Κινητοποίηση σήμερα στον δήμο Αθήνας

Το θέμα των σχολικών κτιριακών υποδομών αναδεικνύουν και οι Ενώσεις Γονέων των Δημοτικών Κοινοτήτων του δήμου Αθήνας, που σήμερα Τετάρτη προχωρούν σε κινητοποίηση στις 17.00 στο δημαρχείο.

Οι γονείς διεκδικούν «αυτά που ανήκουν σε εμάς και στα παιδιά μας», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, απαιτούν:

Αμεσα να γίνει αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος στα σχολεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης. Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ανέγερση σχολικών κτιρίων. Συντήρηση τώρα στα σχολικά κτίρια. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία. Καλοκαιρινά δωρεάν προγράμματα απασχόλησης για όλα τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ