Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ανεπαρκείς οι υποδομές των σχολείων απέναντι στον καύσωνα

Σε αναστολή λειτουργίας Δημοτικών και Νηπιαγωγείων προχώρησαν πολλοί δήμοι

Για άλλη μια φορά οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια των σχολικών υποδομών, αφού λόγω καύσωνα το υπουργείο Παιδείας αρκέστηκε σε μια σειρά από οδηγίες - ευχολόγια προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, «πετώντας το μπαλάκι» στους δήμους να αποφασίσουν για κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου τα φαινόμενα είναι πιο έντονα.

Με δεδομένο ότι συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις και οι εξετάσεις στα Γυμνάσια, ενώ τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διανύουν την τελευταία βδομάδα λειτουργίας τους, το υπουργείο Παιδείας συνέστησε στις Διευθύνσεις του «να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν» (δικές μας οι υπογραμμίσεις), να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των εξετάσεων από τους συλλόγους διδασκόντων κ.ο.κ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι κλιματιζόμενες σχολικές αίθουσες είναι σχεδόν ανύπαρκτες... Σε ορισμένους δήμους χορηγήθηκαν ανεμιστήρες δαπέδου σε σχολεία όπου διενεργούνται εξετάσεις, ενώ ακόμα και οι κουρτίνες είναι σε πολλές περιπτώσεις ...είδος πολυτελείας. Γι' αυτό και το υπουργείο δίνει έμφαση στο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις έτσι ώστε οι εξετάσεις να ολοκληρωθούν τις πρωινές ώρες, πριν προλάβει να ανέβει στα ύψη η θερμοκρασία.

Τα σχολεία ενώ θα έπρεπε να είναι χώροι ασφάλειας και ευεξίας για τα παιδιά, να μπορούν να αποτελούν αποκούμπι ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι γυμνά από υποδομές. Θυμίζουμε ότι οι εξαγγελίες που είχαν κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, από τις προγραμματικές δηλώσεις ακόμα, ότι θα υπάρξει τάχα ένα γενικευμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη, έχουν μείνει εδώ και έναν χρόνο κενές περιεχομένου, ενώ ταυτόχρονα όλη τη χρονιά «έβρεχε ταβάνια» στα σχολεία.

Τώρα έρχεται για άλλη μια φορά ένας καύσωνας να επιβεβαιώσει την ανεπάρκεια της σχολικής στέγης και των υποδομών και σε μια σειρά από δήμους επιλέγεται η λύση του κλεισίματος σχολείων.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής με ανακοίνωσή της ζητάει «από το υπουργείο Παιδείας και τις δημοτικές αρχές της Αττικής να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου τα παιδιά που εξετάζονται στις πανελλαδικές τις επόμενες μέρες να κάνουν την προσπάθειά τους σε όσο το δυνατόν πιο κατάλληλες συνθήκες», και τονίζει:

«Οι εγκύκλιοι του υπουργείου για άλλη μια φορά πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης σε εκπαιδευτικούς και γονείς! Η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων είναι τελείως προσχηματική εφόσον δεν συνοδεύεται και με χορήγηση άδειας σε έναν τουλάχιστον από τους δύο γονείς, ιδιαίτερα των μαθητών των μικρότερων ηλικιών.

Απαιτούμε έστω και τώρα να χορηγηθεί έκτακτη άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς που χρειάζεται να παραμείνουν μαζί με τα παιδιά τους στο σπίτι τις μέρες που τα σχολεία είναι κλειστά. Απαιτούμε έστω και τώρα να ληφθούν μέτρα στα σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα πανελλαδικών», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, δημοτικές αρχές που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτούν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση των σχολείων και να μη μετατοπίζουν τις ευθύνες τους.

Ο δήμος Πάτρας απαιτεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο «να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η αποχή από την εργασία, με αποδοχές, των εργαζομένων που έχουν μικρά παιδιά, τα οποία αυτές τις μέρες δεν θα βρίσκονται στο σχολείο». Το ίδιο αίτημα διατυπώνουν στην Αττική οι δημοτικές αρχές Πετρούπολης, Καισαριανής και Χαϊδαρίου που επίσης ανακοίνωσαν το κλείσιμο των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών. «Τα σχολεία είναι άκρως εκτεθειμένα λόγω του τρόπου κατασκευής και των παρωχημένων ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών τους εγκαταστάσεων, της έλλειψης μεγάλων κλιματιζόμενων χώρων ή σκιασμένων αύλειων χώρων. Απαιτείται επομένως άμεση κατάρτιση σχετικού προγράμματος για χρηματοδότηση των δήμων για τη θωράκιση των σχολικών υποδομών με σύγχρονα μέσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», υπογραμμίζουν.

Αναστολή λειτουργίας και τροποποίηση ωραρίου σχολείων

Κλειστά θα μείνουν σήμερα και αύριο τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία σε μια σειρά από δήμους:

Στην Αττική σε: Αγιο Δημήτριο, Αθήνα, Ασπρόπυργο, Αχαρνές, Βριλήσσια, Γαλάτσι (αύριο), Δάφνη - Υμηττό, Διόνυσο, Ελευσίνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολη (σήμερα), Ηράκλειο, Ιλιον, Καισαριανή, Κορωπί (σήμερα), Μάνδρα - Ειδυλλία, Μαρούσι (σήμερα), Παπάγου - Χολαργό (σήμερα), Πέραμα, Πετρούπολη (σήμερα), Μοσχάτο - Ταύρο (αύριο), Σαλαμίνα, Σαρωνικό, Φιλοθέη - Ψυχικό, Χαϊδάρι, Χαλάνδρι. Σε Πειραιά, Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Αγίους Αναργύρους - Καματερό σήμερα γίνονται διευθετήσεις στο ωράριο λειτουργίας και αύριο αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων, ενώ διευθετήσεις ωραρίου λειτουργίας των σχολείων γίνονται και σε άλλους δήμους στην Αττική. Στον δήμο της Αθήνας κλειστοί θα μείνουν σήμερα και αύριο και οι παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στην Πελοπόννησο κλειστά θα είναι τα σχολεία σε: Αργος - Μυκήνες, Επίδαυρο, Ερμιονίδα, Αίγιο, Λουτράκι - Περαχώρα - Αγίους Θεοδώρους, Πάτρα, Σπάρτη, Τροιζήνα - Μέθανα, ενώ αλλού θα γίνουν διευθετήσεις ωραρίου (ολοκλήρωση μαθημάτων νωρίτερα).

Σε Στερεά και Εύβοια θα κλείσουν τα σχολεία στους δήμους: Διρφύων - Μεσσαπίων, Ερέτριας, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Χαλκιδέων, ενώ αλλού θα γίνουν διευθετήσεις ωραρίου.

Στη Θεσσαλία θα κλείσουν στους δήμους: Λάρισας, Ρήγα Φεραίου και Τυρνάβου, ενώ σε άλλους δήμους θα γίνουν διευθετήσεις ωραρίου.

Στην Κρήτη θα κλείσουν τα σχολεία στα Χανιά. Επίσης κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σάμο και Ικαρία. Στην Κεντρική Μακεδονία, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ενώ διευθετήσεις στις ώρες λειτουργίας των σχολείων θα γίνουν σε πολλούς δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ