Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Ικανοποίηση για την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα

Η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών και γαλλικών στρατευμάτων από αφρικανικές χώρες προκαλεί ικανοποίηση στη Ρωσία, καθώς καταγράφει τις εξελίξεις αυτές στο πλαίσιο αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής και ισχύος της στην Αφρική. Ο διευθυντής του προγράμματος της ρωσικής Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών, Αλεξάντερ Στεπάνοφ, μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο TASS χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» την πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα. Ανέφερε με νόημα: «Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Νίγηρα που ανακοινώθηκε στις 8 Ιουνίου είναι το τελευταίο ορόσημο στην Ιστορία της χώρας, στο μονοπάτι προς την πλήρη ολοκλήρωση της απελευθέρωσης από τη νεοαποικιοκρατική επιρροή της Δύσης. Ταυτόχρονα, μπορεί να φανερώνει πως οι αρχές της χώρας κινούνται προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κυριαρχίας τους και στον τομέα της ασφάλειας». Εκτίμησε δε ότι το ίδιο διάστημα η CIA καταβάλλει προσπάθειες απέναντι στις κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας στην Αφρική, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης ενός υβριδικού πολέμου απέναντί τους.

Υπερηφανεύτηκε για τη μετεκπαίδευση στη Ρωσία περίπου 2.500 Αφρικανών στρατιωτικών, που αποτελούν την ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων στις χώρες τους.

Στις 8 Ιούνη ΗΠΑ και Νίγηρας ανακοίνωσαν την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την αφρικανική χώρα, μετά από συμφωνία που είχε επιτευχθεί στα μέσα Μάη, καθώς τον Μάρτη η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα τερμάτισε τη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας, μεταξύ άλλων, λειτουργούσε και σημαντική αμερικανική στρατιωτική βάση για τηλεκατευθυνόμενα αμερικανικά αεροσκάφη.

Μέχρι τα τέλη του 2023 βρίσκονταν στον Νίγηρα περίπου 1.100 Αμερικανοί στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν σταθμευμένοι στη βάση κοντά στο Αγκαντέζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ