Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Συνεργασία με την Λεπέν προκρίνει ο επικεφαλής των «Ρεπουμπλικάνων»

Καλά κρατούν οι έντονες διεργασίες στα επιτελεία των γαλλικών αστικών κομμάτων μετά την επικράτηση της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN) της Μαρίν Λεπέν και τη συντριπτική ήττα του «φιλελεύθερου» Μακρόν. Υπέρ «μιας συμμαχίας με την RN και όλους εκείνους που προσδιορίζονται από τις αξίες της δεξιάς» τάχθηκε χτες ο επικεφαλής του κόμματος που χαρακτηρίζεται η «κεντροδεξιά» στη Γαλλία, των «Ρεπουμπλικάνων» (LR), Ερίκ Σιοτί, ο οποίος ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών (30 Ιούνη) μίλησε για την «ανάγκη να υπηρετήσουμε τη χώρα, που κινδυνεύει».

Μιλώντας στο δίκτυο TF1, ο Σιοτί είπε ότι «με την RN λέμε τα ίδια πράγματα, άρα ας σταματήσουμε να κάνουμε μια φανταστική αντιπολίτευση», για να προσθέσει πως «πρέπει να δημιουργηθεί μια δύναμη η οποία θα αντιταχθεί στην ανικανότητα του μακρονισμού και σε συνεργασίες παρά φύση», όπως αυτές που εξετάζονται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Επέμεινε ότι αυτή η θέση εκφράζει μεγάλο μέρος των μελών και οπαδών των «Ρεπουμπλικάνων», αναφέροντας ότι LR και RN «λέμε το ίδιο πράγμα» για το «χάος με τη μετανάστευση», για να καταλήξει πως «σήμερα οι LR είναι πολύ αδύναμοι» και χρειάζεται «ένα σχήμα να υψωθεί για να βρεθεί αντιμέτωπο με την ανικανότητα του μακρονισμού».

Στις δηλώσεις του Σιοτί αντέδρασαν μια σειρά στελέχη του κόμματός του, όπως ο σημερινός πρόεδρος της γαλλικής Γερουσίας, Ζεραρ Λαρσέρ, ο οποίος προέρχεται από τους LR. Τον κάλεσε ευθέως σε παραίτηση, ενώ και ο επικεφαλής της ομάδας των γερουσιαστών των LR, Μπρουνό Ρεταγιό, διαφώνησε έντονα, υποστηρίζοντας ότι η RN δεν είναι «αυτή που μπορεί να επαναφέρει σε σωστό δρόμο τη Γαλλία, απέχει πολύ από αυτό», επειδή «η δημαγωγία δεν οδήγησε ποτέ μια χώρα». Νωρίτερα είχε δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο όλων των μελών της Γερουσίας που ανήκουν στους LR, με το οποίο τάχθηκαν «ομόφωνα» υπέρ της διατήρησης «της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας» των LR «έναντι και του στρατοπέδου των μακρονιστών και του στρατοπέδου των λεπενιστών».

Διαφορετική ήταν η γνώμη του επικεφαλής της οργάνωσης Νεολαίας των LR, Γκιλέμ Καραγιόν, ο οποίος, χαιρετίζοντας τις δηλώσεις Σιοτί, είπε ότι «με χιλιάδες υποστηρικτές των LR επιλέγουμε το θάρρος και την κοινή λογική».

Από τη πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της RN, χαιρέτισε τη «θαρραλέα επιλογή» και το «αίσθημα ευθύνης» του Σιοτί. Ο δε πρόεδρος της RN, Ζορντάν Μπαρντελά, είπε ότι ο πρόεδρος των LR «επιλέγει τα συμφέροντα των Γάλλων πριν από αυτά των κομμάτων μας» και κάλεσε «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε την εξουσία και την τάξη, και να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων».

Διεργασίες όμως «τρέχουν» και στο πεδίο της σοσιαλδημοκρατίας, μετά την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), τους Οικολόγους, την οπορτουνιστική «Ανυπότακτη Γαλλία» και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, όπου κατέληξαν να διαπραγματευτούν σχήμα συνεργασίας και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, όπως είχε γίνει και το 2022.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ακόμα κι αν το ζητήσει η επόμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν είναι η RN αυτή που ορίζει το Σύνταγμα» και ότι «οι θεσμοί είναι ξεκάθαροι, η θέση του Προέδρου επίσης, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα».

Να σημειωθεί ότι μετά τις ευρωεκλογές, που σηματοδότησαν και νέα μεγάλη υποχώρηση του γαλλικού κυβερνητικού συνασπισμού, η RN είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη ευρωκοινοβουλευτική δύναμη στην Ευρώπη, έχοντας συνολικά 30 ευρωβουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ