Τετάρτη 12 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία και με Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων

Από πρόσφατα κοινά γυμνάσια των δύο χωρών

Copyright 2024 The Associated

Από πρόσφατα κοινά γυμνάσια των δύο χωρών
Νέα βήματα αναβάθμισης και σταθεροποίησης της στρατιωτικής τους συνεργασίας κάνουν ΗΠΑ και Φιλιππίνες, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (όπως έδειξε άλλωστε και η συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών και της Ιαπωνίας που έγινε στον Λευκό Οίκο, πριν από κάποιες βδομάδες).

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τις δύο χώρες υπερθεμάτισαν για την αξία λειτουργίας του Κοινού Κέντρου Επιχειρήσεων (JOC), στο πλαίσιο των ασκήσεων «Salaknib 2024» που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ ανακοίνωση της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έκανε λόγο για «κομβική στιγμή για την προώθηση της συνεργασίας με τις Φιλιππίνες» στη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Το Κέντρο θα λειτουργεί στην περιοχή Fort Magsaysay, στην κεντρική Λουζόν (βόρειες Φιλιππίνες).

Ο λοχαγός του αμερικανικού Στρατού Μιγκέλ Μεντζίβαρ, που συμμετείχε στον σχεδιασμό του Κέντρου ως επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου, υπογράμμισε ότι το JOC θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, τον κοινό σχεδιασμό, την διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και την εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που μαθαίνουμε τώρα, τις οποίες δεν θέλουμε να μάθουμε όταν βρισκόμαστε σε μια πραγματική μάχη».

Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ επισημαίνει δε ότι «η στρατηγική θέση του Κέντρου στις Φιλιππίνες υπογραμμίζει τη σημασία των περιφερειακών εταιρικών σχέσεων για τη διατήρηση μιας ασφαλούς και σταθερής περιοχής». Θεωρεί δε το Κέντρο «ορόσημο για τον στρατό των Φιλιππίνων» και σημειώνει ότι η ίδρυσή του «αντικατοπτρίζει τη συλλογική δέσμευση των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ» για ενίσχυση της συνεργασίας «σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από περίπλοκες προκλήσεις ασφάλειας, οι κοινές προσεγγίσεις και λύσεις είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιφερειακών ανησυχιών», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Κίνα...

Ο ταγματάρχης του φιλιππινέζικου στρατού Φρανκ Τομπίας υποστήριξε ότι η εμπειρία που άντλησε η φιλιππινέζικη πλευρά από το Κέντρο ήταν πολύ σημαντική ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις ΗΠΑ και Φιλιππίνων να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και να ενισχύουν την ικανότητα απρόσκοπτης λειτουργίας σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Σημειωτέον, και στη Σύνοδο που φιλοξένησε η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Απρίλη, με τους ηγέτες Ιαπωνίας και Φιλιππίνων, εκφράστηκε ειδικά «ανησυχία για την επιθετική συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ