Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ
Οι φοιτητικές εστίες στον καύσωνα εκπέμπουν SOS

Κινητοποίηση την Τρίτη για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες

Σε αφόρητες συνθήκες ξεκινούν την εξεταστική εκατοντάδες φοιτητές που διαμένουν σε εστίες της Αττικής, όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ και ΝΦΕΕΜΠ.

Την Τρίτη 18 Ιούνη στις 11 π.μ. προχωρούν σε κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ απαιτώντας να αποκατασταθούν τώρα όλες οι βλάβες στα συστήματα κλιματισμού, να εξασφαλιστούν φορητά κλιματιστικά για όλα τα δωμάτια και κοινόχρηστοι κλιματιζόμενοι χώροι. Οι Σύλλογοι σημειώνουν πως αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι:

«Ολοι οι (1.060) φοιτητές στα τρία κτίρια της εστίας του ΕΚΠΑ αφού ΑΚΟΜΑ δεν έχει επισκευαστεί ο κλιματισμός. Ολοι οι (247) φοιτητές στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), η οποία δεν διαθέτει καν σύστημα κλιματισμού!!! Μάλιστα, στη ΦΕΑ δεν μπορούμε να ανοίξουμε όλοι ταυτόχρονα όποια ατομικά μέσα ψύξης διαθέτουμε, γιατί το κτίριο είναι τόσο παλιό που υπάρχει γενικευμένος κίνδυνος μπλακάουτ!!

Οι 50 φοιτητές που δεν έχουν κλιματισμό στις νέες εστίες του ΕΜΠ και άλλοι 80 φοιτητές στους οποίους υπολειτουργεί ο κλιματισμός. Ανάμεσα σε όλους εμάς είναι και δεκάδες συνάδελφοί μας με ειδικές ανάγκες αλλά και σοβαρά προβλήματα υγείας».

«Δεν ανεχόμαστε τον χειμώνα να ξεπαγιάζουμε και το καλοκαίρι να ψηνόμαστε! Κυβέρνηση - υπουργείο Παιδείας - Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης έχουν εγκληματικές ευθύνες!», τονίζουν οι Σύλλογοι Οικότροφων Φοιτητών και επισημαίνουν: «Ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις μας πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, τους έχουμε γνωστοποιήσει τα προβλήματα των εστιών, συνεχίζεται αυτή η τραγική κατάσταση. Γνωρίζουν πολύ καλά πώς ζούμε αλλά επιλέγουν να μην τα λύσουν, ενώ θα μπορούσαν να έχουν πάρει ήδη μέτρα!

Κανένας εστιακός φοιτητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι κανονικότητα, δεν είναι φυσιολογικό, δεν έτυχε! Η ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουμε είναι αποτέλεσμα τόσο της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων μας, όσο και της επιλογής τα όποια χρήματα να κατευθύνονται σε μπίζνες και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων και όχι στην κάλυψη των αναγκών μας που θεωρούνται περιττό κόστος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση, με εντολή του υπ. Παιδείας, σχεδόν 50%, του προϋπολογισμού του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που αφορά τις υλικοτεχνικές ανάγκες των εστιών. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας μοιράζει απλόχερα εκατομμύρια, ενώ το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έδωσε για το 2023 πάνω από 170.000 ευρώ για να... "διαφημίσει το έργο του"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ