Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πύρινα μέτωπα σε διάφορες περιοχές

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ μαζί με τους κατοίκους ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης στον Αγιο Θωμά Λάρισας και αλλού

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Λάρισα
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς στη Λάρισα
Για άλλη μια φορά, εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης για την πυροπροστασία δασών και περιαστικών χώρων με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που τη θεωρούν «κόστος», ξέσπασαν την Παρασκευή φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας, σε συνθήκες καύσωνα. Πιο ανησυχητική ήταν αυτή κοντά στις εργατικές κατοικίες του Αγίου Θωμά στη Λάρισα, μια περιοχή που είχε χτυπηθεί και από τις πλημμύρες τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την Περιφερειακή Τρικάλων, στο ύψος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και εξαπλώθηκε. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η περιοχή δεν έχει καθαριστεί από τα ξερά χόρτα, παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει, ενώ και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά, με μόλις 3 οχήματα. Καταγγέλλουν επίσης οι κάτοικοι ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση για την πυρκαγιά, καθώς και ότι δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο πυροπροστασίας. Οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών μπήκαν στη μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης έκανε παρέμβαση από την πρώτη στιγμή στον αρχηγό της Πυροσβεστικής για να σταλούν ενισχύσεις. Την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς στον Αγιο Θωμά, μάλιστα, ξέσπασε δεύτερη φωτιά, σε ακαθάριστη περιοχή δίπλα στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Αμπελώνα, καταδεικνύοντας χαρακτηριστικά τη «γύμνια» της Πυροσβεστικής σε προσωπικό και μέσα, καθώς οι ίδιες μικρές δυνάμεις μεταφέρονταν από τη μία φωτιά στην άλλη.

Στη μάχη της κατάσβεσης μέλη του ΚΚΕ


Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μαζί με κατοίκους στον Αγιο Θωμά βοήθησαν στην κατάσβεση της φωτιάς. Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ συμμετείχαν σε αυτό και η Μαρία Γαβαλά, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και μέλος της ΚΕ, ο Αλέξης Ζορμπάς, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λάρισας, και ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας.

Ο δήμος Λάρισας και ο γειτονικός δήμος Τυρνάβου έστειλαν υδροφόρες για να βοηθήσουν στην κατάσβεση.

Επιλεκτικά ανίκανο το αστικό κράτος για άλλη μια φορά

Ο Πέτρος Κρίκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Λάρισας, υπογράμμισε ότι η συνοικία του Αγίου Θωμά είχε πλημμυρίσει τον Σεπτέμβρη και τώρα, μετά από μήνες, «έρχεται να αποδειχθεί πόσο επιλεκτικά ανίκανο είναι το κράτος», καθώς «δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πυροπροστασίας».

Επεσήμανε ακόμα ότι παρά τις νύξεις που έχει κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην δημοτική αρχή Λάρισας, δεν έχει καθαριστεί η περιοχή από τα ξερά χόρτα.

Φωτιές σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς

Φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης το μεσημέρι της Παρασκευής σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, με τις δυνάμεις της ΠΥ να προσπαθούν να τις θέσουν υπό έλεγχο με επίγεια και εναέρια μέσα.

Στη Θεσσαλονίκη οι ισχυροί άνεμοι έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. Συγκεκριμένα, φωτιά εκδηλώθηκε σε περιοχή του Λαγκαδά και έκαιγε χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για τη φωτιά κινητοποιήθηκαν και 5 αεροσκάφη.

Πυρκαγιές ξέσπασαν ακόμα σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στον Μελισσουργό του δήμου Βόλβης και στην περιοχή των Βασιλικών του δήμου Θέρμης.

Σε εξέλιξη ήταν και μεγάλη πυρκαγιά στο Χέρσο Κιλκίς, κοντά στα σπίτια του χωριού (ένα εγκαταλελειμμένο ήδη έχει καεί), με τους νεότερους κατοίκους να ρίχνονται στη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες.

Ανησυχία και στην Αιτωλοακαρνανία

Ανησυχία προκλήθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής στην περιοχή Βλοχό πάνω από τη Χρυσοχέρα στη Δημοτική Ενότητα Καινούργιου της Αιτωλοακαρνανίας, όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση.

Οι φλόγες, όπως αναφέρθηκε, ήταν κοντά σε σπίτια και έκαψαν ξερά χόρτα, αλλά και ελιές. Για την κατάσβεση της φωτιάς σύμφωνα με την Πυροσβεστική επενέβησαν 27 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα, υδροφόρες αλλά και ελικόπτερο που πραγματοποίησε ρίψεις από αέρα.

Στην κατάσβεση συμμετείχαν κάτοικοι με τα μηχανήματά τους, ανάμεσά τους μέλη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπλέτσα, δημοτικό σύμβουλο Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που συνέδραμαν με τρακτέρ και βυτία. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο περίπου μία ώρα αργότερα.

Τέλος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής και στο Ακόντιο Ορος στη Λιβαδειά, καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Για την κατάσβεσή της χρειάστηκε να επέμβουν 52 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πύρινα μέτωπα σε Φάρσαλα και Μεσσηνία (2020-09-03 00:00:00.0)
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες (2017-08-02 00:00:00.0)
Μεγάλες πυρκαγιές σε Ηπειρο και Πελοπόννησο (2008-08-20 00:00:00.0)
Η πυρκαγιά απείλησε σπίτια (2008-08-06 00:00:00.0)
Κινδύνευσε από πυρκαγιά το άλσος Ν. Φιλαδέλφειας (2004-09-07 00:00:00.0)
Κάηκαν 350 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών (1998-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ