Παρασκευή 10 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Επίσκεψη με νόημα: «Η τουρκική πλευρά, πάντως, έχει κερδίσει από την επίσκεψη του Κόφιν Ανάν, πριν αυτός αφιχθεί στην Κύπρο. Το γεγονός ότι θα επισκεφθεί τον Ραούφ Ντενκτάς στο γραφείο του στο "προεδρικό" μέγαρο στα Κατεχόμενα συνιστά μία έμμεση αναγνώριση. Είναι σημείο των καιρών ο ίδιος ο γ.γ. να παραβιάζει τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (υπόθεση Λοιζίδου και 4η διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας), οι οποίες θεωρούν το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος τοπική διοίκηση, που είναι υποτελής στην Τουρκία». (Σταύρος Λυγερός - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Χάθηκε η ευφορία: «Μια "δύσκολη προτεραιότητα" χαρακτηρίζει πλέον η κυβέρνηση την επίλυση του Κυπριακού, ενώ προετοιμάζεται για τις μάχες που θα δώσει όταν βρεθεί μπροστά "σε κάποιες δυσκολίες" την περίοδο της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ενωση... Για πρώτη φορά η κυβέρνηση εγκαταλείπει το κλίμα πλήρους σχεδόν ευφορίας που είχε καλλιεργήσει μέχρι πρότινος για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ενωση, ακόμα και χωρίς λύση του πολιτικού προβλήματος της νήσου». (Από το ρεπορτάζ της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Ποιο «πλεονέκτημα»; «Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι που αποσυνέδεαν την ένταξη της Κύπρου από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος αλλά προέβλεπαν την επανεκτίμηση της καταστάσεως εάν μετά το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είχε εξευρεθεί λύση, προεβάλλοντο ως η μεγαλυτέρα επιτυχία της ελληνικής πλευράς. Σήμερα πλέον είναι σαφής η περιπλοκότης του θέματος και το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως "το πλεονέκτημα" της εντάξεως της Κύπρου στην ΕΕ είναι το όχημα για την υιοθέτηση "λύσεως" που επί της ουσίας αναγνωρίζει, έστω και στιγμιαίως, την κυριαρχία του κατοχικού καθεστώτος της Βορείου Κύπρου και με τον τρόπο αυτόν θα νομιμοποιεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974». (Κώστας Ιωαννίδης - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ