Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη

Το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Μανώλη Καλομοίρη έρχεται στις 28 Ιουνίου στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε μουσική διεύθυνση του Κορνήλιου Μιχαηλίδη και διεύθυνση χορωδίας του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Το μοναδικό αυτό αφιέρωμα έχει διττή σημασία: Επιχειρεί αφενός να τονίσει τη σχέση του μεγάλου Ελληνα συνθέτη με το μελόδραμα και την Εθνική Λυρική Σκηνή, αφετέρου να φέρει στο φως δύο εντελώς άγνωστα έργα του.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν η πρόσφατα αποκατεστημένη «Συμφωνική Φαντασία» από τον «Πρωτομάστορα», η δημοφιλής «Σουίτα» από το «Δαχτυλίδι της Μάνας» και το συμφωνικό ποίημα «Μηνάς ο Ρέμπελος, κουρσάρος στο Αιγαίο», βασισμένο στο ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Κωστή Μπαστιά, πρώτου γενικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο «Στη Λευτεριά της Κρήτης», για χορωδία και ορχήστρα, και η εμπνευσμένη από τους Βαλκανικούς Πολέμους εμβληματική καντάτα «Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς», για δύο φωνές, χορωδία και ορχήστρα, έργο του 1914 σε ποίηση Μυρτιώτισσας.

Ο Μανώλης Καλομοίρης (1883 - 1962), σαμιακής καταγωγής, γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και έλαβε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής, τα οποία συνέχισε στην Αθήνα και στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε στο Ωδείο της Βιέννης πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Θεωρείται ο θεμελιωτής της Εθνικής Μουσικής Σχολής στην Ελλάδα. Αντλησε την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση και το ελληνικό τραγούδι, καθώς και από την ποίηση και τη λογοτεχνία της εποχής του. Συνέθεσε πάνω από 200 έργα, ανάμεσά τους 5 όπερες, 3 συμφωνίες, συμφωνικά ποιήματα, ένα κοντσέρτο για πιάνο, κύκλους τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα, καθώς επίσης για φωνή και πιάνο, έργα για πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδιακά, αλλά και έργα για παιδιά (χορωδιακά, έργα για πιάνο).

Σολίστ θα είναι η Μαρία Μητσοπούλου και ο Τάσος Αποστόλου.

Προπώληση: Στα ταμεία της ΕΛΣ (καθημερινά 9 π.μ. - 9 μ.μ., τηλέφωνο 2130885700) και στο www.ticketservices.gr.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ