Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μέτρα για την προστασία των γυναικών

Με αφορμή την πρόσφατη άγρια δολοφονία της 73χρονης γυναίκας από τον 81χρονο σύζυγό της, στην Αλεξανδρούπολη, η Τομεακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ αναδεικνύει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και παράλληλα τονίζει ότι η οργανωμένη ζωή και δράση μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, μέσα από τα σωματεία στους χώρους δουλειάς, πρέπει να αποτελέσει την «ασπίδα προστασίας» για κάθε γυναίκα.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και στον τόπο μας τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών. Μετράμε δολοφονίες γυναικών και πολλά ακόμα συμβάντα, άλλα γνωστά και άλλα "άγνωστα", σε συναδέλφους, φίλες, συγγενείς, γειτόνισσες...

Αποδεικνύεται από την ίδια τη ζωή και τα γεγονότα πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, με διαφορετικές αιτίες. Για εμάς το ζήτημα δεν είναι το όποιο προσωπικό παρελθόν του κάθε δράστη ή ο πρότερος έντιμος βίος του. Δεν είναι η κατάσταση της ψυχικής του υγείας.

Τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, που πλέον εμφανίζονται στην πόλη, στη γειτονιά, στην πολυκατοικία ή στον χώρο δουλειάς μας, αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, αυτού της φτώχειας, της ανεργίας, των απλήρωτων λογαριασμών, της ακρίβειας, των πλειστηριασμών, της εντατικοποίησης στους χώρους δουλειάς, του πολέμου και πάει λέγοντας... Οσο όλα τα δικαιώματά μας θα ανάγονται στη σφαίρα της "ατομικής ευθύνης", τόσο περισσότερο θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες».

Τονίζει ακόμα ότι δεν φτάνει μόνο «να σπάσουν οι γυναίκες τη σιωπή τους», ούτε να απαριθμούμε ονομαστικά το κάθε θύμα, γιατί η λίστα μεγαλώνει και σε καμία περίπτωση η βία δεν πρέπει να γίνεται συνήθεια.

Σημειώνει δε ότι το κριτήριο του κόστους για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους βάζει τη σφραγίδα του στις τεράστιες ελλείψεις στις κατάλληλες και απαραίτητες υποδομές.

Και προσθέτει: «Χρειάζεται σήμερα, πολύ περισσότερο από ποτέ, να αναμετρηθούμε με τις σάπιες "αξίες" του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής και σκέψης, του δόγματος "ο θάνατός σου η ζωή μου", με την υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και της ζωής του. Αυτός είναι ο οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός "βούρκος", που διαμορφώνει προσωπικότητες "ικανές" να διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα και αφήνει τις γυναίκες απροστάτευτες, ακόμα και τα παιδιά».

Καλεί «να γίνουμε όλοι, άντρες και γυναίκες, η ασπίδα προστασίας για κάθε γυναίκα, να κάνουμε τα σκοτάδια φως».

Και προβάλλει την ανάγκη για:

- Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων φιλοξενίας, στελεχωμένων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη γειτονιά.

- Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρεβενών

Η ίδρυση Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών από τον δήμο Γρεβενών αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από αίτημα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Γρεβενών.

Οπως ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα κακοποίησης γυναικών, προκύπτει περισσότερο από ποτέ η αναγκαιότητα δημιουργίας δομής από την πλευρά του δήμου, στην οποία να απευθύνονται τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Επισήμανε ότι η βία εναντίον των γυναικών είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, που οι ρίζες του βρίσκονται στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, στα πρότυπα που αναπαράγει, στη φτώχεια, στη διπλή εκμετάλλευση που βιώνουν οι γυναίκες, στους πολλαπλούς ρόλους που είναι αναγκασμένες να επιτελούν. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους φορείς και τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την ίδρυση ενός τέτοιου κέντρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ