Πέμπτη 27 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Τα εγκλήματα σε βάρος του λαού της περιοχής δεν κρύβονται, ούτε οι ενόχοι

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τη διεκδικητική διέξοδο, μαζί με τον λαό, ανέδειξε για άλλη μια φορά η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μενίδι, στην αίθουσα που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου μαθητή Μάριου Σαλούκου, ο οποίος σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της παράταξης, υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Ζούμε ξανά το 6ο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο γνωρίζετε ότι κι εμείς έχουμε ψηφίσει να γίνεται στις γειτονιές της Αθήνας, στο οποίο, όμως, δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά μια περιοχή βασανισμένη, υποβαθμισμένη, μια περιοχή που "διψά" από έργα, από κοινωνική πολιτική, μια περιοχή που οι κάτοικοί της είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνθρωποι βιοπαλαιστές, που αντιμετωπίζουν ένα βουνό προβλήματα για να μεγαλώσουν τις οικογένειες και τα παιδιά τους».

Υπενθύμισε ότι στις περιοχές όπου διοργανώθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο (όπως Ασπρόπυργο, Πειραιά, Αγ. Βαρβάρα, Σαλαμίνα) «δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να ανακοινώσουμε στους κατοίκους και να γίνει και μια ουσιαστική συζήτηση πάνω σε αυτό, με εξαίρεση τον Ασπρόπυργο, που πράγματι έγιναν κάποιες εξαγγελίες, όμως ποτέ δεν ήρθαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθούν ολοκληρωμένα και να τοποθετηθούν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι γύρω από αυτό».

Στάθηκε στον δήμο Αχαρνών λέγοντας για τα αντιπλημμυρικά έργα πως «έχουμε θρηνήσει θύματα. Ακούσατε και τους κατοίκους. Πάμε μια βόλτα, δεν είναι πολύ μακριά από εδώ, να δούμε το ρέμα της Εσχατιάς, αυτό το περίφημο έργο το οποίο ξεκίνησε το 2007. Εχουμε 2024. Οταν σχεδιάστηκε αυτό το έργο, από πάνω μας ακριβώς, όταν δούμε το βουνό, υπήρχε ο τεράστιος δρυμός της Πάρνηθας, ο δρυμός της Φυλής. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένας μαύρος, γυμνός βράχος». Θύμισε το βίντεο μιας γεωφυσικής ομάδας που «περπάτησε από κει που ξεκινάει το ρέμα της Εσχατιάς, δηλαδή από τους πρόποδες της Πάρνηθας πίσω από την Αστυνομική Ακαδημία της Αμυγδαλέζας, η οποία παρεμπιπτόντως έχει κτιστεί πάνω στο ρέμα, και κατεβαίνει μέχρι τις συμβολές της ένωσης με το Ζεφύρι». Και τόνισε ότι «αυτό που θα δουν τα μάτια μας - είναι αναρτημένο αυτό το βίντεο στο YouTube - θα μας κάνει να ανησυχήσουμε τι θα γίνει όχι σε πολύ μεγάλης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά στα πιο απλά».

Μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, αναφέροντας: «Είναι τραγική ειρωνεία ότι βρισκόμαστε στον δήμο με το μεγαλύτερο πρόβλημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Αυτό με τι αντιμετωπίζεται; Με κατασταλτικά μέτρα; Εδώ, άμα βγούμε έξω θα δούμε τις μηχανές ΔΙ.ΑΣ., "Ζ", να ανεβοκατεβαίνουν. Εχουν αντιμετωπίσει τίποτα; Πάμε στα σύνορα με το Ζεφύρι, είναι η γέφυρα της Αττικής Οδού. Θα δείτε ότι η διακίνηση γίνεται πίσω από τις "κλούβες" της αστυνομίας. Εμείς εδώ, άμα πάμε μαζί, τους πρώτους που θα συλλάβει η αστυνομία είναι εμάς εδώ, τον Χαρδαλιά πρώτο για παρεμπόδιση της επιχειρηματικής δράσης».

Και συμπλήρωσε ότι το Κέντρο Πρόληψης, το μοναδικό που υπάρχει, για τις εξαρτήσεις, για σοβαρά τέτοια ζητήματα, που έχει ευθύνη να εκπαιδεύσει τους ειδικούς που έρχονται σε επαφή με νεολαία, δηλαδή, προπονητές, δασκάλους, ιερείς, για να έχουν επιστημονική γνώση για να προσανατολίσουν γονείς και παιδιά, έχει στην ευθύνη του 107 σχολεία της περιοχής αλλά μόλις ...3 εργαζόμενους. Πρόσθεσε μάλιστα σχετικά με την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, των μεταναστών, άλλων ειδικών κατηγοριών ανθρώπων ότι αποδεικνύεται η απουσία δομών καθώς χαρακτηριστικό είναι το τραγικό παράδειγμα πως «στην αρχή της οδού Δημοκρατίας πριν από λίγες βδομάδες δολοφονήθηκε μια κοπέλα και στο τέλος της δολοφονήθηκε μια δεύτερη. Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας».

«Εμείς θα θέλαμε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, να μην έχουμε τον ασφυκτικό χρόνο των τριών λεπτών, να μπορούν να πάρουν τον λόγο όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για να δώσουμε λύσεις, ή έστω ανακούφιση σε αυτά τα τεράστια ζητήματα τα οποία όσο και να μιλάμε θέλουν άλλο τόσο χρόνο να συζητάμε», είπε καταλήγοντας ο Γ. Πρωτούλης.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν παρεμβάσεις σε πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μελέτες που επί της ουσίας δεν έπαιρναν υπόψη τις λαϊκές ανάγκες αλλά την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Οπως π.χ. για χωροθέτηση επιχειρήσεων, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων κ.λπ.

Καταγγελία της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλες τις εκφάνσεις της

Στην αρχή της συνεδρίασης είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων της περιοχής, που ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα, απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιούν και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών Αχαρνών και της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Βαρυμπόμπης και Θρακομακεδόνων, ο Πέτρος Καράμπελας αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, στην υποστελεχωμένη Πυροσβεστική καθώς και στο Δασαρχείο της Πάρνηθας. Στάθηκε ειδικά στα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής σημειώνοντας: «Δύο βασικά ρέματα που περνάνε εν μέσω Αχαρνών, αυτά της Καναπίτσας και της Εσχατιάς, είναι ρέματα στα οποία τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και έργα διευθέτησης καρκινοβατούν, δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ και στην καλύτερη περίπτωση, που όταν αυτά ολοκληρωθούν, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διευθέτηση των υδάτινων πόρων από τους πρόποδες της Πάρνηθας μέχρι και τη θάλασσα, θα μεταφέρουν το πρόβλημα από τη μια περιοχή στην άλλη, από τον έναν δήμο στον άλλον, από τη μια περιοχή στην άλλη».

Εκ μέρους του Παραρτήματος Αχαρνών - Φυλής του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, η Λέτα Μεθωνιού σημείωσε: «Ο δήμος μας, ένας από τους μεγαλύτερους σε πληθυσμό (108.130 άτομα) στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, πληρώνει βαρύ φόρο αίματος.

Και ασφαλώς η πηγή του προβλήματος δεν είναι η ελλιπής αστυνόμευση ή η ποικιλομορφία της πληθυσμιακής σύνθεσης, που κάποιοι επικαλούνται. Πίσω από τη διακίνηση των ναρκωτικών κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γόνιμο χωράφι είναι τα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική, που αθωώνει τη χρήση των ουσιών διακρίνοντάς τες σε "μαλακές" και "σκληρές". Σχεδόν ανύπαρκτη η Πρόληψη. Ελάχιστα τα "στεγνά" προγράμματα και μάλιστα μέσα από προσχέδιο που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ετοιμάζονται η παραπέρα συρρίκνωσή τους, η συγχώνευση και η ιδιωτικοποίηση των όποιων δημόσιων δομών έχουν απομείνει». Αναφέρθηκε επίσης στα ανύπαρκτα μέτρα του κράτους, της Περιφέρειας και του δήμου, στο τρίπτυχο πρόληψης - «στεγνών» προγραμμάτων - κοινωνικής επανένταξης. Και πρόσθεσε: «Στον δήμο μας λειτουργεί μόνο ένα κέντρο απεξάρτησης, που και αυτό δεν ασχολείται μόνο με τα ναρκωτικά και είναι και υποστελεχωμένο. Τα σχολεία δεν είναι στελεχωμένα με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Η ανάγκη είναι τεράστια. Ανύπαρκτη η δωρεάν πρόσβαση των νέων σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Απαιτούμε και δεν επαιτούμε άμεσα να παρθούν μέτρα: Να στελεχωθούν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Προστασία των ανέργων και των κοινωνικών ομάδων με αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες. Ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης "Διέξοδος" στο Μενίδι με όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό».

Εκ μέρους της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Αχαρνών, ο πρόεδρος, Στέλιος Βυθούλκας, στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα υποδομών που έχουν τα 107 σχολεία του δήμου και στα μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας που υπάρχουν, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένταξη των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, αρχίζοντας από τα σχολεία. Τόνισε ακόμα: «Απαιτούμε τη δημιουργία νέων, σύγχρονων σχολικών μονάδων. Η Περιφέρεια με τις υλικοτεχνικές δομές που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων. Στην περιοχή μας υπάρχουν ακόμα και σήμερα σχολικές μονάδες οι οποίες στεγάζονται σε κοντέινερ, σχολικές μονάδες που στεγάστηκαν προσωρινά αλλά πέρασαν 25 και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ περισσότερα χρόνια που τα παιδιά μας φοιτούν ακόμα εκεί. Οπως είναι το 21ο Δημοτικό που στεγάζεται σε κοντέινερ από τον σεισμό».

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Ολυμπιακό Χωριό, με τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τις κατεστραμμένες υποδομές ανέδειξε εκ μέρους του Συλλόγου Κατοίκων ο Δ. Τρίμπος. Επίσης, αναφέρθηκε στο τεράστιο ζήτημα της Υγείας και στις ελλείψεις στο απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Ο Δ. Καραγιάννης, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Μεγάλων Σχίνων, αναφέρθηκε στην αγωνιστική διεκδίκηση που έχει αναπτυχθεί ενάντια στα χαράτσια της λεγόμενης εισφοράς για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, που επιβλήθηκαν πριν από 14 χρόνια και θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί, ειδικά σε μια περιοχή που δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη, είναι ακόμα με βόθρους και «νερουλάδες», χωρίς δημόσιο σύστημα ύδρευσης. Κατήγγειλε επίσης δήμο και Περιφέρεια για τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων με χαράτσια και αυξημένα δημοτικά τέλη, αντί να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες και να διεκδικούν αυτά που δεν τους αποδίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης εκ μέρους του Συλλόγου Αλληλεγγύης στους Ρομά και των κατοίκων στις παρόχθιες γειτονιές του Κηφισού, σε Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα, για τον λεγόμενο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που προωθείται και ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ