Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Ραντεβού το Σάββατο στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Την Παρασκευή το βράδυ έγιναν οι εκδηλώσεις στο Περιστέρι

Συνεχίζεται στην Αττική το «ταξίδι» του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που κάνει «στάση» σε όλους τους χώρους που φιλοξένησαν το κεντρικό Φεστιβάλ στα 50 χρόνια της Ιστορίας του, μεταφέροντας το σύνθημα: «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Στο πλαίσιο αυτό περνάει από τις δυτικές συνοικίες της Αττικής, και την Παρασκευή οι σημαίες του 50ού Φεστιβάλ ανέμισαν στο Περιστέρι, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το κεντρικό Φεστιβάλ από το 1977 έως το 1983, ενώ επέστρεψε το 1991, μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση ανασυγκρότησης της ΚΝΕ.

Στο πέρασμα του Φεστιβάλ από εκεί ήταν αφιερωμένη και η έκθεση, πλούσια σε εικόνες που άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του Φεστιβάλ, όπως η συγκλονιστική στιγμή που ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει για πρώτη φορά το ποίημά του «Τα παιδιά της ΚΝΕ». Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η πραγματοποίηση του 3ου Φεστιβάλ κάτω από την απαίτηση του λαού και της νεολαίας, κόντρα στην ωμή παρέμβαση τότε της κυβέρνησης της ΝΔ που είχε στόχο την ακύρωση των εκδηλώσεών του, αλλά και του 17ου Φεστιβάλ, το 1991, με τις σημαίες της ελπίδας να ανεμίζουν ξανά.

Στον χώρο λειτούργησαν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», merch με συλλεκτικά T-shirts, ενώ υπήρχε και περίπτερο αιτήσεων συμμετοχής για την 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.


Από νωρίς ο λαός και η νεολαία των δυτικών συνοικιών «έπιασαν θέση» μπροστά στη σκηνή του Φεστιβάλ στο φόντο ενός γιγαντοπανό αφιερωμένου στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας σε εξέλιξη βρισκόταν η ομιλία του Θέμη Γκιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ, ενώ στο πρόγραμμα θα ακολουθούσε μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων», συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και γλέντι με τους Otra Rotaband.

Επόμενος σταθμός είναι το Σάββατο 29 Ιούνη στο Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι κεντρικές εκδηλώσεις του 20ού Φεστιβάλ, το 1994.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Αιγάλεω έχει ως εξής:

19.30 Παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Στεκιού της ΚΝΕ - «Τραβέρσο». Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης.

20.00 Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.00 Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!

Συμμετέχουν: Γιάννης Ζαρίας (βιολί, μπαγλαμάς), Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι, τραγούδι), Δημήτρης Μηταράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βασίλης Σκούτας (τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).

22.00 Συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

23.15 Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ηπειρο.

Συμμετέχουν: Νίκος Αρμάγος (κλαρίνο), Πάνος Γουρνάκης (κρουστά), Γιώργος Δάρης (τρομπέτα), Σωτήρης Ντζιαβός (τραγούδι), Μάρκος Τζιούκαλιας (τρομπέτα), Γιώργος Τσίγγανας (τρομπόνι), Aydin Ciracioglu (ακορντεόν), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο).

00.30 «Γιορτή» - Ενα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν: Μαρία Αναματερού (τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Θεολόγος Μιχελλής (βιολί, μουσική επιμέλεια), Γιάννης Πλαγιαννάκος (κοντραμπάσο), Νίκος Τσιατσούλης (κρουστά).

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις σε Περιστέρι και Αιγάλεω στα φύλλα της ερχόμενης βδομάδας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ