Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα προγράμματα για πρόσφυγες

Eurokinissi

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα προγράμματα «Philos II» και «Ιπποκράτης» συζητήθηκε την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Οπως είπε η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, το ΚΚΕ έχει αναδείξει διαχρονικά την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της προστασίας της υγείας, της ψυχικής υποστήριξης και της υγειονομικής περίθαλψης των μεταναστών και προσφύγων συνολικά, και ιδιαίτερα μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές προσφύγων.

Το - χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ - σχετικό πρόγραμμα «Philos» I και II αποδείχθηκε ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους, πρόσθεσε, ενώ ταυτόχρονα οι όποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και υποστήριξης στους ευάλωτους πληθυσμούς των δομών προσφύγων ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αποσπασματικές και συχνά ανύπαρκτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δομή της Σάμου, που διαφημίζεται ως «πρότυπο» από την κυβέρνηση της ΝΔ, για μήνες δεν υπήρχε γιατρός.

Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε απαντήσει, το υπουργείο Εργασίας είχε δηλώσει αναρμόδιο και το υπουργείο Μετανάστευσης είχε απαντήσει ότι «επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος "Ιπποκράτης - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης" με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την ΕΕ», σε προηγούμενη Ερώτηση του ΚΚΕ με θέμα «Για την ένταξη των εργαζομένων του προγράμματος "Philos ΙΙ - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση" σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ακόμα ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι, με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, είναι διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και εμπαιγμού, ενώ οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos II» καταγγέλλουν ότι ανακοινώθηκε η λύση των συμβάσεών τους στις 30 Ιούνη, χωρίς να έχει διασφαλιστεί στοιχειωδώς η όποια συνέχεια για την προστασία των προσφύγων.

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι το νέο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα «Ιπποκράτης - Παροχή υπηρεσιών Υγείας προς τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας αρμοδιότητας Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» φέρεται να έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής Υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ.

«Ηδη στελέχη της επιχείρησης έχουν επισκεφτεί τις δομές προσφύγων για σχετική ενημέρωση, υποσχόμενοι την απορρόφηση ορισμένων από τους εργαζόμενους του προγράμματος "Philos II", σε απροσδιόριστο χρόνο. Οι διερμηνείς και οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι βέβαιο ότι δεν θα συμπεριληφθούν. Κανένας, ωστόσο, δεν γνωρίζει ούτε τις διαδικασίες και τα κριτήρια ανάθεσης στον επιχειρηματικό όμιλο, ούτε τους όρους πρόσληψης και εργασίας του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και συνολικά των εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Τέλος, έθεσε το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 400 εργαζόμενους του υπάρχοντος προγράμματος «Philos ΙΙ», ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους σε αναγκαίες κρατικές δομές υπηρεσιών δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστούν η ουσιαστική προστασία και η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων και ΜΚΟ, και ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο «Ιπποκράτης».

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη επιδόθηκε για άλλη μια φορά στο γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι της ευθύνης, καθώς επανέλαβε αρκετές φορές ότι το υπουργείο Υγείας είναι αναρμόδιο να απαντήσει για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Philos».

Προσπάθησε παράλληλα να πείσει ότι δεν υφίσταται κάτι μεμπτό σε σχέση με την ανάθεση σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο ιδιωτικής Υγείας, σε συνεργασία με ΜΚΟ, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για μια «σύννομη, ανοιχτή διαδικασία», για να ισχυριστεί στο τέλος πως σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Από την πλευρά της η Μ. Κομνηνάκα επεσήμανε ότι η Ερώτηση έγινε προς το υπουργείο Υγείας διότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την προστασία της Υγείας, ανεξάρτητα από το σε ποιον απευθύνεται, και ως εκ τούτου την ευθύνη έχει πρωτίστως το αρμόδιο υπουργείο και όχι αυτό της Μετανάστευσης, «που λειτουργεί τελικά ως ντίλερ των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων». Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να προβληματίζεται αν θα παρέχεται Υγεία στον λαό δωρεάν και δημόσια, ή με όρους κέρδους από ομίλους Υγείας και ΜΚΟ.

Εθεσε μια σειρά από ερωτήματα στην αναπληρώτρια υπουργό ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την παροχή Υγείας σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό κατά το επόμενο δίμηνο, Ιούλη - Αύγουστο, με δεδομένο ότι έχει ξεκαθαριστεί πως το πρόγραμμα «Ιπποκράτης» δεν είναι ακόμα έτοιμο να λειτουργήσει. Επίσης, τι θα συμβεί με τα δικαιώματα των εργαζομένων του «Philos» που «βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας», επισημαίνοντας πως δεν εξασφαλίζονται η μόνιμη εργασία τους και η ασφάλισή τους στο «Ιπποκράτης», για το οποίο καλούνται εκ νέου σε συνεντεύξεις.

Κλείνοντας έκανε ειδική αναφορά στους διερμηνείς, οι οποίοι δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα «Ιπποκράτης» ενώ είναι απαραίτητη η παρουσία τους, για παράδειγμα σε συνεδρίες με ψυχολόγους, με την Μ. Κομνηνάκα να αναρωτιέται μάλιστα αν την απουσία τους θα την καλύψει το Google Translate και να επαναλαμβάνει ότι όλοι αυτοί οι πολύτιμοι εργαζόμενοι του προγράμματος είναι αναγκαίοι σε κρατικές δομές δημόσιας Υγείας, σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, και γι' αυτό χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ένταξή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κάτι για το οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ