Τρίτη 2 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΒ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε μέτρα για ασφαλή και σύγχρονο σιδηρόδρομο

Με αφορμή το νέο επικίνδυνο περιστατικό που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα λίγο έξω από τον ΣΣ Θεσσαλονίκης στον κεντρικότερο σιδηροδρομικό κόμβο της χώρας, όπου κόντεψαν να βρεθούν δύο τρένα στην ίδια γραμμή με τον κίνδυνο να συγκρουστούν, η Κομματική Οργάνωση Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι σε όλες τις ειδικότητες του σιδηρόδρομου και το επιβατικό κοινό εξακολουθούν να βρίσκονται παρατημένοι στο έλεος της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Με σχόλιό της καταδικάζει τη θρασύτατη επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους και την απαράδεκτη προσπάθειά της να πετάξει το μπαλάκι ώστε να μοιραστεί η ευθύνη ανάμεσα στους μηχανοδηγούς και το προσωπικό του δικτύου, όπως οι σταθμάρχες και οι κλειδούχοι.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ολοι οι εργαζόμενοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι, μέσα στην ανασφάλεια, τις σοβαρές ελλείψεις και τις συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολο να πάρουν οι εργαζόμενοι ακόμα και τη νόμιμη άδειά τους καθώς "δεν φτάνουν" για τις βάρδιες. Από τη μία παραμένουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις και από την άλλη το προσωπικό που παίρνει σύνταξη δεν αναπληρώνεται, ενώ όσοι εργαζόμενοι απομένουν καλούνται να αλλάζουν συνεχώς ειδικότητες και πρόγραμμα στην εργασία, να εκτελούν πολλαπλές εργασίες και καθήκοντα για να "καλύψουν τρύπες".

Με το τελευταίο περιστατικό επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα ότι ο σιδηρόδρομος και οι υποδομές της χώρας μας μπλέκουν σε σοβαρούς μπελάδες με την εμπλοκή τους στη μεταφορά επικίνδυνου πολεμικού υλικού και ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Επιβεβαιώνεται η ανησυχία που δικαιολογημένα εξέφρασαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης αρνούμενοι να συμμετέχουν στη φορτοεκφόρτωση τέτοιου υλικού.

Το σύνθημα "ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" που βροντοφώναξε ο λαός μας παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ! Μόνο οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και ο λαός με τους αγώνες τους μπορούνε να επιβάλουν τα μέτρα ώστε να γίνει ασφαλής και σύγχρονος ο σιδηρόδρομος. Σε σύγκρουση με το καπιταλιστικό κέρδος και την ανάπτυξη προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Κόντρα στο εχθρικό αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Αυτός ο αγώνας μαζί με την απαίτηση να αποκαλυφθούν και να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών είναι η μόνη εγγύηση ώστε να μην έχουμε ξανά νέα δυστυχήματα και να μην ξαναθρηνήσουμε αθώα θύματα στις ράγες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπουν εμπόδια στην εγκληματική πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των προηγούμενων των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας πιστά τις Οδηγίες της ΕΕ για τα κέρδη ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων».

Η ΚΟΒ Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να παλέψουν για:

  • Να υλοποιηθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις που αφορούν την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιοίκησης σε όλη την έκταση της γραμμής και επισκευή των συστημάτων ασφαλείας που είναι παροπλισμένα. Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού σε όλες τις διαβάσεις συρμών.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές. Να προχωρήσει εδώ και τώρα η εγκατάσταση και να μπουν σε λειτουργία όποια φωτόσημα δεν λειτουργούν.
  • Αμεσες προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, στον ΟΣΕ και στην Hellenic Train. Να σταματήσει η εντατικοποίηση του προσωπικού. Οχι στα 9ήμερα και τα εξαντλητικά ωράρια.
  • Σωστή συντήρηση του τροχαίου υλικού και του σιδηροδρομικού δικτύου και καθαρισμό της γραμμής από βλάστηση και επικίνδυνα εμπόδια.
  • Εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και όλου του τεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού στους χώρους επισκευής και συντήρησης για ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ