Σάββατο 6 Ιούλη 2024 - Κυριακή 7 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
33Η ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΚΝΕ
33η ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Χιλιάδες νέοι και νέες στέλνουν ηχηρό μήνυμα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών

Στο Ποσείδι Χαλκιδικής στήθηκε φέτος η όμορφη, «κόκκινη πολιτεία» | Η κατασκήνωση κορυφώνεται την Κυριακή με τη συγκέντρωση στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα χαιρετίσει ο Δ. Κουτσούμπας και θα μιλήσει ο Θ. Κωτσαντής

Το πιο όμορφο αντάμωμα της νεολαίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να αλλάξει τον κόσμο, η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση στο Ποσείδι Χαλκιδικής, είναι γεγονός! Χιλιάδες νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Ελλάδας έχουν «συγκροτήσει» μια όμορφη, ζωντανή, συντροφική «κόκκινη» πολιτεία, που στέλνει δυνατό το μήνυμα: «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών»!

Η 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση κορυφώνεται την Κυριακή 7 Ιούλη με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Γ' Σώμα Στρατού όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο. Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

***

Η φετινή κατασκήνωση είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και διεξάγεται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που εκείνη την περίοδο πρωτοστάτησε στον αγώνα βάζοντας πολύμορφα, ευρηματικά εμπόδια στους μακελάρηδες. Και συνδέει το αγωνιστικό παρελθόν με τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας.

Καθώς, όπως τότε έτσι και σήμερα, όλη η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο πολέμου και μεταφοράς της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, έχοντας απέναντί της έναν λαό που αντιστέκεται, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές.

Νέες και νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συναντιούνται στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού της Κομμουνιστικής Νεολαίας και μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις στέλνουν το μήνυμα ότι οι λαοί δεν ξεχνούν τη σφαγή του λαού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δυναμώνουν τον κοινή πάλη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους, με στόχο την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, των πολέμων και της προσφυγιάς. Βροντοφωνάζουν μαζί με όλους τους λαούς του κόσμου «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».


Από την Τετάρτη ξεκίνησαν οι αφίξεις από μακρινούς και κοντινούς τόπους, από τη Μακεδονία και τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Αττική, την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη. Οι τελευταίοι κατασκηνωτές έφτασαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Τη δική τους ξεχωριστή θέση στο Ποσείδι έχουν και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» που έφτασαν με ορμή και λαχτάρα στον χώρο της κατασκήνωσης την Παρασκευή, ύστερα από δυο γεμάτες μέρες διαμονής στα Μουδανιά.

***

Μέσα από τη συμμετοχή τους στις πολύμορφες εκδηλώσεις, οι νέοι και νέες που συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση, συζήτησαν για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την αλληλεγγύη των λαών και τη δύναμή της, έμαθαν για ηρωικές στιγμές της Ιστορίας του Κόμματος, στελεχών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αλλά και για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού, για τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, τους αγώνες που πυκνώνουν, δυναμώνουν, χαράζουν τον δρόμο της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και το κράτος του σε μια σειρά χώρους και κλάδους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του βιβλίου «Πολεμώντας για τη λευτεριά», μια έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» για τον Λόχο Νεολαίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΔΣΕ. Επίσης, έγινε το απόγευμα της Πέμπτης ειδική εκδήλωση για την κομμουνίστρια αγωνίστρια, Ηλέκτρα Αποστόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη δολοφονία της, με τίτλο «80 χρόνια από τη δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου. Το παράδειγμά της φάρος για τις νέες αγωνίστριες». Ακόμα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «Με ισχυρό ΚΚΕ πιάνουμε το κόκκινο νήμα των αγώνων, της οργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης». Ενώ το απόγευμα της Παρασκευής πλήθος νέων παρακολούθησε τη μεγάλη εκδήλωση για τα «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Καμία εμπλοκή στα σύγχρονα σφαγεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».


Ξεχωριστή στιγμή, μάθημα μνήμης και αγώνα, αποτέλεσε η ξενάγηση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη. Εναν τόπο δεμένο με τους αγώνες του λαού μας και τις διώξεις που δέχθηκε από το αστικό κράτος από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τα χρόνια της Κατοχής, του Εμφυλίου, μέχρι τη δικτατορία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το πρωί του Σαββάτου, προγραμματίζεται στον Πολύγυρο εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Τσιάρα, πρώτου Γραμματέα της ΚΝΕ, έως το 1972.

Το ενδιαφέρον κεντρίζει η έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την οποία επιμελήθηκε η ΚΝΕ και είναι στημένη στην είσοδο της κατασκήνωσης.

Ενώ δέλεαρ πνευματικό αποτελεί η έκθεση βιβλίου με τις πολλές προτάσεις για καλό βιβλίο από τη «Σύγχρονη Εποχή».

***

Δεν λείπουν και οι απαραίτητες σε όλους στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης πρωί και βράδυ κάτω από τα πεύκα, δίπλα και μέσα στην πανέμορφη θάλασσα. Την Παρασκευή, στη διάρκεια της μέρας εξελίσσονταν τα τουρνουά μπάσκετ με συμμετοχή 22 ομάδων και ποδοσφαίρου με συμμετοχή 20 ομάδων, στα γηπεδάκια της κατασκήνωσης, τα οποία θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου. Στην όμορφη παραλία, πάνω στην καυτή άμμο, μπήκαν με φόρα οι πιο τολμηροί που συμμετέχουν στο τουρνουά beach volley, μετατρέποντας ολόκληρη την παραλία σε ...εξέδρα. Με 26 μεικτές ομάδες να συμμετέχουν και τον νικητή να κρίνεται στους 15 πόντους, αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη στην άμμο, η οποία θα κορυφωθεί το Σάββατο με τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό.


Το πρωί της Παρασκευής, οι κατασκηνωτές αξιοποίησαν τον χρόνο τους για έναν πρωινό καφέ και ένα σνακ κάτω από τη δροσερή σκιά που προσφέρει το πευκόφυτο δάσος της κατασκήνωσης. Στιγμές χαλάρωσης για τους κατασκηνωτές με συζήτηση, ανταλλάσοντας εμπειρίες από τις προηγούμενες μέρες. Λίγη ώρα αργότερα, καθώς ανέβαινε η θερμοκρασία, οι περισσότεροι αποφάσισαν να βάλουν τα μαγιό τους κατηφορίζοντας προς την παραλία, που δεν άργησε να γεμίσει με λουόμενους.

Παράλληλα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουν ασταμάτητα τη μάχη με ανιδιοτέλεια, μεράκι και εθελοντική προσφορά, να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες κατασκηνωτές από τις ψησταριές και το σέρβις με τα σουβλάκια, τους λουκουμάδες, μέχρι την προστασία και την καθαριότητα του χώρου σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

Και το βράδυ, όλοι μια παρέα στις συναυλίες και τα λαϊκά γλέντια. Σε στιγμές κεφιού, με τραγούδια και χορούς δεμένα γλυκά με τα συνθήματα. Σε μια εικόνα που επιβεβαιώνει ότι τούτη η γενιά είναι ζωντανή, έρχεται με τη φόρα από το συλλογικό παρελθόν, συνδιαμορφώνει το παρόν και ορμά, ζει την κάθε στιγμή, εμπνέεται, απολαμβάνει και αγωνίζεται διεκδικώντας όσα της ανήκουν. Ολα!



RIZOSPASTIS



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ