Σάββατο 6 Ιούλη 2024 - Κυριακή 7 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ ΑΝΟΙΧΤΗ - ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΗΜΩΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Θα αγωνιστούμε σαν μια γροθιά, με όλες τις μορφές

«Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο» το μήνυμα από τα σωματεία και τους φορείς που μίλησαν στη σύσκεψη

RIZOSPASTIS

«

Είμαστε εδώ, δίπλα σας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να μην ερημώσει ο τόπος μας»: Αυτό ήταν το καθολικό και ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των λαϊκών φορέων που πήραν τον λόγο στην πλατιά σύσκεψη της Λάρυμνας, δηλώνοντας «παρών» στον κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο που κλείνει το εργοστάσιο και φέρνει την ερημοποίηση.

Και οι αγρότες στον μεγάλο αγώνα

«Τα έχετε βάλει και με τους θεούς και με τους δαίμονες, και είστε ήδη νικητές. Με κυβερνήσεις, πολιτικές, τροπολογίες, δικαστήρια, με λάσπη στον αγώνα σας, και είστε όρθιοι», τόνισε ο Χρήστος Λυγδής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, για τον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Σημείωσε ότι οι αγρότες της περιοχής στέκονται στη σωστή πλευρά, δίπλα στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, όπως οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ τους συμπαραστάθηκαν στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις του χειμώνα, για τις οποίες η κυβέρνηση στήνει αγροτοδικεία σε βάρος τους.

Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι παράδειγμα, καθώς τα προβλήματα οξύνονται, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κτηνοτρόφους του δήμου Λοκρών, που θανάτωσαν τα κοπάδια τους και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί, στους αγρότες της Κωπαΐδας που καταστρέφονται, καθώς δεν μπορούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους, αλλά και στους ελαιοκαλλιεργητές, που μετά την περσινή ακαρπία βρίσκονται και φέτος αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μειωμένης παραγωγής.

«Μειωμένα αγροτικά εισοδήματα, ανεργία για τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, τα μαγαζιά κλείνουν. Πού την πάνε τη δουλειά; Μπαίνει το δίλημμα αν θα δεχτούμε να συμβαίνουν όλες αυτές οι εξελίξεις στον τόπο μας. Τον δρόμο μάς τον δείχνουν οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Είναι ο μόνος δρόμος που έχει νίκες, και μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Ενας δρόμος που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια σε μας και τις οικογένειές μας», τόνισε.

Μαθητές και δάσκαλοι μαζί με τους εργάτες

«Εμείς σαν σχολείο, μαθητές και εκπαιδευτικοί, είμαστε στενά συνδεδεμένοι με τη λειτουργία του εργοστασίου. Χωρίς την ύπαρξή του όλα θα φθίνουν», τόνισε ο Θανάσης Καράλης, διευθυντής του Γυμνασίου στον οικισμό του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Σημείωσε την ανασφάλεια που βιώνουν τα παιδιά και τη διαπιστώνουν οι καθηγητές στο σχολείο, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε «απέναντι στο "τσουνάμι" που έρχεται θα πρέπει να παλέψουμε, να μην εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, να μείνουμε στην εργασία, στα σχολεία, στα σπίτια μας, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Γι' αυτό είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα τους».

Κοινές οι αγωνίες με τους αυτοαπασχολούμενους

«Είμαστε μαζί σας στον αγώνα που δίνετε εσείς και οι οικογένειές σας. Αλληλέγγυοι και αλληλένδετα συνδεδεμένοι, αφού ζούμε στον ίδιο τόπο. Εχουμε κοινά συμφέροντα και αγωνίες», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Καραμπάς, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Αταλάντης. Σημείωσε ότι και οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται εχθρικά από την κυβέρνηση, μέσα από την αβάσταχτη φορολογία, και ξεκαθάρισε: «Οχι, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Αδέρφια, όλοι μαζί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας. Αντιστεκόμαστε και παλεύουμε ενωμένοι. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους αγρότες της περιοχής, και στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».

«Δεν θα ξεσπιτωθούμε», ξεκαθαρίζουν οι φορείς των γονέων

«Βρισκόμαστε κοντά σας, εκφράζοντας συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα σας. Οχι μόνο γιατί η πλειοψηφία των γονιών είναι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, αλλά επειδή μέσα απ' αυτόν τον αγώνα θα παραμείνουν ανοιχτά και τα σχολεία μας. Τα παιδιά δεν θα χρειαστεί να ξεσπιτωθούν, οι γειτονιές δεν θα ερημώσουν, ο τόπος μας δεν θα μαραζώσει», σημείωσε η Βίβιαν Βουνάτσου από τον Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Λάρυμνας.

Τόνισε πως οι γονείς «ζουν και αναπνέουν για τις ανάγκες των παιδιών τους» και επεσήμανε ότι «για να μπορέσουμε να ζήσουμε, ζητάμε το δικαίωμα να εργαστούμε». Υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων αποτελούν «έμπρακτο παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές, που δείχνει πως με αγώνα ο κάθε στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Δείχνει στα παιδιά μας, στο μέλλον αυτού του τόπου, να αγωνίζονται υπέρ του σωστού, του δίκαιου».

Μονόδρομος ο αγώνας σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη της χώρας, γιατί ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν», τόνισε η Ολυμπία Ματσούκα από τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εύβοιας.

Συνέδεσε την κατάσταση που επικρατεί και την πολιτική που ασκείται στη ΛΑΡΚΟ με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, από την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ. Σχολιάζοντας σκωπτικά την ίδρυση εταιρείας από την κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, σημείωσε ότι «συστάθηκε μια εταιρεία, η "Hellenic Train". Λάθος συνειρμός, "Hellenic Νickel"». Με 50 χιλιάδες αρχικό κεφάλαιο θα έρθει να πάρει τη ΛΑΡΚΟ, που και μόνο ισοπεδώνοντάς την θα βγάλει πάνω από 500 εκατομμύρια, συνέχισε, και καταλήγοντας απηύθυνε κάλεσμα στην αντίστοιχη σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ που θα διοργανωθεί στην Εύβοια.

Ερημώνουν και τα μικρά εμπορομάγαζα

«Σε προηγούμενη σύσκεψη είχα πει ότι αν δεν ανάψει ξανά τσιμινιέρα θα σβήσουν τα φώτα στα δικά μας μαγαζιά», τόνισε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο Μάκης Κοντογεώργος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αταλάντης.

Οι επαγγελματίες της περιοχής βρίσκονται αντιμέτωποι με το τεράστιο κόστος της Ενέργειας και τη φοροληστεία, επεσήμανε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήρθαν τα ραβασάκια της τεκμαρτής φορολογίας και προκαλούν εγκεφαλικά». Και πρόσθεσε: «Δεν μας θέλουν, μας το είπε ξεκάθαρα ο Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα μας έδωσε και τη "λύση", να μεταναστεύσουμε άμα δεν γουστάρουμε. Αλλά δεν μπορούμε να φύγουμε, γιατί και το καράβι από τον Αγιο Κωνσταντίνο το πήραν. Ούτε στις Σποράδες να δουλέψουμε σεζόν δεν μπορούμε να πάμε».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Προωθούν εξαήμερη εργασία, αλλά εσείς εδώ είστε στον δρόμο. Αυτοί αποφάσισαν να είστε στον δρόμο. Γι' αυτούς είναι άλλη μία μέρα στο γραφείο, αλλά για όλους εμάς είναι όλες οι μέρες στον δρόμο. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, σε όλους τους αγώνες που από κοινού έχουμε χαράξει, μέχρι την τελική δικαίωση».

Χαιρετισμός από τους μεταλλωρύχους

Αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ μέρους των εργαζομένων του ΙΓΜΕ, «το ίδρυμα που ερεύνησε όλο τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας, τον οποίο δεν καρπώθηκε ο λαός, και πετιέται στα "κοράκια" για ένα κομμάτι ψωμί», μετέφερε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας.

Οπως επίσης μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής, που κατάφεραν με τον αγώνα τους να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα σχέδια της εργοδοσίας για δουλειά ήλιο με ήλιο. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που πήραν οι απεργοί μεταλλωρύχοι, να προσφέρουν την οικονομική ενίσχυση που έλαβαν αλλά και επιπλέον χρήματα από το Σωματείο τους για τον αγώνα της ΛΑΡΚΟ, και τόνισε:

«Αυτή η αλληλεγγύη, η μεγάλη, η ταξική, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με πείσμα τον αγώνα κατά της εκμετάλλευσης και των άθλιων αντεργατικών νόμων. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη των μαχών να μην περάσουν τα άθλια σχέδια, να μην πεταχτούν στον δρόμο οι εργαζόμενοι, να αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος για τον λαό και τις ανάγκες του και όχι για τα "κοράκια"».

Ολοι σε ετοιμότητα!

«Περάσαμε τεσσεράμισι χρόνια ενός νικηφόρου αγώνα, όπου δεν υπάρχει εργοστάσιο, χώρος δουλειάς, γειτονιά που να μην έχει εμπνευστεί αυτό το διάστημα από αυτόν, που να μην τον έχει επικαλεστεί ως παράδειγμα προς μίμηση και να μη βροντοφωνάζει ότι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν δίκιο», τόνισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στις ομοιότητες της ΛΑΡΚΟ και των ναυπηγείων, εξηγώντας ότι και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος ήταν να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στον δρόμο. «Οπως λένε και οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, ο πραγματικός χρυσός είναι η εργατική δύναμη και αυτή θέλουν να πάρουν τζάμπα. Γι' αυτό θέλουν να πάρουν τα εργοστάσια άδεια από εργάτες και δικαιώματα», σημείωσε και δηλώνοντας παρών στο κάλεσμα των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ξεκαθάρισε: «Αν και όταν χρειαστεί να σημάνει συναγερμός, να χτυπήσουν οι καμπάνες καλώντας σε συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, πριν σιγήσουν οι πρώτες καμπάνες, οι πρώτοι από μας φτάνουμε ήδη στην πύλη, θέτοντας τους εαυτούς μας στις υπηρεσίες των σχεδιασμών των Σωματείων. Αυτή είναι η δεσμευτική υπόσχεσή μας».

Και οι φοιτητές στο πλευρό τους

«Δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνεται πάνω από 4 χρόνια τώρα», τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Βερβεσός από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων Αθήνας. Σημείωσε ότι οι φοιτητές γνωρίζουν πως όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και την επίθεση στα δικαιώματά τους θα τα βρουν κι αυτοί μπροστά τους, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να παλεύουν μαζί τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Χαιρετισμό στη σύσκεψη των σωματείων της ΛΑΡΚΟ απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση και γνωριμία του με εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου του παρουσίασαν τις αγωνίες και τον αγώνα τους, και τόνισε ότι «παρακολουθώ με υπερηφάνεια έναν υπέροχο αγώνα, τον αγώνα της ΛΑΡΚΟ. Τον ευλόγησα και θα τον ευλογώ μέχρι τέλους». Μίλησε επίσης για το τελεσίγραφο που έθεσε ο ίδιος, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι πριν το φετινό Πάσχα, και συμπλήρωσε: «Σας επαινώ που νοιάζεστε για όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, κτηνοτρόφους, εμπόρους. Ενότητα και αλληλεγγύη, δώστε τη μάχη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, σάρκα απ' τη σάρκα σας, ψυχή απ' την ψυχή σας»(2024-04-18 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ!» το μήνυμα του ξεσηκωμού(2022-02-15 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!(2021-11-16 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν ενωμένοι τον δίκαιο αγώνα τους(2020-06-10 00:00:00.0)
Καθολική συμμετοχή στη νέα απεργία ενάντια στις διαλυτικές μεθοδεύσεις(2020-05-16 00:00:00.0)
«Το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης όπλο για να συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα!»(2020-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ