Τετάρτη 10 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικά οι περισσότεροι τραμπούκοι ρατσιστές

Ενοχους έκρινε ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους που δικάστηκαν για τα επεισόδια και το πογκρόμ κατά προσφύγων, στην πλατεία Σαπφούς της Λέσβου, τον Απρίλη του 2018. Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνταν συνολικά 26 άτομα, με ένα εκ των οποίων, όμως, να έχει αποβιώσει και κατά συνέπεια να παύεται η οποιαδήποτε δίωξη.

Το δικαστήριο, πιο συγκεκριμένα, έκρινε ένοχους τους 17 από 26 κατηγορούμενους για διατάραξη κοινής ειρήνης με ποινή φυλάκισης ενός έτους, ενώ κατόπιν εισαγγελικής πρότασης δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό. Επίσης έκρινε τέσσερα άτομα ένοχους σε πρώτο βαθμό για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και ειδικότερα αποδίδοντας στους δύο ποινή 5 ετών και 9 μηνών και στους άλλους δύο από 6 χρόνια. Οι ποινές είναι με τριετή αναστολή και εξαγοράσιμες με 5 ευρώ την ημέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση. Ακόμα, απάλλαξε πέντε κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως κατά την εισήγηση της πρότασής του, ο εισαγγελέας της έδρας, αν και αναγνώρισε τα ρατσιστικά κίνητρα και τον ρόλο που έπαιξαν την ημέρα των επεισοδίων η ομάδα «Πατριωτική Κίνηση» και το κάλεσμα στην υποστολή της σημαίας, παρ' όλα αυτά πρότεινε η κατηγορία απόπειρας βαριάς σωματικής βλάβης για τους 7 να μετατραπεί σε απλής επικίνδυνης βλάβης, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος κατά της ζωής, αλλά και να απαλλαχθούν από τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο, πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά, και της παράνομης κατοχής και χρήσης κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία. Επίσης, πρότεινε και την ενοχή κάποιων για τη διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου, κατά την οποία ανακοινώθηκε η δικαστική απόφαση, το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Ρήγα, Γραμματέα της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Στις 22 Απρίλη του 2018, περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην πλατεία Σαπφούς για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό - φυλακή της Μόριας. Τη νύχτα εκείνη, οι επιτιθέμενοι περικύκλωσαν απειλητικά τους ξεριζωμένους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, πετώντας τους πέτρες, μπουκάλια και κροτίδες, ενώ ταυτόχρονα τους εξύβριζαν με προσβλητικές αναφορές ρατσιστικού περιεχομένου.

Τα βίαια επεισόδια έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης μέρας με προσαγωγές και συλλήψεις των αιτούντων άσυλο για αντίσταση, στάση και παράνομη κατάληψη δημοσίου κτήματος, αδικήματα από τα οποία, όμως, απαλλάχθηκαν σε σχετικό δικαστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ