Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Νερό με το δελτίο, αυξήσεις με το «τσουβάλι»

Από παλιότερη κινητοποίηση για το νερό στην Κέρκυρα
Από παλιότερη κινητοποίηση για το νερό στην Κέρκυρα
Τραγική είναι η κατάσταση με την υδροδότηση πολλών περιοχών του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, με ολόκληρα χωριά να αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες αλλεπάλληλες και πολύωρες διακοπές νερού. Τα προβλήματα επικεντρώνονται στις περιοχές Κάτω Γαρούνα - Αη Γόρδη, Γαστουρίου - Περάματος, Μπενιτσών - Αγίων Δέκα - Σταυρού και Κοινοπιαστών, όπου σύμφωνα με την ενημέρωση της δημοτικής αρχής και της ΔΕΥΑΚ οι γεωτρήσεις στερεύουν. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι μεταμεσονύκτιες διακοπές νερού μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, εξαιτίας και της κακής κατάστασης του δικτύου ύδρευσης, όπου σημειώνονται διαρροές χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων καταγγέλλει τη σημερινή δημοτική αρχή του Στ. Πουλημένου, που προσπαθεί να πείσει ότι η βασική αιτία των ελλείψεων στην επαρκή υδροδότηση είναι η μείωση των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Επιστρατεύει δηλαδή τη γνωστή και εύκολη λύση της κλιματικής αλλαγής, που «κουμπώνει» παντού, σε πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ., ευθυγραμμιζόμενος με την κυβερνητική επικοινωνιακή γραμμή, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η κριτική της απερχόμενης δημοτικής αρχής Υδραίου, ότι για όλα φταίει η σημερινή δημοτική αρχή, επιδιώκει να αποκρύψει την κυβερνητική πολιτική, της οποίας ήταν στήριγμα κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, της ανεπάρκειας έργων υποδομής και της άναρχης ανάπτυξης, και καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ για μέτρα περιορισμού της χρήσης του νερού εν μέσω καύσωνα ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στόχος των παραπάνω αποφάσεων, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δεν είναι άλλος από την απόκρυψη του πραγματικού προβλήματος, της πολιτικής της εμπορευματοποίησης του νερού και της αποσπασματικής διαχείρισής του, με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού, αλλά και στον κλάδο των Τροφίμων. «Αυτή η πολιτική, που αντιμετωπίζει το νερό όχι ως κοινωνικό αλλά ως ανταποδοτικό αγαθό, έχει οδηγήσει στο να υπάρχει στην Κέρκυρα δίκτυο ύδρευσης - σουρωτήρι, στην απουσία ή σε πολύ αργούς ρυθμούς υλοποίησης εκσυγχρονισμού των υποδομών και υλοποίησης των αναγκαίων έργων», τονίζεται στην ανακοίνωση. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι απόρροια αυτής της πολιτικής είναι η λογική «κόστους - οφέλους», ο ελλιπής σχεδιασμός και η υποταγή του όποιου σχεδιασμού στα κάθε λογής επιχειρηματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα η Κέρκυρα, ένα από τα νησιά με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις στη χώρα, από τη μία να πνίγεται με την πρώτη δυνατή βροχή και από την άλλη να μένει όχι μόνο χωρίς πόσιμο νερό αλλά χωρίς καν τρεχούμενο.

«Επόμενο βήμα είναι η επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, προκειμένου να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη» συνεχίζει η ανακοίνωση. Και προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την παράδοση υποδομών πολλών εκατομμυρίων, οι οποίες είναι φτιαγμένες με τα χρήματα του ελληνικού λαού, στους ιδιώτες.

Κλείνοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τον κερκυραϊκό λαό να πάρει την υπόθεση στα χέρια του οργανωμένα και να διεκδικήσει εδώ και τώρα η δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑ Κέρκυρας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη λείψει το νερό από καμία περιοχή του νησιού. Ταυτόχρονα, να ζητηθεί η αρωγή του κράτους ώστε με έκτακτη χρηματοδότηση και την παροχή κάθε τεχνικής ή άλλης βοήθειας να βρεθούν λύσεις που θα εξασφαλίζουν επαρκές, φτηνό και ποιοτικό νερό για τον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ