Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επικίνδυνη φωτιά κοντά στον οικιστικό ιστό

Η ανύπαρκτη πρόληψη, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των υπηρεσιών πυροπροστασίας ξανά στο προσκήνιο

Από τη φωτιά στη Θέρμη

INTIME NEWS

Από τη φωτιά στη Θέρμη
Μια πολύ επικίνδυνη φωτιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή στον Τρίλοφο του δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που φέρνει στο προσκήνιο την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης. Η φωτιά εκδηλώθηκε ανάμεσα σε Τρίλοφο και Πλαγιάρι σε ακαθάριστο ρέμα με ξερά χόρτα και σκουπίδια που κατέληγαν εκεί σε μια άτυπη χωματερή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια (αυλές, μπαλκόνια, στέγες, κ.λπ). Προληπτικά εκκενώθηκαν κατοικίες και ένα ξενοδοχείο, ενώ κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαρ. Στεργιάδη πιθανόν η φωτιά να προκλήθηκε από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ.

Εκκενώθηκαν επίσης χώροι εργασίας, μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών του ΚΚΕ, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοι την ώρα της δουλειάς.

Στη μάχη μαζί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής (επίγειες και εναέριες) ρίχθηκαν και οι κάτοικοι, με τα λάστιχα, προσπαθώντας να συμβάλουν στην κατάσβεση της φωτιάς που κινούνταν απειλητικά προς τα σπίτια τους.

Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι είναι εκτεθειμένοι καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φροντίζουν να καθαρίζουν την εύφλεκτη ύλη, τα ξερά χόρτα και άλλα υλικά που συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία. Για άλλη μια φορά επαφίεται στην ατομική ευθύνη η προστασία των λαϊκών περιουσιών.

Στα μέτωπα της φωτιάς οι κομμουνιστές

Στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, κλιμάκιο της ΚΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κυριάκο Τσιαούση και η δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θέρμης Ιωάννα Τριανταφυλλίδη.

Ο Λ. Στολτίδης, βουλευτής ΚΚΕ δήλωσε: «Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς στο Πλαγιάρι και τον Τρίλοφο σε άμεση επικοινωνία με τους επιχειρησιακούς της ΠΥ, για να δηλώσουμε "παρών" με δυνάμεις οι οποίες έχουν συγκροτηθεί και περιμένουν να αναλάβουν δράση στο πλευρό όσων μάχονται για την κατάσβεση.

Από την πρώτη στιγμή, φαίνεται από όλες τις πλευρές ότι υπάρχουν ζητήματα πρόληψης, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν το επόμενο διάστημα. Θα είμαστε στο πλευρό του λαού μέχρι να κατασβεστεί πλήρως και να μην κινδυνεύσει καμιά ζωή, κανένα σπίτι, κανένας εργαζόμενος».

Ο Κ. Τσιαούσης αναφέρθηκε στην παρέμβαση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ με τους συνδικαλιστές, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα εκκενωθούν οι χώροι δουλειάς για να μην κινδυνεύσουν ζωές εργαζομένων. Ενώ σχολίασε ότι αναδείχθηκε η έλλειψη έργων για την προστασία των λαϊκών περιουσιών από τις φωτιές.

Τη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε σε επίπεδο συντονισμού καυτηρίασε η Ιωάννα Τριανταφυλλίδη: «Εντοπίσαμε ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και ο υπεύθυνος από την Περιφέρεια δεν είχαν επικοινωνία με την Πυροσβεστική. Ερχονταν μηχανήματα έργου και υδροφόρες και δεν ξέρανε πού να τα στείλουν. Και εμείς οι ίδιοι κάναμε περίπου δύο ώρες να εντοπίσουμε το κέντρο των επιχειρήσεων. Η έλλειψη συντονισμού, ενώ υπάρχουν εθελοντές θεωρούμε ότι δεν βοήθησε στην ταχύτερη κατάσβεση».

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετώπισαν επίσης και δεύτερη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ωραιόκαστρο, την οποία και έθεσαν άμεσα υπό έλεγχο.

Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα είναι σε εξέλιξη για τη φωτιά που ξέσπασε στο Λιβάδι Θέρμης τη Δευτέρα 15/7, με αφορμή την ανακοίνωση του δήμου Θέρμης, που βλέπει εμπρησμό πίσω από τη φωτιά, καθώς όπως αναφέρει κοντά στο σημείο βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ