Παρασκευή 19 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Παλεύει για Σύμβαση κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Η κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων ανακάμπτει, αλλά οι μισθοί είναι στον πάτο

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παραχώρησε χτες το μεσημέρι το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Με την πρωτοβουλία του, το Σωματείο ανέδειξε τους άσχημους όρους αμοιβής και εργασίας που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί - τεχνικοί που εργάζονται σε Κατασκευαστικούς Ομίλους, Τεχνικές και Μελετητικές Εταιρείες, εταιρείες παροχής Επιστημονικών - Τεχνικών Υπηρεσιών.

Στόχος του Σωματείου είναι να προχωρήσει σε μια μαζική Γενική Συνέλευση τον Σεπτέμβρη, στην οποία θα συζητήσει για την οργάνωση κλαδικής απεργίας μέσα στον Οκτώβρη, σε συντονισμό με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των άλλων ειδικοτήτων στις Κατασκευές (οικοδόμοι, χειριστές, ηλεκτρολόγοι).

Οι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες που πήραν τον λόγο σκιαγράφησαν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί για τους μηχανικούς: Σε μια περίοδο που οι οικονομικές επιδόσεις των μεγάλων ομίλων έχουν πλέον επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, με τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη να καταγράφονται αυξημένα, σε μια περίοδο που οι εργοδοτικοί φορείς διαπιστώνουν «έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού» σε όλα τα επίπεδα της Κατασκευής, οι όροι δουλειάς για τους ίδιους έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην επέκταση της ευέλικτης εργασίας των μηχανικών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δηλαδή με το λεγόμενο «μπλοκάκι», το οποίο τους στερεί από κρίσιμα δικαιώματα (ωράριο, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.α.).

Το Σωματείο υπενθύμισε ότι από το 2008 έως το 2012 βρισκόταν σε ισχύ ΣΣΕ που είχε υπογράψει με τους εργοδοτικούς φορείς, στη διαδικασία της διαιτησίας στον ΟΜΕΔ, η οποία κάλυπτε και τους εργαζόμενους με Δελτίο. Σήμερα, οι εργοδότες έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συμπεριλάβουν στην υπό διαπραγμάτευση Σύμβαση τους εργαζόμενους αυτούς, θέλουν δηλαδή να καταλήξουν σε Σύμβαση που θα αποκλείει από τους όρους της τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Παράλληλα, έχουν προτείνει ονομαστικούς μισθούς μειωμένους σε σύγκριση με τις αποδοχές του 2009 και κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων. Απέναντι στην αδιαλλαξία και την προκλητική στάση της εργοδοσίας, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν τις γραμμές του, να οργανώσουν την πάλη τους στα εργοτάξια και τα γραφεία, να προετοιμάσουν κλαδική απεργία δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους.

Ανάκαμψη στα κέρδη των ομίλων, επιδείνωση στους όρους αμοιβής και εργασίας των μηχανικών

«Είμαστε σε μια περίοδο που κορυφώνεται η τεχνική κατασκευαστική δραστηριότητα, μετά από μια πολυετή κρίση στον κλάδο», σχολίασε στην εισηγητική του παρέμβαση ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Τσιμπουκάκης, και αναφέρθηκε στη μεγάλη αντίθεση που παρατηρείται: «Η κερδοφορία των ομίλων ανακάμπτει, αλλά το επίπεδο των μισθών μας παραμένει χαμηλότερο από τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, ενώ οι όροι εργασίας είναι δυσμενέστεροι», τόνισε.

Ξεχωριστό ρόλο στην επιδείνωση αυτή, όπως εξήγησε, παίζει η επέκταση της δουλειάς με «μπλοκάκι», μια εργασιακή σχέση που «αποτελεί δοκιμασμένο όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για να συγκαλύπτει τη σχέση μισθωτής εργασίας» και να απαλλάσσεται από μια σειρά δικαιώματα. Με το «μπλοκάκι» οι εργοδότες μπορούν να διαμορφώνουν τον μισθό χωρίς κανένα κατώτατο όριο, δεν αποζημιώνουν την προϋπηρεσία και επίπεδο σπουδών, δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές ασφάλισης με δραματικές επιπτώσεις στη μελλοντική σύνταξη, δεν χορηγούν αποζημίωση απόλυσης. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν ανεξέλεγκτα το ωράριο εργασίας, να επιβάλλουν εξαήμερη και επταήμερη εργασία, όπως συμβαίνει στα μεγάλα έργα (Ελληνικό, γραμμή 4 του Μετρό), να αποφεύγουν κάθε είδους (άδειες κύησης - τοκετού - λοχείας, μητρότητας και πατρότητας, ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος). «Αυτή την κατάσταση έχουμε καθήκον να την ανατρέψουμε. Οφείλουμε να βάλουμε φραγμό στην ένταση της εκμετάλλευσης. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε αλλά δουλεύουμε για να ζούμε και να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το 2024 ο μισθός δεν μπορεί να αποτελεί απλά ένα κλειστό ποσό ανεξάρτητα από τις ώρες δουλειάς και τις άδειες ανάπαυσης», υπογράμμισε.

«Εμείς επιμένουμε να φωνάζουμε ότι παρέχουμε εξαρτημένη εργασία», ξεκαθάρισε. Στο μέτωπο αυτό, επισήμανε ότι η προηγούμενη Σύμβαση αποτελεί σημαντική κατάκτηση, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε τους εργαζόμενους με Δελτίο. Την κατάκτηση αυτή θέλει να «ξηλώσει» η εργοδοσία. «Είναι η ώρα με την κλιμάκωση του αγώνα μας να κάμψουμε την εργοδοτική αδιαλλαξία», κατέληξε και κάλεσε σε μαζικοποίηση των γραμμών του Σωματείου, αγωνιστικές παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, συντονισμό με τα σωματεία των οικοδόμων και των άλλων ειδικοτήτων.

«Ξέρουμε καλά ότι κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς και εντείνουμε τους αγώνες μας», τόνισε η γραμματέας του Σωματείου Χριστίνη Δέση - Λουκά. Τη στάση της εργοδοσίας που επιδιώκει να παρακάμψει τις κατακτήσεις της προηγούμενης Σύμβασης, να συμπιέσει τους μισθούς και να επιδεινώσει τις εργασιακές σχέσεις, στηλίτευσε η Δήμητρα Σιαηλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.

Διεκδικούν αυξήσεις μισθών, 5ήμερο - 7ωρο, άδειες και επιδόματα

Με το Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έχει εγκρίνει με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, το Σωματείο διεκδικεί:

Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση αυτήν που είχε υπογράψει το 2008 και ίσχυε έως το 2012, με ουσιαστικές αυξήσεις οι οποίες να καλύπτουν τον πληθωρισμό και να ενσωματώνουν το κεκτημένο επίδομα (15%) για χρήση υπολογιστή. Κατοχύρωση κατώτατου μισθού βάσει της προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεκινάει για τυπικά μισθωτούς με πρόσληψη ή ΔΠΥ από: 1.295 ευρώ καθαρά για τους απόφοιτους Πολυτεχνικών και άλλων σχολών 5ετούς φοίτησης, 1.205 ευρώ καθαρά για τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών 4ετούς φοίτησης, 1.090 ευρώ για τους απόφοιτους ΙΕΚ και άλλων τεχνικών σχολών. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο, κατοχύρωση ωραρίων, αδειών, επιδομάτων μεταπτυχιακών σπουδών, ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, προστασία της μητρότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ