Σάββατο 20 Ιούλη 2024 - Κυριακή 21 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτεύγματα μέσα σε αντίξοες συνθήκες

Στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB)
Στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB)
Ταυτόχρονα, μέσα από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αναδείχθηκαν ο αγώνας που δίνουν μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ο λαός και η ηγεσία της Κούβας, μια σειρά επιτεύγματα που καταγράφουν, ενάντια στην πολύμορφη ιμπεριαλιστική επίθεση.

Πολλά τέτοια χαρακτηριστικά θετικά παραδείγματα έδωσε η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις που στεγάζουν το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CGIB) και την έδρα της BioCubafarma, επιστημονικό κέντρο με πρωτοπόρο έργο στην υπηρεσία του κουβανικού λαού, στην έρευνα, στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Μέσα από την παρουσίαση του έργου και των επιτευγμάτων του κέντρου και της BioCubafarma, σε έναν τομέα αιχμής, με τεράστια σημασία για την Υγεία, αναδείχθηκαν οι τεράστιες δυνατότητες που απελευθερώνονται για την επιστήμη και την έρευνα όταν αυτές τίθενται στην υπηρεσία του λαού, όταν υπηρετούν την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, κόντρα μάλιστα στις μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί ο εγκληματικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Οπως υπογραμμίστηκε, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα κέντρα στον καπιταλιστικό κόσμο που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για χρηματοδότηση, συμβόλαια κ.τ.λ., τα επιστημονικά κέντρα της Κούβας συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για τον εξορθολογισμό των πόρων και την πρόοδο του έργου τους.

Στην κρατική βιομηχανία «Καμίλο Σιενφουέγος»
Στην κρατική βιομηχανία «Καμίλο Σιενφουέγος»
Τα δε έσοδα που προκύπτουν από τη διάθεση κουβανικών φαρμακευτικών προϊόντων σε πάνω από 57 χώρες εξασφαλίζουν σημαντικούς πόρους όχι για το προσωπικό κέρδος κάποιων καπιταλιστών, αλλά για την υπηρέτηση των συμφερόντων του κουβανικού λαού και την παραπέρα ανάπτυξη της έρευνας, η οποία τελικά ωφελεί όλους τους λαούς.

Μεταξύ άλλων στη συνάντηση αναφέρθηκαν η πείρα από την οργανωμένη αντιμετώπιση της ηπατίτιδας Β στην Κούβα, με τον κρατικά σχεδιασμένο δωρεάν μαζικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού την περίοδο 1992 - 2019, όταν το εμβόλιο σε άλλες χώρες κοστίζει 40 δολάρια, αλλά εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19 στην Κούβα, σε πλήρη αντίθεση με τα τραγικά στοιχεία ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν η προηγούμενη επιστημονική έρευνα και η ανάπτυξη πολλών φαρμάκων και εμβολίων για άλλες ασθένειες, τόσο αρχικά για την καταπολέμηση της Covid-19 με αντιικά φάρμακα (με το 85% των ασθενών σε ΜΕΘ με κορονοϊό να επιζεί, ενώ στον καπιταλιστικό κόσμο το 80% των ασθενών που έμπαιναν σε ΜΕΘ πέθαιναν), όσο και στη συνέχεια για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της Covid-19 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και τον καθολικό δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού.

Παρουσιάστηκαν επίσης άλλα σημαντικά αποτελέσματα που έχει δώσει η πρωτοποριακή ανάπτυξη φαρμάκων στην Κούβα για τον καρκίνο του πνεύμονα, για τον καρκίνο του δέρματος, για τον διαβήτη και την αντιμετώπισή του, όπως το «διαβητικό πόδι» κ.ά., αλλά και το πώς τα παραπάνω συνδυάζονται με τη βαρύτητα που δίνεται στον τομέα της πρόληψης, ώστε οι γιατροί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να μπορούν να κάνουν έγκαιρη διάγνωση και οι σχετικές θεραπείες να έχουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, όπως και στο να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση των γιατρών για τα νέα φάρμακα, τις θεραπείες που αναπτύσσονται από την έρευνα της βιοτεχνολογίας και για τα αποτελέσματά τους.

Με τους εργαζόμενους και τις γυναίκες μπροστά

Πλευρές των επιτευγμάτων του λαού της Κούβας και των σημαντικών δυνατοτήτων που απελευθερώνει η μαχητικότητα του κουβανικού λαού, κόντρα στις τεράστιες δυσκολίες, ανέδειξε και η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην κρατική σοσιαλιστική βιομηχανία ηλεκτρονικής «Καμίλο Σιενφουέγος», η οποία συμμετέχει στη μάχη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε έναν κομβικό τομέα.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που προκαλεί ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, όπως η έλλειψη πρώτων υλών που περιορίζει τομείς της παραγωγής, η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε τεχνολογίες αιχμής, το γεγονός ότι χρειάζεται να αναζητούνται πρώτες ύλες και συνεργασίες πολύ μακριά ανεβάζοντας το κόστος, η βιομηχανία «Καμίλο Σιενφουέγος» παράγει ένα σημαντικό έργο, κατασκευάζοντας μεταξύ άλλων μια σειρά ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήρια, τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών, επαγωγικές εστίες κουζίνας, ραδιόφωνα, αποκωδικοποιητές κ.ά.), οικιακούς λαμπτήρες και λαμπτήρες φωτισμού δρόμων, καθώς και πλαστικά προϊόντα από ανακύκλωση πλαστικού.

Αντιπαλεύοντας το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας που προκαλεί ο αποκλεισμός από τις ΗΠΑ, η επιχείρηση λειτουργεί φωτοβολταϊκά πάρκα, με τα οποία έχει πετύχει να παράγει όλη την Ενέργεια που χρειάζεται η ίδια, αλλά και να παρέχει ρεύμα σε εκατοντάδες κατοικίες της περιοχής. Παράλληλα, στηρίζει συνολικότερα την περιοχή στην οποία βρίσκεται, μεταξύ άλλων με την επισκευή ιατρείων και φαρμακείων, τη συντήρηση των σπιτιών των εργαζομένων της επιχείρησης, τη βελτίωση του δημόσιου φωτισμού κ.ά.

Σε πλήρη αντίθεση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι αποφάσεις που αφορούν την επιχείρηση, λαμβάνονται συλλογικά από τη διεύθυνσή της, από την Οργάνωση του ΚΚ Κούβας και το Συνδικάτο, με ενότητα, επιδιώκοντας από κοινού την επίτευξη των στόχων παραγωγής, με ξεχωριστό τον ρόλο των ίδιων των εργαζομένων και των συνελεύσεών τους, όπου συζητιούνται η πρόοδος της δουλειάς και των πλάνων, μαζί με ιδέες, παρατηρήσεις και επισημάνσεις των εργαζομένων.

Ο ίδιος ο διευθυντής, ως μέλος του Συνδικάτου και του Κόμματος, στις αντίστοιχες συνελεύσεις λογοδοτεί προς τους εργαζόμενους και τα μέλη του Κόμματος.

Μέσα από όλες τις συναντήσεις, εξάλλου, παντού ήταν εμφανής ο ισότιμος ρόλος των γυναικών, χωρίς καμία ανάγκη για επίπλαστα στατιστικά με ποσοστώσεις όπως στον καπιταλιστικό κόσμο, αλλά ως αποτέλεσμα και καρπός της ίδιας της Κουβανικής Επανάστασης.

Καθόλου τυχαία, το 55% των μελών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας είναι γυναίκες (το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό στα κοινοβούλια όλου του κόσμου), όπως και το 65% των στελεχών της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κούβας. Αντίστοιχα εμφανές είναι αυτό το στοιχείο και στην παραγωγή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίσκεψη στη βιομηχανία «Καμίλο Σιενφουέγος», όπου όλα τα κομματικά, συνδικαλιστικά και οικονομικά στελέχη της επιχείρησης που συμμετείχαν στη συνάντηση, εκτός του διευθυντή, ήταν γυναίκες.

Η Ιστορία οδηγός για το μέλλον

Οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα του λαού της Κούβας, μέσα από την πορεία της Κουβανικής Επανάστασης, τη ζωή και τη δράση του ηγέτη της, Φιντέλ Κάστρο, αποτυπώνονται και στο πολύ ενδιαφέρον Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους στην Αβάνα, στο οποίο ξεναγήθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστική είναι και η αίθουσα του Κέντρου - το οποίο λειτουργεί ως ένα σύγχρονο και οργανωμένο μουσείο, με πολλά εκθέματα, πολυμέσα κ.τ.λ., στεγάζοντας παράλληλα πολλές ακόμα δραστηριότητες - στην οποία από τη μία πλευρά παρουσιάζονται τα τεράστια προβλήματα του κουβανικού λαού από την καπιταλιστική εκμετάλλευση πριν την Επανάσταση, ενώ στην άλλη πλευρά αναδεικνύονται οι ριζικές αλλαγές που έφερε υπέρ του λαού σε όλα τα παραπάνω η Κουβανική Επανάσταση ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά την επικράτησή της.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται το πρόβλημα της γης για τους αγρότες, η πολύ υψηλή ανεργία, ο μεγάλος αναλφαβητισμός, το πρόβλημα της κατοικίας, η τεράστια παιδική θνησιμότητα από ιάσιμες ασθένειες - ζητήματα δηλαδή τα οποία εξακολουθούν να μαστίζουν ακόμα και σήμερα τεράστια τμήματα του πληθυσμού στη Λατινική Αμερική - τα οποία αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από την Κουβανική Επανάσταση.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Φιντέλ Κάστρο Ρους είναι αφιερωμένο στη μελέτη, στη διάσωση και την προβολή του έργου του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, ενώ μπορεί να το επισκεφτεί οποιοσδήποτε ταξιδεύει στην Κούβα, καθώς και να ζητήσει ξενάγηση σε αυτό (περισσότερες πληροφορίες, καθώς και επιλογή εικονικής ξενάγησης, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κέντρου, www.centrofidel.cu).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ