Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Προβληματισμός πάνω σε γνωστά και χρόνια προβλήματα

Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκη, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στην Πάτρα οι εργασίες της 106ης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Στη Σύνοδο συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών και της έρευνας, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης σε πάσης φύσης προσωπικό, η ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης κτιριακών υποδομών των ΑΕΙ κ.ά., ενώ οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου προεδρείου για το ακαδημαϊκό έτος 2024 - 2025, από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Πάντειο και Πελοποννήσου.

Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε τις εργασίες της Συνόδου η βουλευτής του Κόμματος Αφροδίτη Κτενά. Αναφέρθηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών φέτος ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που κατάφεραν να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στο κυβερνητικό εγχείρημα, αλλά και στο νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, που επιβεβαιώνει όσες και όσους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις και την αντίθεσή τους. «Η εκτίμησή μας ωστόσο είναι ότι το σύστημα διοίκησης δεν αποτελεί την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμιά μας. Το κύριο πρόβλημα είναι η πίεση που ασκείται από ΕΕ και κυβερνήσεις να λειτουργήσει με όρους αγοράς, δηλαδή εμπορικής προσφοράς και ζήτησης, και οι πολιτικοί σχεδιασμοί που το εξωθούν στη λεγόμενη "αυτόνομη λειτουργία"», είπε.

Η εμπειρία που έρχεται από εκπαιδευτικά συστήματα που λειτουργούν με εμπορικά κριτήρια εδώ και δεκαετίες είναι αποκαλυπτική και άκρως ανησυχητική. Προγράμματα σπουδών, ολόκληρα Τμήματα κλείνουν, ανεξάρτητα από την ακαδημαϊκή τους ποιότητα ή το κοινωνικό τους αποτύπωμα, φοιτητές και προσωπικό πετιούνται στο δρόμο. Πανεπιστήμια μαραζώνουν επειδή δεν τα προτιμούν, γιατί είναι π.χ. μακριά από αστικά κέντρα. «Είναι βάσιμες οι ανησυχίες των περιφερειακών πανεπιστημίων για το πώς θα τα επηρεάσει η είσοδος των ιδιωτικών στην αγορά. 'Η το πώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές - κι άρα έσοδα - με όρους εκπαιδευτικού τουρισμού», επεσήμανε, και αναφέρθηκε σε διατάξεις του νομοσχεδίου που τώρα συζητιέται στη Βουλή, για εύκολο κλείσιμο Τμημάτων. «Οι διατάξεις αυτές είναι έμμεση παραδοχή της κυβέρνησης ότι κάποια πανεπιστήμια δε θα αντέξουν, δεν θα βρουν τους πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία τους», είπε, για να καταλήξει:

«Ασχετα με το πώς τοποθετείται η καθεμία και ο καθένας από σας σε ζητήματα οικονομίας και αγοράς, το ερώτημα που θέτουμε εμείς είναι κατά πόσον ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης συνάδει με την ανάπτυξη των επιστημών, την ανάπτυξη του μορφωτικού επιπέδου του λαού μας (...) Η δική μας θέση είναι ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης και ότι υπάρχει μεγάλο κοινωνικό όφελος από την ανάσχεση μιας τέτοιας επίθεσης. Και εκεί το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό σας για να αναζητήσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις σε μικρά, καθημερινά αλλά και μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων μας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κριτήριο την περαιτέρω προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ (2024-02-17 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η «ζύμωση» για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (2023-11-21 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση για τις συνταγές της «αξιολόγησης» (2022-03-04 00:00:00.0)
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων (2021-01-06 00:00:00.0)
Αυταρχισμός στα πανεπιστήμια που θα κάνουν «μπίζνες» με τις επιχειρήσεις (2014-11-23 00:00:00.0)
Επίθεση στο άσυλο με εφαρμογή του «θεσμικού πλαισίου» (2009-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ