Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δικαστική απόφαση υπέρ δημιουργού

Ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος
Ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος
Το αυτονόητο δικαίωμα του συνθέτη να επιτρέπει ή όχι τις δεύτερες εκτελέσεις των τραγουδιών του, αναγνωρίζει για πρώτη φορά, δικαστική απόφαση που στρέφεται και κατά της τακτικής ΑΕΠΙ - δισκογραφικών εταιριών να κάνουν επανεκτελέσεις χωρίς την άδεια, συχνά, των δημιουργών. Το δικαστήριο δικαίωσε την προσφυγή του συνθέτη Γιάννη Γλέζου, ο οποίος ζήτησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη «Sony» του δίσκου «Αντώνης Ρέμος - Μια νύχτα μόνο», που περιέχει το τραγούδι «Να 'χα τη δύναμη» του Γιάννη Γλέζου, χωρίς την άδειά του, κατά παράβαση του Ν. 2121-93.

Με απόφασή του (υπ' αριθμόν 3445-30.4.2002) το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Πρωτοδικείου Αθηνών απαγορεύει στη «Sony» την αναπαραγωγή και κυκλοφορία του CD «Αντώνης Ρέμος - Μια νύχτα μόνο» και διατάσσει τη συντηρητική κατάσχεση των CD που παρήγαγε η «Sony» και περιέχουν το τραγούδι αυτό. Επίσης, προειδοποιεί ότι για κάθε μελλοντική παράβαση της απόφασης θα της επιβληθεί ποινή 2.000 ευρώ. Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εταιρία ηχογράφησε το τραγούδι ζωντανά στις παραστάσεις του Α. Ρέμου (Απρίλη 2001, στο κέντρο διασκεδάσεως «Απόλλων»), χωρίς άδεια του συνθέτη και ότι τροποποίησε το έργο του, γνωρίζοντας ότι ο συνθέτης αντιδρά σε τέτοια τροποποίηση και σε τέτοιες συνθήκες παρουσίασής του στο κοινό. «Ο συνθέτης έχει μεταβιβάσει το περιουσιακό του δικαίωμα στο έργο στην ΑΕΠΙ», σημειώνεται, «όμως το ηθικό δικαίωμά του, ανεξάρτητο από το περιουσιακό, παραμένει. Η "Sony", προσέβαλλε το ηθικό δικαίωμα του συνθέτη...».

Ο Γ. Γλέζος δηλώνει: «Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου ας γίνει μάθημα: 1) στις δισκογραφικές που νομίζουν ότι είναι ξέφραγο το αμπέλι των δημιουργών. 2) Στους νέους ερμηνευτές ιδιαίτερα του "εμπορικού τραγουδιού" για να μάθουν να σέβονται το έργο και την προσωπικότητα των παλαιοτέρων τους δημιουργών. 3) Στην ΑΕΠΙ για να σταματήσει να μοιράζει αφειδώς άδειες στις δισκογραφικές για δεύτερες εκτελέσεις χωρίς να ενημερώνει τους δημιουργούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ