Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
25η ΓΙΟΡΤΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ανανέωση μορφής - περιεχομένου

Η αφίσα της έκθεσης
Η αφίσα της έκθεσης
Εικοσιπέντε χρόνια πολιτιστικής προσφοράς μετρά η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, η οποία ανοίγει τις πύλες τις την Παρασκευή (διάρκεια έως 2/6), με νέα μορφή και περιεχόμενο και διοργανωτή το Σύλλογο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Με 250 εκδότες και τουλάχιστον 40.000 τίτλους βιβλίων, η έκθεση καθιερώνει νέους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό και νέες θεματικές ενότητες. Αλλάζουν και τα περίπτερα που χρησιμοποιούνταν τα τελευταία 20 χρόνια. Γίνονται μεγαλύτερα και «φιλικότερα» στον επισκέπτη. Για πρώτη φορά, στην είσοδο της έκθεσης θα υπάρχει «Βιβλιοκαφέ», ένας στεγασμένος χώρος πολλαπλών χρήσεων 150 τμ., με καφενείο, χώρους διαλέξεων και εκθέσεων. Εκεί θα στεγαστούν οι παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης (συζητήσεις, παρουσιάσεις συγγραφέων και βιβλίων, εκθέσεις κ.ά.).

Στο «Βιβλιοκαφέ» θα παρουσιαστούν έξι Ισπανοί συγγραφείς από Ελληνες ομότεχνούς τους, στο πλαίσιο της «τιμώμενης χώρας» στην έκθεση, που φέτος είναι η Ισπανία. Η ισπανική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει ακόμα έναν κριτικό λογοτεχνίας και τρεις εκδότες, οι οποίοι θα συναντηθούν με Ελληνες εκδότες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Ισπανία θα διοργανωθεί και το αφιέρωμα «Ισπανική λογοτεχνία στον κινηματογράφο» (17-26/5, «Σινέ Αλίκη» εντός του Πεδίου του Αρεως) με προβολή ταινιών που βασίζονται σε έργα Ισπανών συγγραφέων. Μεταξύ των ταινιών αυτών (στην πλειοψηφία τους προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα) περιλαμβάνεται και το ανολοκλήρωτο αριστούργημα του Ορσον Ουέλς «Δον Κιχώτης», που μόνταρε Ισπανός σκηνοθέτης το 1992 (38 χρόνια μετά το γύρισμά της). Οι ταινίες θα προβληθούν και στο «Ολύμπιον» Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις της Ισπανίας γίνονται σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Θερβάντες» και την ισπανική πρεσβεία.

Για πρώτη φορά η έκθεση θα διοργανώσει αφιερώματα στους Ελληνες της διασποράς, με αρχή τους Ελληνες της Ουκρανίας, ενώ καθιερώνει και «Σαββατοκύριακο των βιβλιοπωλών» όλης της χώρας, για επαφές και ενημέρωση τού, εκτός Αθηνών, κόσμου του βιβλίου. Φέτος διοργανώνεται και αφιέρωμα για τα 80χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, σε ειδικό περίπτερο. Επίσης, προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τους μετανάστες, το ρατσισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το βιβλίο, με συμμετοχή των υποψηφίων δημάρχων Αθήνας κ.ά. Τέλος, θα γίνει κλήρωση δώρων - βιβλία και ταξίδι στη Φρανκφούρτη για την ερχόμενη διεθνή έκθεση βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ