Τετάρτη 31 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ
Τη δυσβάστακτη πραγματικότητα στην Ανατολική Αττική κατήγγειλαν φορείς της περιοχής

Από την παρέμβαση του Γ. Πρωτούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Από την παρέμβαση του Γ. Πρωτούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Ραφήνα, και κατά την πάγια τακτική της περιφερειακής αρχής του εκλεκτού της κυβέρνησης της ΝΔ, Νίκου Χαρδαλιά, στην ημερήσια διάταξη δεν περιλαμβανόταν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της συγκεκριμένης περιοχής, όπως κατήγγειλαν πολλοί από τους φορείς της.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα θέματα του προγράμματος των εκτελεστέων έργων και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, αναδεικνύοντας τον αντιλαϊκό προσανατολισμό τους αναφερόμενος και στο έργο - βιτρίνα το αστικού περιπάτου στον νότιο τομέα. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Πού δίνονται τα χρήματα της Περιφέρειας; Εκεί που πάνε και τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Ενώ τρέχουν άλλες επείγουσες ανάγκες, ο προϋπολογισμός αυτού του αστικού περιπάτου, αν πάμε στη συγκεκριμένη περιοχή, θα δούμε ότι δεν έχει ανάγκη ενός τέτοιου έργου. Είναι μια περιοχή που έχει ήδη περίπατο. Ξεκινάς από το Φάληρο, συνεχίζεις, φτάνεις μέχρι το Ελληνικό. Δεν είναι καμιά περιοχή σαν αυτές που είχαμε πάει στο Μενίδι. Ο προϋπολογισμός είναι 19 εκατομμύρια, που θα τρέξουν γρήγορα και θα μπουν στα ταμεία των εταιρειών».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «την ίδια στιγμή η πίστωση του 2024 για όλα τα αντιπλημμυρικά στην Περιφέρεια Αττικής δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Αυτό δεν είναι ζήτημα προσανατολισμού των έργων; Ενώ έχουμε επείγοντα άμεσα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προστατευθούν ζωές, κατοικίες, πόλεις ολόκληρες, την ίδια στιγμή τρέχουν πολύ γρήγορα έργα που έχουν ενδιαφέρον συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν πάρει τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης, συγκεκριμένοι όμιλοι που έχουν μπει και έχουν μοιραστεί την πίτα, δύο δισ., δέκα μόνο όμιλοι. Εκεί μοιράζεται το χρήμα και την ίδια στιγμή είμαστε στον ίδιο παρονομαστή».

Στο τέλος αναφέρθηκε στη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή. «Ενα από τα επείγοντα ζητήματα που βάλαμε εκτός ημερήσιας διάταξης, φυσικά ο πρόεδρος μαζί με τον περιφερειάρχη έχουν δικαίωμα να μην το θέσουν σε συζήτηση, όμως πρέπει να είναι ενημερωμένο το Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο συνεδριάζει ο ΕΔΣΝΑ. Ενα από τα επείγοντα, το μεγαλύτερο θέμα που έχουμε να λύσουμε και δεν έχει λυθεί εδώ και 20 χρόνια, γιατί τον Σεπτέμβρη λήγει η 20ετής σύμβαση με τον δήμο Φυλής, της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης. Ο μοναδικός τρόπος που διαχειρίζεται η Αττική τα απορρίμματά της. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι είναι ανικανότητα. Είναι η λογική του στρατηγικού αδιεξόδου. Δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο, εκεί θα τα ξαναπάμε. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Αλλάζουν οι περιφερειακές αρχές και αυτό το θέμα παραμένει ως έχει. Η χωματερή διαιωνίζεται. Εχει δεσμευτεί ο περιφερειάρχης ότι θα έρθει για συζήτηση, για αυτό και δεν επιμένουμε. Λέμε ότι η καλύτερη ευκαιρία είναι τον Σεπτέμβρη, να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση σε μονοθεματικό Περιφερειακό Συμβούλιο γι' αυτό το τεράστιο ζήτημα. Ολοι περιμένουν. Κάτοικοι, φορείς. Οι γειτονιές που μιλήσαμε. Ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι, τον Σεπτέμβρη θα πάμε στην Πετρούπολη. Θα καταψηφίσουμε τα δύο θέματα (σ.σ. για τον προϋπολογισμό)», κατέληξε.

Το Εργατικό Κέντρο ανέδειξε τον εμπαιγμό για ζωτικά λαϊκά προβλήματα

Παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ραφήνας και της Ανατολικής Αττικής πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Μάης Μέντης.

Ο Μ. Μέντης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά σε όλη την Ανατολική Αττική οι κάτοικοι. Ανάμεσα σε άλλα, στην απαράδεκτη κατάσταση των ΜΜΜ, που εκτός ότι είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια των εργαζομένων, πρέπει να τα χρυσοπληρώνουν, από την κατάσταση που βρίσκονται τα αθλητικά κέντρα και οι χώροι άθλησης της περιοχής, οι οποίοι όπου υπάρχουν στην ουσία υπολειτουργούν είτε λειτουργούν χωρίς ιατρικό, νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό για την ασφάλεια των αθλητών, αλλά και από τις ακατάλληλες σχολικές αίθουσες, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ το 2024.

Επίσης, αναφέρθηκε στο αποχετευτικό δίκτυο που σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής δεν υπάρχει, στην έλλειψη αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικών έργων, ενώ σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και τα αστικά σχέδια και οι διαδικασίες για το ξεπούλημα των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σημείωσε ακόμα ότι έξι μήνες μετά τη συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη, «όχι μόνο δεν έχουμε πάρει κάποιες απαντήσεις, αλλά βλέπουμε και ότι εκτός ότι δεν τα λογαριάζετε στα προβλήματα αιχμής των κατοίκων της περιοχής, πολύ περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά θα έπρεπε να είχατε ήδη κάνει προς την επίλυσή τους, αλλά δεν έχουν γίνει».

Αγνοούσαν τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων

Στην αρχή της συνεδρίασης, που δίνεται ο λόγος σε φορείς, ξεχώρισε η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Βέτας Πανουτσάκου, για τη στάση της περιφερειακής αρχής με αφορμή το γνωστό κύκλωμα εκβιαστών στο οποίο συμμετείχαν και κάποιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας στον τομέα των Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την κατηγορηματική καταδίκη τους στην αυταρχική απόφαση του περιφερειάρχη να μετακινήσει και τους 148 υπαλλήλους της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, τσουβαλιάζοντάς τους μαζί με τους επίορκους, και ζήτησαν να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση, όπως και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχει η Υπηρεσία, όπου υπάλληλοι καλούνται να βάζουν από την τσέπη τους τα οδοιπορικά για να πηγαίνουν στους ελέγχους, αφού δεν υπάρχουν υπηρεσιακά οχήματα.

Η Β. Πανουτσάκου υπογράμμισε ότι το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών και οι πολλές φορές αντικρουόμενοι νόμοι είναι που οδηγούν στα κυκλώματα διαφθοράς και ο Σύλλογος είχε επανειλημμένα καταγγείλει παρατυπίες και άνωθεν παρεμβάσεις, αλλά κανείς δεν άκουγε. Σημείωσε: «Η λογική της ανεμπόδιστης λειτουργίας της αγοράς, στον βωμό της οποίας θυσιάζονται οι προληπτικοί έλεγχοι και έχουν μετατρέψει τις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου σε κατασταλτικές (π.χ. γνωστοποιήσεις και όχι αδειοδοτήσεις, κατάργηση προελέγχου κ.λπ.), το διαφορετικό και πολλές φορές αντικρουόμενο νομικό πλαίσιο των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε κομβικά ζητήματα, όπως τις χρήσεις γης, η κατάργηση του δευτεροβάθμιου ελέγχου και γενικότερα η ανυπαρξία δικλίδων ασφαλείας, η χρόνια αναξιοκρατία και το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής στους υπαλλήλους αναδεικνύουν το έδαφος, το οποίο δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση και καμιά περιφερειακή αρχή να κρύψει».

Ο περιφερειάρχης απαντώντας επιχείρησε ανεπιτυχώς να εμφανιστεί ως υπερασπιστής της διαφάνειας και της νομιμότητας, αλλά για την «ταμπακιέρα» του νομικού πλαισίου δεν είπε κουβέντα.

Επίσης άλλοι εκπρόσωποι φορέων ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους το ζήτημα της διευθέτησης του ρέματος της Ραφήνας, της επέκτασης του λιμανιού της που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την περιοχή, την άθλια κατάσταση των δρόμων χωρίς πεζοδρόμια, των πολλών περιοχών που ακόμα δεν έχουν αποχετευτικό σύστημα. Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα Γ. Ηλίας ανέδειξε το ζήτημα του φαραωνικού έργου που προωθείται για τη διευθέτηση των πρανών, σε δρόμο της περιοχής που συνιστά τεράστια οικολογική καταστροφή με τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει, προς όφελος εργολάβων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ