Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανεβάζει το θερμόμετρο η ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Αναλύσεις στον διεθνή Τύπο για το πού αποσκοπούν το Κίεβο και οι Ευρωατλαντικοί του σύμμαχοι με αυτήν την επιχείρηση

Acting Governor of Kursk regio

Αναλύσεις και εκτιμήσεις στον διεθνή Τύπο για τη στρατηγική της Ουκρανίας και των Ευρωατλαντικών συμμάχων του στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία, πυροδοτεί η εισβολή ουκρανικών στρατευμάτων στο ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια Κουρσκ, την Τρίτη, ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζονταν και την Παρασκευή, για τέταρτη μέρα.

Η ουκρανική εισβολή έγινε ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αποσπούσαν σταθερά εδάφη, ιδιαίτερα στο Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας νέους οικισμούς και χωριά.

Η επίθεση στο Κουρσκ θεωρείται η σοβαρότερη μέχρι στιγμής σε ρωσικό έδαφος, με περισσότερους από 1.000 Ουκρανούς στρατιώτες να εισβάλλουν, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων και άλλων μέσων, με χτυπήματα πυροβολικού, πυραύλων και drones.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν την ουκρανική επίθεση. Από την περιοχή έχουν απομακρυνθεί χιλιάδες κάτοικοι.

Για να αντιμετωπίσει την ουκρανική επίθεση, η Ρωσία μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις από το μέτωπο. Ενώ ο ρωσικός στρατός κινείται προς τους στρατιωτικούς κόμβους Πόκροβσκ και Σλόβιανσκ στο Ντονέτσκ, τώρα εμφανίζεται να «πρέπει να υπερασπιστεί» τα ρωσικά σύνορα.

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα, είναι για ποιο σκοπό και με τι όφελος οι ουκρανικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποσπάσουν πολύτιμους στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό από το βασικό μέτωπο στα ανατολικά και να τα διαθέσουν σε μια επιχείρηση τέτοιας μεγάλης έκτασης μέσα στη Ρωσία.

Βέβαια, οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος δεν είναι κάτι καινούργιο. Μάλιστα, στο Μπέλγκοροντ είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ πέρυσι είχαν εισβάλει και μαχητές Ρώσοι που υποστηρίζουν το Κίεβο. Ομως, στην παρούσα επίθεση στο Κουρσκ είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν οι επίσημες ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ουκρανική επιδρομή με drones σημειώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης και στην περιφέρεια Λίπετσκ, σχεδόν 300 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιά σε αεροπορική βάση και ζημιές σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Αλλη ουκρανική επιδρομή με δεκάδες drones αναφέρθηκε στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, ενώ στη Σεβαστούπολη, στη Χερσόνησο της Κριμαίας, αναφέρθηκαν ουκρανικές επιθέσεις με εναέρια και ναυτικά μη επανδρωμένα οχήματα.

Ο στρατηγικός ρόλος του Κουρσκ

Σύμφωνα με αναλυτές, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Κουρσκ ως στόχου της ουκρανικής επίθεσης παίζουν οι ενεργειακές υποδομές στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στην πόλη Σούντζα στην περιφέρεια Κουρσκ λειτουργεί ο τελευταίος τερματικός σταθμός διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει σύμβαση με τη ρωσική «Gazprom» και να λειτουργεί ως κόμβος μεταφοράς περίπου 14 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κερδίζοντας 2 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Η συμφωνία διαμετακόμισης με την «Gazprom» λήγει τον Γενάρη - αν η εισβολή δεν τη σταματήσει τώρα - και το Κίεβο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα την ανανεώσει. Λόγω της επίθεσης, «υπάρχει κίνδυνος παύσης των προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του συστήματος διαμετακόμισής μας», δήλωσε στο «Al Jazeera» ο Aleksey Kushch, αναλυτής με έδρα το Κίεβο.

Παράλληλα, ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ βρίσκεται στην πόλη Kurchatov, περίπου 70 χλμ. ανατολικά της Σούντζα. Ουκρανικά drones εντοπίστηκαν στο Kurchatov και ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι το Κίεβο θέλει να αποσταθεροποιήσει το ρωσικό ενεργειακό σύστημα.

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι η επίθεση ήταν ένα «προληπτικό χτύπημα» ενόψει μιας προγραμματισμένης ρωσικής εισβολής στην ουκρανική περιοχή Σούμι, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ.

Ταυτόχρονα με την επίθεση, η ουκρανική πλευρά διαρρέει φήμες για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Γιατί λοιπόν αυτή η κίνηση υψηλού κινδύνου τώρα; Ισως προκύπτουν άλλοι στόχοι», τονίζει σε ανάλυσή του το CNN και συνδέει την επίθεση με το ενδεχόμενο να κληθεί η Ρωσία να συμμετάσχει «στην επόμενη ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από την Ουκρανία και τους συμμάχους της».

Πάντως, ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, Αντρίι Γερμάκ, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «European Pravda» ότι μια δεύτερη «ειρηνευτική» διεθνής διάσκεψη, με τη συμμετοχή αυτήν τη φορά της Ρωσίας, «δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως απαρχή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία».

Ο Γερμάκ ανέφερε ότι το Κίεβο σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, το οποίο θα διαβιβαστεί στη Μόσχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ