Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
18ο ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η ΠΚΣ δίνει τη μάχη για την πραγματοποίησή του

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών το φετινό Μάρτη

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών το φετινό Μάρτη
Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διανομή καρτών για το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, από την Τεχνική Γραμματεία του Συνεδρίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει αύριο και να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 19 Μάη στη Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ), μ' ένα μεγάλο σώμα αντιπροσώπων που θα φτάσει τους 983.

Το 18ο Πανσπουδαστικό Συνέδριο έχει «στοιχειώσει» κι αποτελεί ερώτημα προς τις παρατάξεις που έχουν και την ευθύνη διεξαγωγής τους, αν θα πραγματοποιηθεί φέτος. Το 17ο Συνέδριο της ΕΦΕΕ πραγματοποιήθηκε το 1995 κι από τότε - αν και θα έπρεπε να γίνεται κάθε δυο χρόνια - δεν έχει πραγματοποιηθεί άλλο Πανσπουδαστικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά Κεντρικό Συμβούλιο και να μη λειτουργεί η ΕΦΕΕ. Σ' αυτή τη διάλυση ουσιαστικά της ΕΦΕΕ έπαιξαν ρόλο κυρίως οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, συνεπικουρούμενες από μικρότερες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 1997 και το 1998, η ΔΑΠ κι η ΠΑΣΠ δεν παρουσιάστηκαν καν στο χώρο, όπου μοιράζονταν οι κάρτες, ενώ το 1999 πήραν στο ΚΣ της ΕΦΕΕ μια απόφαση δήθεν για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, χωρίς να ορίζουν το χώρο και το χρόνο διεξαγωγής του... Την επόμενη χρονιά, η σχετική απόφαση που πήρε το ΚΣ της ΕΦΕΕ έμεινε και πάλι στα χαρτιά, ενώ πέρσι η ΠΑΣΠ για άλλη μια φορά δεν προσήλθε στις διαδικασίες και η ΔΑΠ μαζί με την ΕΑΑΚ, προσπαθούσε να μειώσει το σώμα των αντιπροσώπων.

Σε αντίθεση όμως μ' αυτές τις δυνάμεις, η Πανσπουδαστική ΚΣ παλεύει σταθερά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια για την πραγματοποίηση του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου και την αποτύπωση των πραγματικών συσχετισμών του φοιτητικού κινήματος στο ΚΣ της ΕΦΕΕ.

Σχετικά με την ΕΦΕΕ, ο Νέστορας Ξυλάς, τόνισε στο «Ρ» εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ότι «ως ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών πρέπει να αποκτήσει το κύρος του, να βρεθεί ξανά στο πλάι των φοιτητών να εκφράσει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην αγωνιστική πορεία της ΕΦΕΕ, στους μεγάλους αγώνες που έδωσε στο παρελθόν στο πλάι του λαού, για να καταλάβουμε γιατί με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς έχει εκφυλιστεί, έχει μείνει πίσω, με βασική ευθύνη των μεγάλων παρατάξεων, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ».

Ο Ν. Ξυλάς μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης της ΕΦΕΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα το θέμα του προσανατολισμού που θα έχει, κι εξηγεί: «δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση ότι με την ύπαρξη της ΕΦΕΕ θα υπάρξουν συγκλονιστικές αλλαγές, τουλάχιστον τώρα, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι προϋπόθεση η ύπαρξη δυνάμεων που, όπως η Πανσπουδαστική, θα παλέψουν για να αλλάξουν οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί στο φοιτητικό κίνημα, σε μια κατεύθυνση πάλης για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, συνολικά για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, πλάι στο λαϊκό κίνημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ