Τρίτη 20 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Προσπάθειες διαπραγμάτευσης και ανθρωπιστική αρωγή εν μέσω χολέρας

Αντιπροσωπεία σε γύρο έμμεσης διαπραγμάτευσης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στο Κάιρο ανακοίνωσε ότι θα στείλει η κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου, Α. Φ. Μπουρχάν, μερικές μέρες αφότου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε «ειρηνευτικές» συνομιλίες που διοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη στην Ελβετία οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και την Αφρικανική Ενωση, με στόχο τον τερματισμό συγκρούσεων του στρατού με τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» του Μ. Χ. Ντάγκαλο.

Οπως ανακοίνωσε Σουδανός αξιωματούχος την Κυριακή, η κυβέρνηση δέχθηκε να στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο, για να συζητηθεί η εφαρμογή συμφωνίας ανθρωπιστικής φύσης, η οποία είχε υπογραφτεί το 2023 ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και στους παραστρατιωτικούς, που βρίσκονται σε πόλεμο από τα μέσα του Απρίλη του 2023. Η απόφαση βασίστηκε «σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Σουδάν, Τομ Περιέλο, και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, που ζήτησε να γίνει συνάντηση με κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Κάιρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουδανική στρατιωτική κυβέρνηση.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία του στρατιωτικού καθεστώτος θα συζητήσει την «εφαρμογή της συμφωνίας της Τζέντας», στη Σαουδική Αραβία, που είχε κλειστεί παλιότερα με αμερικανική και σαουδαραβική μεσολάβηση και προέβλεπε να δημιουργηθούν «ασφαλείς διελεύσεις» για τους αμάχους, καθώς και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία ως σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ουάσιγκτον άρχισε στην Ελβετία συνομιλίες ενόψει της σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με παρούσα αντιπροσωπεία των ΔΤΥ, αλλά όχι του στρατού, που αμφισβήτησε το σχήμα των διαπραγματεύσεων. Η απουσία της σουδανικής κυβέρνησης δεν εμπόδισε τις συνομιλίες, καθώς ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Τομ Περιέλο, εξήγησε ότι γίνονται οι έμμεσες διαπραγματεύσεις τηλεφωνικά. Οπως ανέφερε, καταγράφτηκαν κάποιες πρόοδοι όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Σουδάν, όπου πάνω από 25 εκατομμύρια άμαχοι είναι αντιμέτωποι με οξύ υποσιτισμό, και αυτό γιατί ο στρατός συμφώνησε την Πέμπτη να ανοίξει η κρίσιμης σημασίας συνοριακή διέλευση Αντρέ, που συνδέει την αχανή περιοχή του Νταρφούρ (δυτικά) με το Τσαντ.

Οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν μετατρέψει το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, συνεχίζονται, παρά τις σε εξέλιξη προσπάθειες μεσολάβησης.

Φονικά κρούσματα χολέρας

Η κατάσταση τις τελευταίες βδομάδες στο Σουδάν επιδεινώνεται και εξαιτίας καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τις 12 από τις 18 επαρχίες της χώρας, προκαλώντας πάνω από 118.000 πλημμυροπαθείς.

Οι ελλείψεις σε υποδομές Υγείας, ύδρευσης, συστημάτων αποχέτευσης σε μαζικούς καταυλισμούς περίπου 10.700.000 εκτοπισμένων αμάχων ευνοούν το ξέσπασμα μεταδοτικών ασθενειών και δη της χολέρας, που μέσα στις τελευταίες βδομάδες προκάλεσε (σύμφωνα με το σουδανικό υπουργείο Υγείας) τον θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και νόσηση σε άλλους 354, ενώ χιλιάδες έχουν νοσήσει και πάνω από 700 έχουν πεθάνει από χολέρα από το 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ