Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αεροπορική άμυνα «τύπου Ισραήλ» ζητάει ο Ζελένσκι από ΝΑΤΟικές δυνάμεις

Μετά από μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιδρομές σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας

Κατεστραμμένο κτίριο στο Κραματόρσκ μετά από χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους

Copyright 2020 The Associated

Κατεστραμμένο κτίριο στο Κραματόρσκ μετά από χτύπημα από ρωσικούς πυραύλους
«Αποφασιστική δράση» για τη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως στο Ισραήλ, που θα ισοδυναμούσε με γενίκευση του πολέμου, ζήτησε χτες από τους «Δυτικούς» «συμμάχους» ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μετά από μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές επιδρομές στο Κίεβο και άλλες ουκρανικές περιοχές.

Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 100 πυραύλους και γύρω στα 100 drones - ιρανικά τύπου «Σάχεντ»« - στη χτεσινή επίθεσή της. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποίησε όπλα υψηλής ακρίβειας για να πλήξει «σημαντικές ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία που υποστηρίζουν το στρατιωτικο-βιομηχανικό της σύμπλεγμα».

«Σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να προστατεύσουμε ζωές αν οι αεροπορικές δυνάμεις των Ευρωπαίων γειτόνων μας συνεργάζονταν με τα F-16 μας και με την αντιαεροπορική μας άμυνα», σημείωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας «λύσεις».

«Αν αυτή η ενότητα λειτούργησε τόσο καλά στη Μέση Ανατολή, θα πρέπει να λειτουργήσει επίσης και στην Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη βοήθεια που προσφέρουν στο Ισραήλ οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις για να απωθήσει αεροπορικές επιθέσεις από το Ιράν και αλλού.

«Η Αμερική, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλοι εταίροι έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να σταματήσουμε αυτόν τον τρόμο», σημείωσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία ζητάει ΝΑΤΟική αεράμυνα πάνω από τη χώρα, με «δυτικά» πυραυλικά συστήματα που θα τοποθετηθούν στα σύνορα, π.χ. σε Πολωνία, Ρουμανία και θα καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους και drones πάνω από το ουκρανικό έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύονται στρατιωτικές βιομηχανίες και άλλες στρατιωτικές ή κρίσιμες υποδομές στη δυτική Ουκρανία.

Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου, αφού η Μόσχα θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» της τα «δυτικά» πυραυλικά συστήματα που καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους ή αεροπλάνα και θα μπορούσε να χτυπήσει σε Πολωνία, Ρουμανία κ.α.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες οι πολωνικές αρχές ανέφεραν πως ένα «ιπτάμενο αντικείμενο», πιθανότατα drone, τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, μπήκε στον εναέριο χώρο της τις πρώτες πρωινές ώρες κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία. Το αντικείμενο ενδέχεται να προσγειώθηκε σε πολωνικό έδαφος και είναι σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό του. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν ρωσικό ή ουκρανικό.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Ντμ. Κουλέμπα, ισχυρίστηκε ότι «μια συμφωνία να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας των εταίρων για την κατάρριψη πυραύλων και drones κοντά στον εναέριο χώρο τους» θα βοηθούσε να τερματιστούν οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία συντομότερα.

Παράλληλα, εντείνονται οι εκκλήσεις του Κιέβου να επιτραπούν χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία με ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς και μάλιστα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ θα συναντηθούν αυτήν τη βδομάδα και γι' αυτό το θέμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του το Σάββατο, με αφορμή την επέτειο «ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας από την ΕΣΣΔ, ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα περιλαμβάνει «αντιαεροπορικούς πυραύλους για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας, εξοπλισμό κατά των drones και αντιαρματικούς πυραύλους για την αντιμετώπιση των ρωσικών τακτικών στο πεδίο της μάχης».

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν.

Η Πολωνία έχει παραδώσει στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής περίπου 1.000 τεμάχια διάφορου στρατιωτικού εξοπλισμού - τανκς, αεροπλάνα, ελικόπτερα, APC και αυτοκινούμενα πυροβόλα - δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρζέι Ντούντα, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, το Σάββατο. Εκτίμησε τη συνολική βοήθεια προς την Ουκρανία σε περίπου 25,9 δισ. δολάρια, από τα οποία περίπου 3,1 δισ. δαπανήθηκαν για προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ουκρανικές επιθέσεις σε πολλές ρωσικές περιφέρειες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και τα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικές περιοχές, όπως και η εισβολή στην περιφέρεια Κουρσκ - που συμπλήρωσε χτες 20 μέρες - ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν αργά αλλά σταθερά τους τελευταίους μήνες στο Ντονέτσκ και άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Συντρίμμια drones που εξαπέλυσε η Ουκρανία και καταρρίφθηκαν στους αιθέρες της περιφέρειας Σαράτοφ - περίπου 900 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία - προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια στις πόλεις Σαράτοφ και Ενγκελς, ενώ μια γυναίκα τραυματίστηκε, ανακοίνωσε χτες ο περιφερειάρχης.

Κοντά στην πόλη Ενγκελς βρίσκεται μεγάλη βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, που η Ουκρανία έχει αποπειραθεί να πλήξει και στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέστρεψαν 20 drones της Ουκρανίας, στις περιφέρειες Σαράτοφ, Κουρσκ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Τούλα, Αριέλ και Ριάζαν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το Κίεβο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι εξαπέλυσε επίθεση εναντίον αποθήκης πυρομαχικών στην περιφέρεια Βορονέζ στη δυτική Ρωσία, μέρος της οποίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου, η Ρωσία κατηγόρησε την Παρασκευή την Ουκρανία για νέα απόπειρα επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη διάρκεια της νύχτας, κάτι το οποίο συνιστά «ενέργεια πυρηνικής τρομοκρατίας», κατήγγειλε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Αυτήν τη βδομάδα αναμένεται στον πυρηνικό σταθμό ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), Ρ. Γκρόσι.

Συγκεντρώνονται στρατεύματα στη Λευκορωσία

Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Λευκορωσία στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σύμφωνα με το Μινσκ βρίσκεται σχεδόν το 1/3 των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Κίεβο προειδοποίησε το Μινσκ για τυχόν «μη φιλικές ενέργειες», ενώ προηγουμένως και η λευκορωσική πλευρά είχε απευθύνει αντίστοιχες «προειδοποιήσεις» προς την ουκρανική κατηγορώντας την για παραβιάσεις του εναέριου χώρου με drones, συγκέντρωση στρατευμάτων κ.ά.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι παρατήρησε πως η Λευκορωσία «συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό στρατιωτών στην περιοχή Γκόμελ, κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, υπό το πρόσχημα των ελιγμών».

«Προειδοποιούμε τους Λευκορώσους αξιωματούχους να μη διαπράξουν τραγικό λάθος υπό την πίεση της Μόσχας και προτρέπουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις της να σταματήσουν τις μη φιλικές ενέργειες και να αποσύρουν τις δυνάμεις από τα σύνορα της Ουκρανίας σε απόσταση μεγαλύτερη από την απόσταση βολής των συστημάτων της Λευκορωσίας», πρόσθεσε η ουκρανική διπλωματία.

Το Κίεβο δήλωσε ότι κατέγραψε την παρουσία μαχητών της οργάνωσης «Βάγκνερ», εκ των οποίων μερικοί φιλοξενούνται στη Λευκορωσία μετά την αποτυχία της εξέγερσης πέρυσι.

Σημαντικός ο ρόλος της Ινδίας σε μελλοντικές συνομιλίες

Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτηρίζεται από αναλυτές και αξιωματούχους διαφόρων χωρών η επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού, Ν. Μόντι, στο Κίεβο την Παρασκευή, καθώς η ουκρανική ηγεσία προσπαθεί να καλλιεργήσει διπλωματικές σχέσεις με τον «Παγκόσμιο Νότο», δηλαδή χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μ. Ανατολής κ.ά. που είναι εταίροι της Ρωσίας.

Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου δήλωσε στο «Reuters» ότι η επίσκεψη του Μόντι είναι σημαντική καθώς η Ινδία «ασκεί πραγματικά κάποια επιρροή» στη Μόσχα.

Η Ινδία έχει ενισχύσει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις «δυτικές» χώρες και τον περιορισμό των εμπορικών τους σχέσεων. Τα ινδικά διυλιστήρια, που σπάνια αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν, έχουν αναδειχθεί στους κορυφαίους πελάτες, με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύει πάνω από τα 2/5 των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας.

Ετσι, το Νέο Δελχί κρατά μια «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, που κατά βάση ευνοεί τη Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι «αν η επίσκεψη του πρωθυπουργού» της Ινδίας μπορεί να συμβάλει «στον τερματισμό του πολέμου σύμφωνα με το όραμα του Ζελένσκι για μια δίκαιη ειρήνη, τότε αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, την Τουρκία και την Ελβετία για τη φιλοξενία της δεύτερης «ειρηνευτικής» διάσκεψης, ενώ, όπως δήλωσε, είπε στον Μόντι ότι θα στήριζε την Ινδία ως οικοδέσποινα της δεύτερης διάσκεψης, αρκεί «να υπογράψει το ανακοινωθέν της πρώτης» στην Ελβετία, όπου δεν συμμετείχε η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι συζήτησε όλα τα σημεία του ανακοινωθέντος και της προηγούμενης ειρηνευτικής διάσκεψης με τον Μόντι.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να παρακαθίσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και προσφέρθηκε να ενεργήσει ως «φίλος». «Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να καθίσουν μαζί και να βρουν μια έξοδο από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε στα σχόλιά του πως «το ζήτημα του τερματισμού του πολέμου και μιας δίκαιης ειρήνης είναι προτεραιότητα για την Ουκρανία», δηλαδή με τους όρους του Κιέβου και της «Δύσης».

Η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο συνομιλιών έχει αποκλειστεί μετά την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ.

Για να γίνει μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης, πρέπει να σταθεροποιηθεί η στρατιωτική κατάσταση και να πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ανέφερε Ουκρανός αναλυτής.

Στο μεταξύ, Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν στην ανταλλαγή 230 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων 115 Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν κατά την ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ.

Αυτή η ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως και πολλές προηγούμενες, επιτεύχθηκε με μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ζήτησαν «αποκλιμάκωση» και «επίλυση της σύγκρουσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ