Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνελήφθη ο ιδρυτής της πλατφόρμας «Telegram»

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της διαδικτυακής πλατφόρμας «Telegram», Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος έχει γαλλική και ρωσική υπηκοότητα, συνελήφθη το Σάββατο το βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, σε μια υπόθεση που μοιάζει να έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις και ενδοαστικές συγκρούσεις μεταξύ συμφερόντων.

Σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα έρευνας από τη γαλλική Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο έρευνας για διάφορες παραβιάσεις της εφαρμογής που έχει δημιουργήσει και η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, δήλωσαν «πηγές» στο Γαλλικό Πρακτορείο

Η OFMIN, αρμόδια για τη δίωξη εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων, είχε προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος έρευνας σε βάρος του, καθώς έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε προκαταρκτική έρευνα για διάφορα αδικήματα - από απάτη έως διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακή παρενόχληση, οργανωμένο έγκλημα και «εξύμνηση της τρομοκρατίας».

Στην πράξη, η γαλλική Δικαιοσύνη φέρεται να κατηγορεί τον Ντούροφ ότι έμεινε άπραγος (απουσία κάθε ελέγχου, έλλειψη συνεργασίας με τις διωκτικές αρχές) παρά την παράνομη χρήση της πλατφόρμας από «κυκλώματα». Πάντως, μέχρι χθες ούτε η γαλλική Εισαγγελία ούτε η κυβέρνηση της χώρας είχαν σχολιάσει επίσημα τη σύλληψη.

Ο 39χρονος Ρώσος μεγιστάνας πολιτογραφήθηκε Γάλλος υπήκοος το 2021, μετά από έκτακτη διαδικασία για την οποία η κυβέρνηση δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις. Εχει επίσης υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σε σχόλιό της στο «Telegram», διερωτήθηκε αν «δυτικές» ΜΚΟ θα ζητήσουν από τις γαλλικές αρχές την απελευθέρωση του Ντούροφ, όπως κάνουν για συλλήψεις στη Ρωσία. Η δε ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι λαμβάνει «άμεσα μέτρα» για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από τον Ντούροφ, ενώ Ρώσοι χρήστες κοινωνικών δικτύων προχωρούν σε διαδηλώσεις μπροστά σε πρεσβείες της Γαλλίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Ιλον Μασκ, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της πλατφόρμας «X» (του πρώην Twitter), σχολίασε ότι «είναι 2030 και στην Ευρώπη εκτελείσαι διότι σου άρεσε ένα μιμίδιο (meme)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρατείνεται η προφυλάκιση του ιδρυτή του Telegram (2024-08-28 00:00:00.0)
Ιστορία κατασκοπίας (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ