Τρίτη 27 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στις 27 Οκτώβρη οι πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Ορίστηκε για τις 27 Οκτώβρη η ημερομηνία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, οι έβδομες μέσα σε τρία χρόνια, εν μέσω ενδοαστικών αντιθέσεων και γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, όπως για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, δήλωσε ότι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ντίμιταρ Γκλάφτσεφ θα ορκιστεί στο Κοινοβούλιο σήμερα, για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, αφού τα κόμματα απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού.

Σήμερα αναμένεται επίσης να εκδώσει διάταγμα για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 27 Οκτώβρη.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει γνωρίσει διαδοχικές κυβερνήσεις μετά τις «διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς», που οδήγησαν το 2020 στην παραίτηση ενός συνασπισμού υπό το κεντροδεξιό κόμμα GERB.

Το GERB, που είναι τώρα το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, το μεταρρυθμιστικό κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) και η μικρή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ITN απέτυχαν το καθένα να συγκροτήσουν έναν στέρεο συνασπισμό μετά τις εκλογές της 8ης Ιούνης, όπου κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Οι εκλογές του Ιούνη διεξήχθησαν μετά την κατάρρευση, τον Μάρτη, του συνασπισμού GERB και PP. Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία ενέτεινε τις αντιθέσεις. Το «πολιτικό αδιέξοδο» εμποδίζει επίσης τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ και να συμμετάσχει πλήρως στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν.

Στο μεταξύ, βουλγαρική στρατιωτική δύναμη έλαβε έγκριση να συμμετάσχει στη ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Κόσοβο, στην KFOR, ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο Αμυνας.

«Πράσινο φως» για «Rafale» στη Σερβία εν αναμονή Μακρόν

Το πράσινο φως άναψε για την πώληση 12 γαλλικών μαχητικών «Rafale» στη Σερβία. Τη σχετική συμφωνία αναμένεται να επικυρώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι στο τέλος της βδομάδας (29 - 30 Αυγούστου).

Η Σερβία θα γίνει έτσι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ελλάδα (12 νέα και 12 μεταχειρισμένα «Rafale») και την Κροατία (12 μεταχειρισμένα), που θα προμηθευτεί το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος του ομίλου πολεμικής βιομηχανίας «Dassault Aviation».

Ο Μακρόν είχε θέσει στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το θέμα των «Rafale» κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι τον περασμένο Απρίλη και εδώ και αρκετούς μήνες πίεζε το Βελιγράδι για να παραγγείλει τα μαχητικά της «Dassault». Η πολεμική βιομηχανία είχε υποβάλει πρόταση για τα «Rafale» στο Βελιγράδι, τον Μάρτη του 2022.

Τον περασμένο Φλεβάρη ο Βούτσιτς είχε δηλώσει έτοιμος να διαθέσει 3 δισ. ευρώ για την αγορά των 12 «Rafale». Ο Βούτσιτς λέγεται, μάλιστα, ότι ενδιαφέρεται επίσης για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στη Σερβία από τη γαλλική EDF.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψη Μακρόν στη Σερβία αποσκοπεί ιδίως να «επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ».

Στις αρχές Αυγούστου, το Παρίσι καταδίκασε επίσης «τον πολλαπλασιασμό των μονομερών ενεργειών από τις αρχές του Κοσόβου» κατά των Σέρβων κατοίκων, τονίζοντας ότι «θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες εξομάλυνσης» που είναι προϋπόθεση «για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δύο χωρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ