Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με το κεφάλι ψηλά και συσπειρωμένοι στα σωματεία συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση

Επόμενος σταθμός το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη | «Επαναλειτουργία και όχι διάλυση», απαιτεί με νέο υπόμνημα το Σωματείο της Λάρυμνας

Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Χωρίς εισόδημα παραμένουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που με ενότητα και συσπείρωση στα σωματεία τους συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωση των οικογενειών τους, με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Αιχμή της διεκδίκησης για τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους, σε αυτήν τη νέα φάση του αγώνα και της τραγικής κατάστασης που έχουν διαμορφώσει οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης, είναι το νέο πλαίσιο αιτημάτων για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών τους, την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος, αλλά και για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ μετά και τη ματαίωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησής της.

Με το κεφάλι ψηλά και αποκούμπι τα σωματεία και την πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ ετοιμάζονται να ενώσουν ξανά τις φωνές τους με τα «αδέλφια» τους στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, προσθέτοντας έναν ακόμη μεγάλο σταθμό στον μεγαλειώδη αγώνα τους και στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι παραμένουν όρθιοι και συνεχίζουν να παλεύουν για να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια.

Καθημερινός αγώνας απέναντι στο μπάχαλο της κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, τα σωματεία τους συνεχίζουν καθημερινά τον κοπιαστικό αγώνα για να αντιμετωπίσουν το μπάχαλο που έχουν προκαλέσει οι άθλιες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Με συλλογικές αποφάσεις, αλλά και συνεχείς πιέσεις και παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, την ειδική διαχείριση και τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), διεκδικούν την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα προγράμματα απασχόλησης και πετούν εκτός απολυμένους, την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα ανακούφισης και στήριξης.

Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των σωματείων την Πέμπτη 29 Αυγούστου στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου, στελεχών της ΔΥΠΑ και της ειδικής διαχείρισης, όπου επιβεβαιώθηκαν τα όσα καταγγέλλουν και αναδεικνύουν τα σωματεία και οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ για το μπάχαλο που έχουν διαμορφώσει οι σχεδιασμοί και οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Παράλληλα, με πολυσέλιδο υπόμνημα προς όλα τα αρμόδια υπουργεία, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, καλώντας άμεσα σε ουσιαστικό διάλογο προκειμένου να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, να σταματήσει ο παραπέρα οικονομικός και κοινωνικός μαρασμός των περιοχών που δραστηριοποιούνταν η εταιρεία, να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος, αλλά και να σχεδιαστεί η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση του εισοδήματος

Το σωματείο επισημαίνει ότι η απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχει ήδη αντίκτυπο στα χωριά γύρω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η οικονομία των οποίων στηριζόταν ουσιαστικά στην ύπαρξη και λειτουργία της εταιρείας. Τονίζει ότι το σύνολο των απολυμένων αφορά έμπειρους και εξειδικευμένους βιομηχανικούς εργάτες, που όμως δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησής τους σε κοντινές βιομηχανίες.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ως άμεση και επιτακτική ανάγκη την αντιμετώπιση των προβλημάτων και της αναποτελεσματικότητας των προγραμμάτων απασχόλησης, αλλά και την άμεση οικονομική ενίσχυση των απολυμένων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, περίπου 160 απολυμένοι έχουν απορριφθεί από το επίδομα ανεργίας και το δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα απασχόλησης, καθώς είχαν παράλληλο επάγγελμα για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, όπως αγροτικές ασχολίες. Μάλιστα, επισημαίνει πως πρόκειται για εισοδήματα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ξεπερνούν τις 2.000 και 3.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης, τονίζει ότι 25 ακόμη απολυμένοι που εργάζονταν με σύμβαση έργου στη ΛΑΡΚΟ έχουν απορριφθεί από τη συμμετοχή στα προγράμματα, καθώς «αν και στη σχετική νομοθετική ρύθμιση προβλεπόταν η ένταξή τους σε αυτά, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν συμπεριλήφθηκαν».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το σωματείο, σοβαρό πρόβλημα στα προγράμματα απασχόλησης είναι και η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που θα πρέπει να διανύουν οι απολυμένοι. Οσον αφορά την περιοχή της Λοκρίδας, από όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός των απολυμένων, για τους κάτω των 55 ετών υπάρχουν μόνο 30 διαθέσιμες θέσεις από τους φορείς υποδοχής, ενώ την ίδια στιγμή έχουν προταθεί 103 θέσεις με φορέα υποδοχής τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, που όμως απέχουν 100 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους.

«Εάν δεν τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο των προγραμμάτων, δεν πρόκειται αυτά να δώσουν τη λύση για την οποία ψηφίστηκαν», επισημαίνει το σωματείο και προσθέτει:

«Σε κάθε περίπτωση η ένταξη της πλειοψηφίας των απολυμένων στα προγράμματα απασχόλησης θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και αυτό σημαίνει έλλειψη εισοδήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι συνάδελφοι που θα απορροφήσει από τους πρώτους στις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμη και αυτοί θα πληρωθούν από το πρόγραμμα αρχές Οκτώβρη, δηλαδή 2,5 μήνες χωρίς εισόδημα. Αυτονόητη είναι η τραγική κατάσταση της πλειοψηφίας, που καλείται να ζήσει για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα με το επίδομα ανεργίας και ακόμη πιο αυτονόητη η τραγικότερη κατάσταση όσων είχαν βιβλία με εισόδημα 2.000 και 3.000 ευρώ ετησίως και γι' αυτόν τον λόγο έχουν απορριφθεί ακόμη και από το επίδομα ανεργίας. Ακόμη τραγικότερη είναι η κατάσταση σε οικογένειες απολυμένων που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους και δεν έχει προβλεφθεί καμία απολύτως ειδική μέριμνα προστασίας».

Επαναλειτουργία και όχι διάλυση

Συνεχίζοντας, το σωματείο στο υπόμνημα τονίζει για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος που προκύπτει από την απομάκρυνση του έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη μη πρόσληψη απολυμένων από τις εργολαβικές εταιρείες που παίρνουν αναθέσεις συντήρησης και φύλαξης στις εγκαταστάσεις της.

Επίσης, το σωματείο παραθέτει για μια ακόμη φορά τις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, ως στρατηγικής σημασίας βιομηχανίας για τη χώρα μας, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εγκληματικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη διαχρονική απαξίωση που έστρωσε το έδαφος για τους σημερινούς εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Η πρόταση που κάνουν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ ακόμη και σήμερα είναι με την αυτοχρηματοδότηση που μπορεί να έχει η ΛΑΡΚΟ μέσα από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων (περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ) και τα διαθέσιμα 60 εκατομμύρια ευρώ για τα προγράμματα ανεργίας, να επαναπροσληφθούμε όλοι στη ΛΑΡΚΟ, να υπάρξει ρύθμιση της τιμής της Ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ στη βάση των τιμών που προμηθεύονται και άλλες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας μας, κι αυτά τα χρήματα να αποτελέσουν το κεφάλαιο για τους μισθούς, την ουσιαστική συντήρηση και τη συνολική προετοιμασία επαναλειτουργίας της. Με το που θα ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, η ΛΑΡΚΟ να μπει σε επαναλειτουργία και με τα έσοδα που θα αποκτήσει, να μπει σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης στην κατεύθυνση παραγωγής τελικών προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά το σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ