Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ξεσηκωμός, να «βουλιάξει» η Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτέμβρη

Στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ καλούν δεκάδες σωματεία | Την Πέμπτη 5/9 η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Μια βδομάδα πριν το μεγάλο συλλαλητήριο των σωματείων με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, τα μηνύματα από το μαζικό άνοιγμα των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς προμηνύουν ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης μπορεί να «βουλιάξει» από εργαζόμενους, έτσι που το συλλαλητήριο να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης και διεκδίκησης.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο, την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ.

Με παρακαταθήκη τους μεγάλους αγώνες όλης της τελευταίας περιόδου, τα εργατικά σωματεία αναδεικνύουν ότι με την οργάνωση και την αλληλεγγύη, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και το κράτος τους, ο εργαζόμενος λαός μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή αντεργατικών νόμων, να αποσπάσει κατακτήσεις, να ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερες ανατροπές.

Καλούν τους εργαζόμενους μαχητικά να αποδείξουν ότι δεν δίνουν τη συναίνεσή τους στην πολιτική που συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματά τους. Οτι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν:

Υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο.


Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού.

Απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία. Να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και της χώρας μας.

Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.

Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στο νερό.

Αμέτρητοι οι λόγοι για να «βουλιάξει» η Θεσσαλονίκη

Μέσα από την παγκινητοποίηση των συνδικάτων για την ενημέρωση των εργαζομένων αναδεικνύεται ότι είναι πολλοί οι λόγοι, πολλές οι αιτίες που χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη τη Θεσσαλονίκη έχουν αποφασίσει ήδη τη συμμετοχή τους στο φετινό συλλαλητήριο.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο πρωθυπουργός παρουσιάζει με θράσος μια «μαγική εικόνα», που συγκρούεται με την άγρια πραγματικότητα που ζει ο λαός.

Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις μαζικές συσκέψεις, τις εξορμήσεις και τις περιοδείες σε εργοστάσια, γραφεία και καταστήματα, αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να βγουν στους δρόμους, να παλέψουν, να διεκδικήσουν.

Γιατί δεν γίνεται να μας λένε ότι «αποδίδουν τα αναχώματα» στην ακρίβεια και ότι «η δύσκολη φάση βαίνει προς το τέλος της» τη στιγμή που ο λαός βλέπει να ανεβαίνουν σε ένα βράδυ οι τιμές από εκατοντάδες φάρμακα, επειδή όπως λέει ο υπουργός Υγείας οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν μεγαλύτερο κέρδος. Δεν γίνεται η τιμή στο ελαιόλαδο να ανεβαίνει 300%, τα κέρδη των σούπερ μάρκετ να εκτοξεύονται κάθε χρόνο και ψηλότερα, και τα λαϊκά σπίτια να κόβουν από το φαγητό τους για να τα βγάλουν πέρα. Δεν γίνεται ο λαός να αγκομαχάει να βγάλει τον μήνα και το κράτος να αυξάνει 40% τους φόρους, για να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροασυλία!

Οι εργαζόμενοι θέλουν τώρα αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο για να δουλεύουν σαν άνθρωποι, κόντρα στις Οδηγίες της ΕΕ, στους νόμους της κυβέρνησης, στα «θέλω» της εργοδοσίας. Τώρα απαιτούνται μέτρα για τους λογαριασμούς στο ρεύμα, στο νερό, στην Ενέργεια, που η «πράσινη οικονομία» για την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων μονοπωλίων στην Ενέργεια τους μετέτρεψε σε μόνιμο βραχνά για τις λαϊκές οικογένειες, με τους μισούς να μην μπορούν να τους πληρώσουν.

Γιατί δεν γίνεται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το ότι θα ξεκινήσει το Μετρό μετά από 18 χρόνια και πολλά εκατομμύρια ευρώ φαγωμένα από επιχειρήσεις και εργολάβους. Το ίδιο σκηνικό βλέπει ήδη ο λαός της Θεσσαλονίκης με τα «έργα ανάπτυξης» που εξαγγέλθηκαν. Εργα - παραγγελία των ξενοδόχων και των βιομηχάνων (όπως το flyover), χρυσοπληρωμένα από τον λαό (όπως για την υποθαλάσσια αρτηρία ...που ποτέ δεν έγινε, κι όμως από τις τσέπες του λαού έφυγαν 85 εκατ. ευρω για αποζημίωση του εργολάβου) χωρίς να έχουν σχεδιαστεί με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες δημόσια κτίρια δεν έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο εδώ και δεκαετίες. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό ο υπουργός Υγείας να λέει ότι στη Βόρεια Ελλάδα τα νοσοκομεία έχουν περισσότερους γιατρούς απ' ό,τι στην πανδημία, άρα είναι καλύτερα, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες, με τις ελλείψεις στις οργανικές θέσεις να ξεπερνάνε ακόμα και το 30%.

Ο λαός δεν αποδέχεται αντί για λεφτά σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτική Προστασία να δίνονται δισ. για όπλα στο Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Να καρπίζουν τα «λεφτόδεντρα» όταν πρόκειται για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και να ξεραίνονται μπροστά στις λαϊκές ανάγκες.

Γιατί οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό, όπως αποδείχθηκε στις φωτιές της Αττικής, στις πλημμύρες της Εύβοιας, στους πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα.

Δεν έχουν κανέναν λόγο να περιμένουν δήθεν σωτήρες, που πάντα είναι χειρότεροι από τους προηγούμενους, αφού όλοι βασίζουν τις πολιτικές τους στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των λίγων. Αλλωστε θυμούνται κάθε πρωθυπουργό και κάθε υποψήφιο αντικαταστάτη του να έρχονται τάζοντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους εργαζόμενους, και να μοιράζουν όρκους πίστης στο κεφάλαιο. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που ενώ ο κόσμος χάνεται αυτοί ζητούν «να γίνουμε περισσότερο Ευρώπη», λες και οι αντεργατικοί νόμοι δεν έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, ενώ θέλουν να αναλάβουν και τη διαχείριση του ΓΕΜΗΣΟΕ, του ηλεκτρονικού φακελώματος των σωματείων.

Γιατί κερδισμένοι ήταν και είναι μόνο όσοι βγαίνουν στον δρόμο του αγώνα, ενάντια σε κυβερνήσεις και αφεντικά. Οπως οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής, που με τον αγώνα τους ακύρωσαν την απαίτηση της εργοδοσίας για 12ωρο και απέσπασαν ΣΣΕ με αυξήσεις που ξεπερνούν τις αντίστοιχες των τελευταίων 11χρόνων. 'Η όπως οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που θα βρίσκονται κι αυτοί στο μεγάλο συλλαλητήριο (βλ. σελ. 14) για να αποδείξουν ότι τίποτα δεν τέλειωσε, ότι ο αγώνας που δίνουν συνεχίζεται με τη στήριξη όλης της εργατικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης διαμηνύουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, μαχητικά, ενωμένοι. Για να δείξουν στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία πως όταν ο λαός θέλει, είναι ασταμάτητος...

Πανεξόρμηση για την επιτυχία του συλλαλητηρίου

Τις επόμενες μέρες τα εργατικά σωματεία κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους ώστε το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο να φτάσει παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο «e-food» Θεσσαλονίκης προγραμματίζει διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ το Σάββατο και μοτοπορεία την Τρίτη 3/9 σε «Wolt» και «e-food».

Το ΣΕΤΕΠΕ προγραμματίζει περιοδεία τη Δευτέρα 2/9 στο καζίνο και συνάντηση με το Σωματείο, και την Τρίτη 3/9 περιοδεία σε καταστήματα στα Λαδάδικα και στη Λαμπράκη. Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, την Τετάρτη 4/9 θα περιοδεύσει σε ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 5/9 σε παρασκευαστήρια.

Το Σωματείο Οικοδόμων τη Δευτέρα 2/9 οργανώνει περιοδεία στο εργοτάξιο του flyover, την Τρίτη 3/9 στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό και στο εργοτάξιο του «Ηλέκτρα Παλλάς», την Τετάρτη 4/9 στο εργοτάξιο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, την Πέμπτη 5/9 σε γιαπιά στη Θέρμη και την Παρασκευή 6/9 σε εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Τροφίμων την Τρίτη 3/9 θα περιοδεύσει στη «ΔΕΛΤΑ» και την Πέμπτη 5/9 σε «Φαίδων», «Euricom», ΚΟΝΒΑ. Την Τετάρτη 4/9 ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας και μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ, θα περιοδεύσει σε ΒΙΤΟΜ, «Παπαδόπουλος», «Αραμπατζής» και «Μπάρμπα Στάθης».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων προγραμματίζει περιοδείες τη Δευτέρα 2/9 στο «Cosmos», την Τρίτη 3/9 σε «Praktiker» και ΙΚΕΑ, την Πέμπτη 5/9 στο «One Salonica» και την Παρασκευή 6/9 σε «Notos» και «Hondos», ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου στα «Notos».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Τετάρτη 4/9 σε μεταφορικές στο Καλοχώρι και σε ΚΔΑΥ, την Πέμπτη 5/9 στη VIPA και την Παρασκευή 6/9 στην «Dion». Ο Πέτρος Σημάδης, μέλος του ΔΣ της ΟΙΥΕ, τη Δευτέρα 2/9 θα περιοδεύσει σε μεταφορικές εταιρείες στη ΒΙΠΕ Σίνδου και την Τετάρτη στο ΚΔΑΥ Θέρμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ