Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Ο μεγάλος αγώνας συνεχίζεται, επόμενος σταθμός το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

«Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης συνεχίζεται ακόμη και με την μπουκιά του φαγητού των παιδιών μας», τονίζει σε νέα ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους.

Διατρανώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στη ΧΑΝΘ.

Οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα ανταμώσουν ξανά στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με τους συναδέλφους τους από ολόκληρη τη χώρα, που στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν πάνω από 4,5 χρόνια τώρα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και αποφάσεις της κυβέρνησης. Ετοιμάζονται να προσθέσουν έναν ακόμη σταθμό σε αυτόν τον ηρωικό και δίκαιο αγώνα, βάζοντας μπροστά το νέο πλαίσιο αιτημάτων για τη διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Το Σωματείο στο κάλεσμά του για το συλλαλητήριο του Σαββάτου εκφράζει την αποφασιστικότητα συνέχισης του αγώνα «για την επιβίωση των οικογενειών μας», τονίζοντας ότι οι απολυμένοι διεκδικούν διασφάλιση εισοδήματος 1.000 ευρώ τον μήνα μέχρι να ενταχθούν και αρχίσουν να πληρώνονται από τα προγράμματα απασχόλησης. Διεκδικούν σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα μέχρι να καπνίσει ξανά η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, να ανοίξουν θέσεις εργασίας και φορείς υποδοχής που θα καλύπτουν γεωγραφικά τους τόπους διαμονής των εργαζομένων ώστε να μην ερημώσουν τα χωριά τους.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο αγώνας συνεχίζεται για να αναδειχθούν το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, οι εγκληματικές αποφάσεις της κυβέρνησης που την έκλεισε, αλλά και οι προοπτικές επαναλειτουργίας και οι τεράστιες δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξής της.

Κάνει αναφορά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι από την «εκκαθάριση εν λειτουργία, μείωση του κόστους παραγωγής, ιδιωτικοποίηση και ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας της χώρας», που εξήγγειλε αρχικά η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, τελικά «υπερδιπλασίασαν το κόστος παραγωγής, σταμάτησαν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μετά από 60 χρόνια, σπατάλησαν 180 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, κατέγραψαν 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ διαφυγόντα κέρδη, απέλυσαν όλους τους εργαζόμενους, ερημώνουν τα χωριά μας, οι διαγωνισμοί "ναυάγησαν", οδήγησαν στον "πάτο του βυθού" το μέλλον μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης και την ανάπτυξή της».

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός σε βάρος των απολυμένων

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης συνεχίζεται σε βάρος των απολυμένων και των οικογενειών τους που παραμένουν χωρίς εισόδημα, τονίζοντας:

«Τώρα "μην τον είδατε τον Παναή". Οι "καπεταναίοι" της κυβέρνησης "εγκαταλείπουν το καράβι". Πέταξαν μερικές φανφάρες στα ΜΜΕ ότι έχουν εξασφαλίσει τους απολυμένους της ΛΑΡΚΟ, "άρπαξαν τις σωσίβιες λέμβους" και πήγαν για καλοκαιρινές διακοπές, αφήνοντας τις οικογένειες των απολυμένων και τις τοπικές κοινωνίες "στα μέσα του ωκεανού". "Μάπα και το καρπούζι" των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού ότι θα πάρει πάνω του τη διασφάλιση βιώσιμης λύσης για τη ΛΑΡΚΟ. "Μάπα και το καρπούζι" των υπουργών και των βουλευτών ότι "έχουν εξασφαλιστεί όλοι οι απολυμένοι και των εργολαβιών, το εισόδημά τους, οι τοπικές κοινωνίες".

"Μάπα και το καρπούζι" ότι "θα υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς μέχρι τέλος Αυγούστου για να δρομολογηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις επίλυσης των προβλημάτων".

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει με τάχα "καλή πρόθεση", λέγοντάς μας "έχετε δίκιο, το εξετάζουμε...", αλλά "λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα". Χορτάσαμε από τα "θα... και θα..."».

Κάνοντας αναφορά στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων απασχόλησης, το Σωματείο επισημαίνει ότι ένα 60% δεν έχει ενταχθεί σε αυτά. Καταγράφει ως βασικό πρόβλημα την έλλειψη θέσεων σε φορείς υποδοχής κοντά στον τόπο διαμονής των απολυμένων, ώστε να μην αναγκάζονται να διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά, καταβάλλοντας και το κόστος των διοδίων. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά τις 103 θέσεις εργασίας με φορέα υποδοχής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, όπου για να ενταχθεί κάποιος θα πρέπει είτε να μετακομίσει είτε να διανύει καθημερινά πάνω από 200 χιλιόμετρα.

Επίσης, το Σωματείο επισημαίνει ότι και το 40% των απολυμένων που έχει ενταχθεί μέχρι τώρα στα προγράμματα απασχόλησης βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει τα χρήματα της μισθοδοσίας στα μέσα Οκτώβρη, ενώ τονίζει ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της καθημερινής μετακίνησης στους νέους φορείς εργασίας τους.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει το Σωματείο, την ώρα που αναζητούνται φορείς υποδοχής για την απορρόφηση των απολυμένων, η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει την ίδια τη ΛΑΡΚΟ στους φορείς υποδοχής για την κάλυψη των αναγκών συντήρησης και φύλαξης μέσα από την επαναπρόσληψη απολυμένων, ενώ παράλληλα εκφράζει προβληματισμούς σχετικά με τη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων από την επόπτευση των εγκαταστάσεων με drones.

«Σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε από τη μία να επιβιώσουν οι οικογένειές μας. Από την άλλη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κυβέρνησης και της ειδικής διαχείρισης που απέλυσαν το σύνολο των εργαζομένων, μετέτρεψαν τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ σε μια εστία βιομηχανικού ατυχήματος και εγκληματικών πράξεων, μετέτρεψαν τους οικισμούς σε γκέτο παρακολουθήσεων προσωπικών δεδομένων. Συνταξιούχοι αστυνομικοί και drones παρακολουθούν τις ζωές των απολυμένων, αλλά "σφυράνε" αδιάφορα σε ύποπτες κινήσεις "αγνώστων" γύρω από το εργοστάσιο. Στην περίπτωση των μεταλλείων της Καστοριάς οι σεκιούριτι πίνουν και μεθούν δημιουργώντας ατυχήματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι απολυμένοι, ψάχνουμε να βρούμε φορείς υποδοχής και οι θέσεις τους καλύπτονται από συνταξιούχους αστυνομικούς», τονίζει χαρακτηριστικά το Σωματείο.

Ολοι και όλες στη ΔΕΘ

Καταλήγοντας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, αναφέροντας:

«Το Σάββατο στη ΔΕΘ ανταμώνουμε με την εργατική τάξη της χώρας, με αυτούς που 4 χρόνια και 9 μήνες στέκονται αλληλέγγυοι στον τίμιο και δίκαιο αγώνα μας, με τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής, αλλά και συναδέλφους από άλλους κλάδους. Ολοι μαζί διεκδικούμε καλύτερους όρους διαβίωσης, φρένο στην ακρίβεια, εργασία και δικαιώματα, ειρήνη μεταξύ των λαών και αυξήσεις.

Συνεχίζουμε μέχρι να καπνίσει η τσιμινιέρα ξανά, θα είμαστε μπροστά τους, οι "ρίζες" του αγώνα της ΛΑΡΚΟ θα απλωθούν και σε άλλους χώρους εργασίας».

Λεωφορεία από τα ΛΑΡΚΟχώρια

Για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ θα αναχωρήσουν λεωφορεία από τα ΛΑΡΚΟχώρια, με τα έξοδα μετακίνησης των εργαζομένων να καλύπτονται από την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας.

Συγκεκριμένα λεωφορεία θα αναχωρήσουν:

Οικισμός ΛΑΡΚΟ: 9 π.μ. Ακραίφνιο: 9 π.μ. Παραλία Λάρυμνας: 9.10 π.μ. Κάστρο, πλατεία: 9.10 π.μ. 5x5 Μαρτίνου: 9.20 π.μ. Πλατεία Μαλεσίνας: 9.20 π.μ. Τραγάνα: 9.40 π.μ. Σκάλα Αταλάντης: 10 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ